Szakács Eszter: Villámhajigáló Diabáz


2011. március 6.

A két évvel ezelőtti Aranyvackor pályázat második helyezettje Szakács Eszter volt az e kötetben szereplő meséivel. Akár az is lehetne a könyv alcíme, hogy „hétköznapi mitológia”, mert a szerző időtlen környezetbe, de nagyon is mai nyelvezetbe helyezte ezeket a nem mindig könnyen emészthető klasszikus görög mitológiai történeteket. Kalliszté szigete, ahol az események játszódnak, szinte valóságos hellyé válik, a sokféle istenség és egyéb különös lény pedig hétköznapi figuraként jelenik meg a képzeletünkben. A témák szintén a mai gyerekek hétköznapjaihoz hasonlítanak: válás, új apuka, mostohatestvérek… A friss nyelvezet, a humoros kiszólások szerencsére nem csupán a felnőttekre kacsintgatnak. Nálunk már az öt és fél éves is szívből kacag az ilyesféle mondatokon:
„− Hűha! Ezek szerint te ismerted Iaszónt meg a többieket? − lelkendezett Hipposz, elhessentve a gondolatot, hogy a beszélgetéssel mind a ketten tilosban járnak.
− Persze. Haverok voltunk− vetette oda könnyedén a maszk.”
Természetesen a nyelv önmagában kevés volna ahhoz, hogy a gyerekek őszintén lelkesedjenek a nehéz mitológiai történetek iránt. (Nálunk minden este töretlen ujjongás fogadja a Villámhajigáló Diabáz meséit.) Szakács Eszter mesteri mesélőkedve és Molnár Jaqueline nem kevésbé mesteri illusztrációi, valamint a kellemes kivitel, a gondosan szedett szöveg és a jól olvasható betűméret a kisiskolás korosztály kedvencévé teheti ezt a könyvet. Ráadásként utolsó lapjain praktikus és tömör összefoglalót olvashatunk a mitológiai szereplőkről. (Liget, 2010)

Címkék:


Szóljon hozzá Ön is!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

Figyelem! A hozzászólások nem jelennek meg azonnal, csak moderálás után!

https://www.facebook.com/photo.php?v=607560892675966&set=p.607560892675966&type=2&theater

Berg Judit/ Polgár Judit: Alma- A sötét birodalom című könyvének “reklámfilmje”. ( I. fejezet)
Tovább»

Apablog

  • Apablog 4.0 kiemelt

    Annyira nehéz persze négy részbe belesűríteni a dolgokat, nem is teszem, csapongok befejezésül is. Most, hogy nyár van, itt az [...]

    Tovább»
    Apablog 4.0