Paulovkin Boglárka: A katicabogár elveszett pöttyei


2012. november 9.

Ez a könyv a legkisebbeknek szól. Katicabogár egy levélen üldögélve a tó tükrében nézegeti pöttyeit, majd csúszdázni támad kedve, és hirtelen a vízben találja magát. A vízből kimenti ugyan egy ponty, de a pöttyei odalesznek. A tó összes lakója a pöttyök nyomába ered.

Mi, olvasók pedig sorra ismerkedünk meg a tó különféle állataival – békával, molnárkával, vízipókkal, vízisiklóval, vadkacsával, harcsával –, míg végül minden fekete pont visszakerül a katica szárnyaira. Minden segítséget nyújtó állatot egy-egy tulajdonsággal párosít össze a szerző, például a ponty jószívű, a molnárkák fürgék, a béka segítőkész, a harcsa goromba. A legkisebbek figyelmét is fenntartja ez az izgalmas mese, melyben elvesznek ugyan a pöttyök, de segítséggel, összefogással, odafigyeléssel minden helyreáll a végére. A szerző nemcsak a történet kialakításánál vette figyelembe a megszólított korosztály tulajdonságait, hanem a képek megrajzolásánál, a színek kiválasztásánál is arra törekedett, hogy a tó kékje, zöldje és a katica piros szárnyai harmóniában legyenek. Élénk színei, közeli képei egy mikrokozmoszba engednek bepillantani, ami ha a mi felnőtt szemünkben parányinak tűnik is, a gyerekek világában nagyon fontos, mint egy-egy fűszál vagy apró katicabogár. (Pozsonyi Pagony, 2009)

Illusztrálta: Paulovkin Boglárka

Címkék: , ,


Szóljon hozzá Ön is!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

Figyelem! A hozzászólások nem jelennek meg azonnal, csak moderálás után!

https://www.facebook.com/photo.php?v=607560892675966&set=p.607560892675966&type=2&theater

Berg Judit/ Polgár Judit: Alma- A sötét birodalom című könyvének “reklámfilmje”. ( I. fejezet)
Tovább»

Apablog

  • Apablog 4.0 kiemelt

    Annyira nehéz persze négy részbe belesűríteni a dolgokat, nem is teszem, csapongok befejezésül is. Most, hogy nyár van, itt az [...]

    Tovább»
    Apablog 4.0