Az internet hatása a gyermekekre és fiatalokra

Dienes Éva


2012. október 11.

2012. szeptember 25–26-án második alkalommal rendezték meg a konferenciát az európai uniós Safer Internet Plus (SIP) program keretében, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (NGYSZ) szervezésében, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) és az OTP Bank támogatásával, a Magyar Tudományos Akadémia segítségével.

Nettelenül nem lehet?

Nettelenül nem lehet?

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat az Országos Rádió és Televízió Testülettel, valamint jogutódjával, az NMHH-val közösen 1998 óta több nemzetközi médiakonferenciát rendezett A média hatása a gyermekekre és fiatalokra címmel (1998, 2000, 2005, 2007, 2009, 2011).
A médián belül az utóbbi években mind mennyiségi, mind minőségi és technikai szempontból az internet fejlődött a legtöbbet és a leggyorsabban, magában hordozva annak minden előnyét és veszélyét, ezért a szervezők 2010 óta kétnapos konferenciát szentelnek ennek a témának.
A tavalyi konferencián hallhattunk a médiaismereti foglalkozásokról könyvtári környezetben, melyet a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár három helyszínén szerveztünk médiapedagógusokkal együtt három korosztály, alsó, felső tagozatos diákok és szülők részére, többek közt a Sárkányos Gyerekkönyvtárban. Bényei Judit és Nagy Krisztina számolt be a közös tapasztalatokról, élményekről.
Az idei konferencián is neves hazai és külföldi szakemberek tartottak előadásokat tapasztalataikról, kutatásaikról a következő témákban: biztonságos internet Magyarországon és az Európai Unióban, oktatás, közösségi oldalak, internetes rádió, jogi szabályozás, internetes bankolás, online játékok, ún. „komoly” játékok – gamification, mobilszolgáltatás és internetes bűnüldözés.

„Az internet mára a kapcsolattartás és az információszerzés legfontosabb, megkerülhetetlen eszköze lett, de az interneten intézzük ügyeinket, itt vásárolunk, itt is szórakozunk. Mindezért az internet biztonsága végtelenül fontos. Ezernyi előnye mellett oda kell figyelnünk a néhány tucatnyi veszélyére is. Ugyanúgy, ahogy autóval nem robogunk át a piros lámpán, figyelembe kell vennünk a képernyőn megjelenő jelzéseket is” – mondta Edvi Péter, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat elnöke.
Véleménye szerint fontos, hogy a gyermekek és a serdülők képesek legyenek felelősségteljesen kezelni és irányítani saját online identitásukat, tiszteletben tartva azt, hogy mindenki önmaga dönthet arról, milyen információkat, képeket oszt meg magáról az interneten.

Biztonságosan is lehet

Biztonságosan

„Ezen a konferencián azonban nemcsak a biztonságról szeretnénk beszélni, hanem arról is, hogyan változik az internet, annak felhasználhatósága, mi mindent befolyásol a fejlődése, mennyire változtatja meg életünket, környezetünket, a médiát és minden mást” – tette hozzá.
Szalai Annamária, a médiahatóság elnöke elmondta: „Az NMHH minden olyan kezdeményezésre és együttműködésre nyitott, amely a felnövekvő generációk médiaértési készségeinek fejlesztését tűzi célul, és a gyakorlatban is látható eredményekkel jár, ezért megtiszteltetés, hogy ismét fő szakmai támogatói lehetünk a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat által rendezett konferenciának.”
A hatóság elnöke nyitó előadásában felhívta a figyelmet a család szerepére, hogy felnőttnek és gyereknek egyaránt meg kell ismernie, el kell sajátítania a virtuális világ „nyelvtanát”. Ha a szülők tudatos, értő internethasználók, akkor ezt a mintát a gyerekek is követni fogják. A világhálón is vannak játékszabályok, amiket be kell tartani, és ha ezzel tisztába lesznek, akkor képesek lesznek arra, hogy a modern infokommunikációs technológiákban rejlő szinte kimeríthetetlen lehetőségeket a maguk javára fordítsák. „Az NMHH ebben kíván segítséget nyújtani nekik, programjaink célja, hogy lefektessük egy új médiakultúra alapjait. Jó példa erre a H95 projektünk, amelynek keretében a magyar hírközlési és médiapiaci cégekkel összefogásban jövőre elindulhat interaktív médiaértés-oktató központunk, ahol a fiatalok élményszerű, játékos programok során ismerkedhetnek meg a média és a hírközlés kulisszatitkaival.”
Mátrai Gábor az NMHH alelnöke – több előadóval együtt – a közösségi oldalakra, a bennük rejlő lehetőségekre és veszélyekre hívta fel a figyelmet. Magyarországon a lakosság 40–45 százaléka Facebook-felhasználó, ezzel világviszonylatban a 40. helyen állunk. Világunk hálózatosodik – a globális hálózatokban egyre inkább a kultúra, valamint a közös kommunikációs nyelv válik összetartó erővé. Az elmagányosodást, elidegenedést megelőzendő fontosnak tartják az oktatásban rejlő lehetőségeket, például a H95 projekt, a tudatosítást a lehetőségek és veszélyek tekintetében, valamint a szabályozást.
A ma felnövekvő nemzedék teljesen más világgal találkozik, a Z generáció vagy más néven a „digitális bennszülöttek” a mai kor gyermekei (1995 után születtek). Az angol „zappers” kifejezésből kapták a nevüket, melynek jelentése „kapcsolgató, ugráló”. Nem építőkockával játszanak, hanem számítógéppel, játékkonzollal. Ez a nemzedék hozzászokott ahhoz, hogy minden mobil, digitalizált. Tagjai könnyen eligazodnak ebben a világban, vérükké vált. Negatív hozadéka, hogy függőséget okoz, másrészt kapcsolataikat is világhálón építik ki, elzárkóznak a külvilágtól. Olyan szavakat, kifejezéseket használnak, amelyeket a korábbi generáció nem ért. Egyszerre több dolog elvégzésére képesek, tévézés, tanulás, internetezés. Figyelmüket több dologra tudják ráirányítani, de ebből kifolyólag nem képesek a logikus gondolkodásra, képzelőerejük sem fejlődött ki rendesen, köszönhetően annak, hogy a meséket már nem felolvassák a szülők, hanem a tv elé ültetik a gyerekeket. A rájuk bízott feladatokat rugalmasan oldják meg, a technológiának köszönhetően. Hogy lépést tudjanak tartani a világgal, gyors döntéseket kell hozniuk, ez nem könnyű feladat, sokat várnak el tőlük, ezt a terhet nem mindenki képes elviselni. Tari Annamária felhívta a figyelmet arra, hogy az online térben tartózkodó serdülőkből a negatív érzelmekkel jellemezhető, leértékelő, esetenként agresszív tartalmak komoly érzelmi reakciót váltanak ki, ami hatással lesz jövőbeni életükre is.

