Szuno – az álomból valóság lesz

Az Igazgyöngy Alapítvány Magyarországon egyedülálló programja a hátrányos helyzetű családok minden tagja számára elfoglaltságot és munkalehetőséget biztosít, amelynek keretében a gyerekek rajzaiból a szülők készítenek kézműves termékeket. A Szuno (romani nyelven jelentése álom) elnevezésű projekt egy több generációt is átfogó, az integrációt segítő, művészeti alapú tevékenység. Az alapítvány most kampányt indít, amely során magyar írók és közéleti személyiségek írnak meséket a gyermekek rajzairól.

Igazgyöngy Alapítvány

Az Igazgyöngy Alapítvány Berettyóújfaluban működik 1999 óta, elsődleges célja az alapfokú művészeti oktatás, a tehetséggondozás, a szociálisan hátrányos helyzetű és roma tanulók fejlesztése, integrációjuk elősegítése és továbbképzések szervezése.
Az alapítvány munkatársai a gyerekekkel foglalkozva már felfedezték, hogy az alkotás mindennél jobban fejleszti a személyes és a társas kompetenciákat, az érzelmi intelligenciát. Ezt a felismerést vitték ki az oktatásból a családok és a település szintjére, megpróbálva ehhez minden olyan elemet hozzákapcsolni, amely elmozdíthat a mélypontról egy minimális mozgásterű közösséget. A létrehozott érték a többségi társadalmat is képes megszólítani, hiszen közülük kerül ki a vásárlóréteg.
A projekt alapját a gyerekrajzok adják, melyek az alapítvány által fenntartott művészeti iskolában készülnek. Az Igazgyöngy Alapfokú Művészeti Iskolában, ahol a gyerekek 70 százaléka hátrányos helyzetű, és ahol évente 500 díjat is elnyernek a gyerekek hazai és nemzetközi gyermek-képzőművészeti pályázatokon. Ezek a gyerekrajzok adják a motívumait azoknak a hímzéseknek, melyeket a gyerekek édesanyjai, lánytestvérei, nagymamái készítenek el, kissé átírva, átszínezve a motívumokat saját érzéseik szerint.
Az elkészült hímzéseket patchworktechnikával gondolják tovább azok, akik varrni is megtanultak már a projektben. Az így elkészült táskák, neszesszerek és gyerekszobákba való párnák, faliképek, takarók bájos, gyermeki formavilágot mutató, sok esetben sajátos, roma dekorativitással ötvözött, kicsit „art brut” stílusú alkotások, melyek kedvességükkel és esztétikai tartalmukkal remélhetőleg széles vásárlóközönséget szereznek maguknak.
Az alapítvány honlapján 2012. március 19-én nyílt az a szociális webshop, ahol a különleges kézműves termékek bemutatása és értékesítése történik.
A projekt szociális jellegét az adja, hogy a bevétel az Igazgyöngy Alapítvány mélyszegénységben élő támogatott családjainak és gyermekeinek (akik a projektben dolgoznak) életminőség-javítására fordítódik, mégpedig hármas tagozódásban. Részben krízishelyzetek elhárítását szolgálja, élelmiszer-adomány, tűzifa, gyógyszer fedezésével, ami ennél a társadalmi rétegnél a napi megélhetés nehézségein lendít túl; részben a tevékenység anyagköltségeire fordítódik; egy része pedig más szociális projektek (pl. oktatási vagy önfenntartási programok, mint kiskertprogram, biobrikett-készítő program) fedezésére szolgál, melyről a közösség közösen dönt.
Az alapítvány – munkájának megismertetésére – márciustól különleges kampányt indít a legnagyobb közösségi portálon. Írókat, közéleti személyiségeket kértek fel, hogy a gyerekrajzokat felhasználva írjanak egy-egy rövid mesét, melyet az alapítvány Facebook-oldalán hétről hétre nyilvánosságra hoznak. A meséket a gyermekek rajzai, a szülők által készített termékek ihlették.
A kezdeményezéshez csatlakozott Karafiáth Orsolya, Lackfi János, Háy János, Parti Nagy Lajos, D. Tóth Krisztina, Péterfy Gergely és Péterfy Bori, Nyulász Péter, Tamás Zsuzsa, Erdős Virág, Both Gabi. Az általuk megírt történetek még az idén nyomtatott formát öltenek, és könyv formátumban is megjelennek.
A kampány célja, hogy minél több emberhez eljusson a kezdeményezésük híre és jó példája.


Eddig egy hozzászólás érkezett ehhez a cikkhez:

  1. nagy miklós | 2012. március 28. 10:50

    Érdekesnek és hasznosnak tartom. További sikeres mukát kivánok. Üdvözlettel, Nagy Miklós Soltvadkertről

Szóljon hozzá Ön is!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

Figyelem! A hozzászólások nem jelennek meg azonnal, csak moderálás után!

https://www.facebook.com/photo.php?v=607560892675966&set=p.607560892675966&type=2&theater

Berg Judit/ Polgár Judit: Alma- A sötét birodalom című könyvének “reklámfilmje”. ( I. fejezet)
Tovább»

Apablog

  • Apablog 4.0 kiemelt

    Annyira nehéz persze négy részbe belesűríteni a dolgokat, nem is teszem, csapongok befejezésül is. Most, hogy nyár van, itt az [...]

    Tovább»
    Apablog 4.0