Palya Bea: Altatok


2012. december 18.

A kislányom – ahogy mondani szokás – „még gondolat sem volt”, amikor feltétlen szükségét éreztem megszerezni egy különböző népek altatódalait tartalmazó cédét. Nincs ebben semmi meglepő: éppen Palya Bea énekelte, hogy „a gyermek a nőnek a fejébe’ fogan”. Úgy tűnik, nincsen az altatódalnál meghittebb műfaj, amellyel az asszony ráhangolódhat a gyermekvárásra, legyen az a gyermek még csak a „fejében” vagy már a hasában. Palya Bea kislánya már a hasában volt, amikor az Altatok dalaival várta őt. Sosem felejtem el: egy kulturális ajánlóban pár taktusnyi tente-tente csendült fel ebből az anyagból, és nekem könnyek szöktek a szemembe, a kislányom pedig – aki akkor már szépen megtestesült, két lábon járó gondolat volt – szintén elvarázsolva kért, énekeljek neki tentét. Hogy hallanunk kell mind a 23 dalt, nem lehetett kétséges. Az ének és a zene az egész családra nagy hatással volt (egyes dalok akár szerelmi vallomásnak beillenének), a könyv azonban csak a kislányom tetszését nyerte meg: az illusztrációk az amatőr selyemfestés szín- és formavilágát idézik, olykor riasztóan elrajzolt figurákkal, a giccs határát öles léptekkel átlépő kompozíciókkal. A dalok szövegét is (mint általában) kiábrándító versként olvasni: nem az. Ám a „népek s nemzetek” dallamvilágát az anyanyelvünkkel – és anya-, apa-, gyermek- és nagymamalelkünkkel – vegyítő dalok feledtetik a csalódást, és akkor töltik be igazán küldetésüket, ha magunk is megtanulunk velük együtt, lágyan ringatva tente-tentézni. (Kolibri, 2012)

Illusztrálta: Szottfried Zsófia

Címkék: , , , ,


Eddig egy hozzászólás érkezett ehhez a cikkhez:

 1. Balázs Eszter | 2012. december 19. 11:09

  Köszönjük a kritikát! Csak egy rövid megjegyzést tennék: a vizuális anyag megítélése természetesen szubjektív, a kritikus szíve-joga, hogy esetleg ne szeresse. De az “amatőr” jelző nem egyenlő a naivval, mely önálló festészeti stílus. Szottfried Zsófi Képzőművészeti Iskolában végzett, és a diplomáját is rajz-vizuális kommunikáció szakon szerezte. A textilfestészet a szakterülete, és több nemzetközi műhelymunkára is meghívták pályázatai alapján. Mindez tudható a holnapjáról is.
  Balázs Eszter Anna (Kolibri Kiadó)

Szóljon hozzá Ön is!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

Figyelem! A hozzászólások nem jelennek meg azonnal, csak moderálás után!

https://www.facebook.com/photo.php?v=607560892675966&set=p.607560892675966&type=2&theater

Berg Judit/ Polgár Judit: Alma- A sötét birodalom című könyvének “reklámfilmje”. ( I. fejezet)
Tovább»

Apablog

 • Apablog 4.0 kiemelt

  Annyira nehéz persze négy részbe belesűríteni a dolgokat, nem is teszem, csapongok befejezésül is. Most, hogy nyár van, itt az [...]

  Tovább»
  Apablog 4.0