Paloma Valdivia: Fentiek és lentiek


2012. február 23.

Fentiek és lentiekA spanyol Kalandraka az egyik kedvenc kiadóm, mert mindig olyan könyvet ad ki, ami szemet, lelket gyönyörködtető. Nincs ez másként A fentiek és lentiek esetében sem. Ez a picture book – az egyik kedvenc műfajom, főként a 3–6 éves korosztály számára – egy végtelenül egyszerű témát dolgoz fel, mondhatjuk talán úgyis, hogy egyetlenegy mondatról szól: Győzzük le az előítéleteinket!

A fentiek azt hiszik a lentiekről, hogy mások, hiszen ők lentiek, míg a lentiek ugyanígy másokként tekintenek a föntiekre. És ezt semmilyen tudás nem alapozza meg, csupán az előítéletük vagy előfeltevésük, hogy a másik más. A könyv szövegének és képi világának egymásra tükrözése adja a valóságot, hiszen amikor a szöveg azt mondja, hogy a világnak kétféle lakója létezik, akkor ugyanazok a figurák szerepelnek fent és lent is, nincs köztük különbség. Amikor viszont a szöveg arról szól, hogy a fentiek azt gondolják, hogy mások, akkor nyúlfülű lesz a mama, kackiás bajszos a fia és cilinderben repülnek a madarak. Vagyis a másság a valóságtól irreálisan elrugaszkodott, így nem is tekinthető az olvasók, gyerekek számára „valós” valóságnak.

Fentiek és lentiek

A fentiek világa nagyon eltérő figurákból áll össze (és persze ugyanígy a lentieké is), van köztük sziámi iker, terhes nő, óriás, kislány, vörös hajú kisfiú, fürdőruhás, bajszos, cilinderes úr, vagy éppen bajszos, szakállas pap (?), bottal járó vénember. Korra, nemre, magasságra, hajszínre eltérő emberek, akik nyáron fürdőruhában flangálnak (vagy éppen meztelenül), ősszel felöltöznek, nyáron aratnak, tavasszal vetnek. Vagyis teszik a dolguk.

Nincs klasszikus értelemben vett történet, miközben a képeken családokat fedezhetünk föl, párokat láthatunk, egy gyerek megszületik, egy-egy szereplő sorsa lineárisan követhető. A szöveg és a kép nem kiegészítik egymást, hanem szerves, közös egységei a könyvnek, egyik a másik nélkül félkarú óriás, mint a lentiek a fentiek nélkül. Talán ez azért is van így, mert egy ember munkája mindkettő.

Fentiek és lentiekPaloma Valdivia kevés színt használ, de azokat nagyon konzekvensen. A háttér vagy a figurákat körülvevő világ csupán jelzésértékű, egy piros vonal a föld, amin állnak, és leginkább csak kellékeik vannak, egy esernyő, babakocsi, öntözőkanna. De ez a puritánság egyben rengeteg humort is rejt magában, az orrok, kezek, lábak esetlensége vagy például a figurák meztelensége (ami egyben meglepő és nagyon üdítő is egy gyerekkönyvben) nem csupán megmosolyogtat, hanem nevetésre késztet. A kivillanó köldökök, mell-, fanszőrök, mellbimbók (egyetlenegy pötty) nem bántóak, nem hivalkodók, csak arra kellenek, hogy a maguk valóságában, pont úgy, ahogy vannak, mutassák az emberi testet, esendőségét, szépségét is egyben.

Amikor ennyire egyszerűnek tűnő, valójában nagyon bonyolult kérdéseket feszegető könyvek kerülnek a kezembe, elgondolkodom, hogy nálunk, Magyarországon miért nincsenek, miért nem születnek ilyenek. Talán azért nem, mert az a türelem, elfogadás, ami ezeken a képeken, mondattöredékekben van, olyan türelmes és a tolerancia tanítását fontosnak tartó felnőtteket, szülőket feltételez, akik még nincsenek nagy tömegben nálunk. Abban reménykedem, hogy a mi gyerekeink számára ez a kérdés már nem kérdésként merül fel, és talán ők megtanulják, hogy erről beszélni kell. De milyen egyszerű is lenne már a mi dolgunk is, ha ehhez ilyen könyveket adhatnánk a kezükbe! (Paloma Valdivia: Los de arriba y los de abajo, Kalandraka, 2009.)

Fentiek és lentiek

Paloma Valdivia: Fentiek és lentiek ( teljes szöveg)

 

A világban kétféle lakó létezik.

A fentiek és a lentiek.

A fentiek ugyanúgy élnek, mint a lentiek.

A lentiek pedig ugyanúgy, mint a fentiek, csak fordítva.

A fentiek azt gondolják, hogy a lentiek másfélék.

A lentiek úgy gondolják, hogy a fentiek másfélék.

Pedig mind ugyanolyanok, bár akadnak apró különbségek.

Amikor a fentiek fürdőruhát hordanak, a lentieknél esernyő van.

Amikor az egyik oldalon bejön a tavasz, a másikon távozik az ősz.

Ha fenn épp a vetés ideje van, lenn az aratásé.

A fentiek lemennek, a lentiek feljönnek.

Mindannyian álmodták már egyszer, hogy repülnek, de vajon kik a fentiek, és kik a lentiek?

Olykor-olykor, nézheted fordítva.

Olykor-olykor, nézheted fordítva.

Címkék: , ,


Szóljon hozzá Ön is!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

Figyelem! A hozzászólások nem jelennek meg azonnal, csak moderálás után!

https://www.facebook.com/photo.php?v=607560892675966&set=p.607560892675966&type=2&theater

Berg Judit/ Polgár Judit: Alma- A sötét birodalom című könyvének “reklámfilmje”. ( I. fejezet)
Tovább»

Apablog

  • Apablog 4.0 kiemelt

    Annyira nehéz persze négy részbe belesűríteni a dolgokat, nem is teszem, csapongok befejezésül is. Most, hogy nyár van, itt az [...]

    Tovább»
    Apablog 4.0