Személyes jelenlét

Beszélgetés Nánási Yvette-tel


2013. március 25.

A Magyar Gyerekkönyvkiadók Egyesülése (MGYKE) nem kevés munkáját lényegében egyetlen személy végzi, Nánási Yvette. A ma kezdődő 50. bolognai gyerekkönyvfesztivál magyar standjának felelősét kérdeztük az előkészületekről.

Nánási Yvette

Hogyan hangolod össze egyedül az Aranyvackor évében a két – időben egymáshoz nagyon közel álló – eseményt?
A két évvel ezelőtti tapasztalat sokat segített, ezért a katalógust, a stand megrendelését, a koncepció kitalálását már október–novemberben elkezdem, így akkor is marad még erőm és energiám követni a már előtte beindított munkafolyamatokat, amikor az Aranyvackor szervezése nagyon sok tennivalót követel. A legaprólékosabb munkát a katalógus igényli. A koncepció folyamatosan csiszolható, de a katalógust korábban meg kell tervezni.

Az MGYKE  most először, pályázatot írt ki a katalógus elkészítéséhez. Miért volt erre szükség?
Az eddigi években mindig gondot okozott, hogy a különböző ízlésű és profilú kiadók más-más szempontokat tartottak fontosnak a katalógusban, ezért ez tűnt a legjobb megoldásnak. Nagyon sok komoly munkát kaptunk, professzionális, jól megvalósítható pályázatokat vártunk, és nem csalódtunk.

Hány pályázat érkezett?
Körülbelül negyven. A tagok ezekből választották ki szavazással az ÉS grafikai stúdió egyik munkatársát, Svajer Lászlót.

Ki tervezte a standot?
A koncepciót én találtam ki, a vizuális részét pedig a tavalyihoz hasonlóan ismét Takács Mari tervezte. Folytattuk azt a gyakorlatot, ami az elmúlt két évben már bevált. A pozitív és feltűnő narancssárga szín mellett a magyar grafikusok munkáját hatalmas molinókon mutatjuk be. Idén másik csarnokba kerül a stand, ezért az elrendezése is megváltozott. Különben is váltanunk kellett, mert a molinón új munkák szerepelnek. Egy 8×3 méteres, hatalmas molinón tíz-egynéhány illusztrátor művei láthatók. Egy kisebb, frízként használható molinó is lesz még. A stand mérete 8×8 méter. Mind a 13 tagkiadónk képviselteti magát különböző kiadványokkal, ezenkívül a Móra/Csimota, a Csodaceruza, a Könyvmolyképző és a Kolibri is ott lesz.

A stand látványterve

Hány könyvet mutattok be a polcokon?
15×5 folyóméternyi, azaz 75 méternyi magyar könyvet viszünk, de hogy ez darabszámra mennyit jelent, egyelőre nem tudom. Vannak olyan kiadók, amelyek tudatosan figyelnek arra, hogy csak azokat a könyveiket hozzák el, amelyekről úgy gondolják, érdekelheti a külföldi partnereket is, de olyan is akad, amely minden kiadványát felvonultatja, így a profilja is jobban megmutatkozik. Mindenkinek a maximális felületet biztosítja az MGYKE. A bolognai vásárnak két nagyon fontos szempontja van, az egyik, hogy be kell mutatni és el kell adni a könyveket, nem tehetünk úgy, mintha ezek csak mellékesen lennének a polcokon, a másik pedig, hogy az illusztrátorainknak is teret biztosítsunk, hiszen ez a vásár leginkább értük van, róluk szól.

Egy új partner is részt vesz a munkában.
Igen, a Balassi Intézet Publishing Hungary programja is besegített a szervezésbe, egyfajta társulás jött létre közöttünk. Az MGYKE a kapott pályázati forrásból egyedül is kivitelezhette volna a bolognai részvételt, de a Balassi Intézet segítségével közös, nagy nemzeti standot csinálhattunk, ahol nem kell a folyómétereket számolgatni, és mindenki elegendő teret kap.

Lesznek most is tárgyalók a standon?
Négy asztalnál is lehet tárgyalni, próbáltam figyelni arra, hogy minden kiadó a könyveihez közel ülhessen le, és ne legyen ütközés. Az volt a célunk, hogy nyitott, szellős helyet hozzunk létre, ahová könnyű bejutni, az érdeklődőknek nem kell megküzdeniük azért, hogy közelebbről is szemügyre vehessék a kiadványokat.

Nánási Yvette és Szigethy Katalin mellett, Demény Eszter is sokszor vendégeskedett a magyar standon.

Tavaly Nánási Yvette, Szigethy Katalin és Demény Eszter beszélgetett a magyar standon.

Végig a helyszínen leszel?
Igen, a technikai háttér biztosítása mellett a személyes jelenlét is nagyon fontos. Minden kérdésre tudok válaszolni, hiszen az összes könyvet ismerem. Kedden rendezünk egy nagy fogadást, ahova az összes fontos partnerünket meghívtuk, ott helyben még egy szép meghívót is eljuttatunk nekik. A tavalyinak is nagy visszhangja volt, a kiadók saját maguk is szóltak azoknak, akikkel kötetlenebb légkörben kívánnak tárgyalni. Mintegy negyven olyan partnerszervezet van, amelynek örülnénk, mint például a White Revans.

Mikor és hogy pihensz?
Bologna után következik az elszámolás és a nyomon követés, aztán pedig jön a könyvfesztivál és a könyvhét, de ez már nem vethető össze az Aranyvackorral és a bolognai szerepléssel sem, szinte pihenőidő!

Címkék: , ,


Szóljon hozzá Ön is!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

Figyelem! A hozzászólások nem jelennek meg azonnal, csak moderálás után!

https://www.facebook.com/photo.php?v=607560892675966&set=p.607560892675966&type=2&theater

Berg Judit/ Polgár Judit: Alma- A sötét birodalom című könyvének “reklámfilmje”. ( I. fejezet)
Tovább»

Apablog

  • Apablog 4.0 kiemelt

    Annyira nehéz persze négy részbe belesűríteni a dolgokat, nem is teszem, csapongok befejezésül is. Most, hogy nyár van, itt az [...]

    Tovább»
    Apablog 4.0