Abszolút szabálytalan szabálykönyv

: Pompor Zoltán
2012. június 18.
Kiss Ottó a beavatott fiúkkal, Bálinttal és Kristóffal, valamint Bálint keresztapjával focizik

Kiss Ottó a beavatott fiúkkal, Bálinttal és Kristóffal, valamint Bálint keresztapjával focizik (fotó: Pagony)

Az író a focihoz is a szavakon keresztül közelít. Kiss Ottó köztudattan szereti a labdarúgást, és ezt az érzést szeretné átragasztani gyermekeire és más gyermekekre is. Tudja, azt is, hogy bizonyos szintig elég a lelkesedés és a labda kergetése, de egyszer eljön az a pillanat, amikor szükség lesz keretekre, struktúrára, szabályokra, hogy az őskáoszból rend formálódjon. A bölcs felnőtt elébe megy a gyermeki kérdéseknek, és a kezükbe adja a válaszokat rejtő, mindentudó kötetet. Érdekes koncepciót követ a Focisták kézikönyve: egyfelől történetbe foglalt ismeretterjesztés, szabálytalan szabálykönyv, másfelől felcsillan a történetben némi metafikció és egy morzsányi humor is.
Az elbeszélő hang egy történetet mond el egy- (illetve két-) csapatnyi fiúról, akik a Bálint birtokában lévő Focisták kézikönyve segítségével megismerkednek a labdarúgás alapszabályaival, majd házi bajnokságban mérik össze erejüket. Az illusztrációk (és itt jön a csavar) a fiú kezében feltűnő szakkönyv képei, amelyek önmagukban is érthetően magyarázzák el a foci szabályait. Amikor a létszámról vitáznak a srácok, akkor megtudhatjuk, hány főből áll a kis- és a nagypályás focicsapat, amikor a taktika megbeszélésére kerül a sor, Baranyai András mágnestáblát rajzol. A meccsnéző lurkókkal cinkos összekacsintás, amikor Messi, CéRonaldó vagy éppen a magyar válogatott tűnik fel a képeken.
Jól megosztozott tehát a két szerző a feladaton: András az ismeretterjesztést, Ottó a mesélést választotta. A nagy munkában azonban egy dologról elfeledkeztek: a lesszabályról… Ezért, és a kicsit visszafogott mesemondásért, ez most csak négycsillagos, mint az olasz válogatott meze. (Pagony, 2012)
Illusztrálta: Baranyai (b) András

Címkék: , , , ,


Szóljon hozzá Ön is!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

Figyelem! A hozzászólások nem jelennek meg azonnal, csak moderálás után!

https://www.facebook.com/photo.php?v=607560892675966&set=p.607560892675966&type=2&theater

Berg Judit/ Polgár Judit: Alma- A sötét birodalom című könyvének “reklámfilmje”. ( I. fejezet)
Tovább»

Apablog

  • Apablog 4.0 kiemelt

    Annyira nehéz persze négy részbe belesűríteni a dolgokat, nem is teszem, csapongok befejezésül is. Most, hogy nyár van, itt az [...]

    Tovább»
    Apablog 4.0