Csoda?

Csoda?

A közösségi hálók a narcisztikus attitűdöt erősítik fel, eltűnik a megdolgozni valamiért (örömért) elve, hiányzik a késleltetés képessége: mobiltelefon segítségével azonnal megoszthatjuk, jelezhetjük a pillanatnyi érzéseinket, így nincs idő a feldolgozásra. A késleltetés képességével tudjuk feldolgozni élményeinket, ha ez a folyamat elmarad, akkor felületessé válik gondolkodásunk. A közösségi kapcsolatok a tanár-diák viszonyban is változást hoztak, lehetőséget teremtve arra, hogy egymást jobban megismerjék.
Másik nagy lehetőség az internetes iskola- vagy gyermekrádió, amely gyors, ingyenes és értékes tartalmak megosztására sarkallja a fiatal nemzedéket. Egymásra jobban hallgatnak, és játszva sajátítják el az ismereteiket.
Több előadás szólt a fiatal hackerekről, az internet veszélyeiről is. Ha a 11–15 éves korosztály egyedül marad a gép előtt, különböző csatornákon keresztül – például közösségi oldalak, Skype, MSN, csevegőszobák – pillanatokon belül eljuthat olyan szervezetekhez, amelyek kihasználják naivitásukat, tudatlanságukat, és pillanatok alatt leszedhetnek olyan adatokat, amelyekkel betörhetnek más oldalakra. A felelősségre vonásnál egyedül maradnak, hiszen az irányítók eltűnnek. Ezért lényeges a káros tartalmak szűrésén túl a tudatos médiahasználat elsajátítása, ami a családban kezdődik.
Nagy lehetőség rejlik mind az oktatás, mind a munkafolyamatok terén az ún. gamification, a „komoly” játékok segítségében. Fekete Zsombor arról beszélt, hogy a játékban akkor is szabadnak érezzük magunkat, ha nem vagyunk azok. Ha vizsgák helyett vetélkedők; tanulás helyett felderítés, játék; kötelező feladat, büntetés helyett jutalmazás jelenik meg, akkor a Z generáció örömmel vesz részt és észrevétlenül elsajátítja azt a tudást és értéket, amit át akarunk adni neki.
Érdekes előadás hangzott el a félelem, aggódás mint médiapiaci árucikk címmel. Hammer Ferenc a másik oldalról közelítette meg a kérdést, vagyis arról beszélt, hogy a médiában a legnagyobb hírérték a félelem, ez a legfontosabb eszköz a politikában. A félelem és az érdekek jól megférnek – megjelentek a félelem vámszedői, a pánikvállalkozók, akik ebből busás hasznot szereznek.
A konferencia a Safer Internet Plus projekt keretében valósul meg. A program célja, az Európai Unió által közvetített értékrenddel összhangban, az internet és az új online technológiák használatának – különösen a gyermekek számára való – biztonságosabbá tétele, és a jogellenes, valamint a felhasználó által nem igényelt tartalom elleni küzdelem hatékonyságának biztosítása.

Címkék: , , , , ,


Szóljon hozzá Ön is!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

Figyelem! A hozzászólások nem jelennek meg azonnal, csak moderálás után!

https://www.facebook.com/photo.php?v=607560892675966&set=p.607560892675966&type=2&theater

Berg Judit/ Polgár Judit: Alma- A sötét birodalom című könyvének “reklámfilmje”. ( I. fejezet)
Tovább»

Apablog

  • Apablog 4.0 kiemelt

    Annyira nehéz persze négy részbe belesűríteni a dolgokat, nem is teszem, csapongok befejezésül is. Most, hogy nyár van, itt az [...]

    Tovább»
    Apablog 4.0