Bologna, 2013


2013. március 27.

2013. március 25-én nyitotta meg kapuit a Bolognai Nemzetközi Gyermekkönyv- és Illusztrációs Vásár, immáron 50. alkalommal.

 

Minden évben egy meghívott ország mutathatja be a legjobb gyerekkönyves alkotóit, idén sincs ez másként, ezúttal a svédeké a fogadócsarnok. E kiállításról mindig színes-szagos katalógussal tér haza az ember, amit örömmel, némi irigységgel vagy akár büszkeséggel forgat a későbbiekben is. Magyarország is szerepelt már díszvendégként egy remek kiállítással 2006-ban.

Emellett még egy állandó tárlat látható a könyvvásáron, mely az Illusztrátorok kiállítása címet viseli, ide két kategóriában lehet pályázni: fikciós és valósághű (non fiction) rajzokkal. Eddig majdnem minden évben lehetett látni magyar munkát is, de idén illusztrátoraink vagy lecsúsztak a pályázatról, vagy a zsűri nem válogatta be műveiket, így senki nem szerepel hazánkból.

E két kiállítás mellett rengeteg kiadó pavilonja között töltheti az ember a nap nagy részét. A Magyar Gyerekkönyvkiadók Egyesülésének szervezésében immár második éve magyar pavilon is van, mely megmutatja a hazai gyerekkönyves műhelyek kiadványainak színe-javát.

Nagy vásár ez nagy nevekkel, kiadókkal és díjakkal is. Négy kategóriában versenyeztetik a könyveket: Fiction, Non Fiction, New Horizons, Opera Prima.

 

Fiction

eyes

Eyes

E kategóriához tartoznak a kitalált rövid történetek, a tündérmesék, az illusztrált mesekönyvek. Az idei győztese egy koreai kiadó, a Changbi Publishers kötete, melyet egy lengyel illusztrátor, Iwona Chmielewska írt és rajzolt, címe: Eyes (Szemek). A könyv tárgyakat, állatokat, részleteket, töredékeket sorakoztat egymás után, de nem tudjuk pontosan felfejteni a sorrendiség fonalát. Asszociációk, nézőpontok, látás és érzékelés könyve a Szemek.

E kategóriában dicséretet kapott még:

– a Boje Verlag Von Meerjungfrauen, Kapitänen und fliegenden Fischen (Mese a sellőkről, kapitányokról és repülő halakról) című könyve, Renate Raecke szövegével és Stefanie Harjes illusztrációival, a Gutenberg és Comenius előtt tisztelgő könyv az írásbeliség himnusza – a zsűri véleménye szerint;

– Albin Michel Jeunesse kiadványa, a L’étranger mystérieux (A titokzatos idegen), mely Mark Twain itthon kevéssé ismert művét Atak illusztrációival jelentette meg;

– a Gallimard Jeunesse kiadványa, a Rêveur de cartes (Térképálmok), mely Martin Jarrie egyszemélyes könyve, s egy képzeletbeli univerzumba enged bepillantani, ahol a Lágy-szigetek, a Nagy Nyolcak kertje vagy akár a Holnap Városa található.

 

Non Fiction

Dictionnaire fou du corps

Dictionnaire fou du corps

Ebbe a kategóriába azokkal a művekkel lehetett nevezni, melyek valamilyen ismeretet igyekeznek átadni, akár tudományos, akár történeti, művészeti, zenei vagy irodalmi témában.

A győztes a Thierry Magnier kiadó könyve, a Dictionnaire fou du corps (A test bolond szótára ), Katy Couprie munkája.

Dicséretet kapott még:

– a Topipittori olasz kiadó sorozata, a Piccola Pinacoteca Portatile;

– a francia Helium kiadó könyve, a Toutes les maisons sont dans la nature (Elszabadult házak), melynek szövegét és képeit is Didier Cornille készítette;

– az Éditions De La Martinière Jeunesse Dans mon panier (Mi van a kosaramban) című könyve, melynek szövegét Judith Nouvion írta, a képek Florence Guiraud munkái.

 

New Horizons 

Diccionario para armar

Diccionario para armar

Ezt a speciális kategóriát az arab világ, a latin-amerikai, ázsiai és afrikai térség kiadóinak hozták létre, hogy megmutathassák különlegességeiket.

Idén egy mexikói kiadó, az El Colegio de México könyve Diccionario para armar (Ezermester szótár) címmel nyerte el a zsűri tetszését. Írói: Carmen Leñero, Francisco Hinojosa, Francisco Segovia, Ignacio Padilla, Joaquín Díez-Canedo F., Luigi Amara, María Baranda, María García Esperón, Mónica Brozon, Richardo Chávez Castañeda, Ricardo Yáñez, Vivian Mansour. Illusztrátorai: Alejandro Magallanes, Diego Bianki, Fabricio Vanden Broeck, Isol, Israel Barrón, Ixchel Estrada, Joel Rendón, Magú, Manuel Monroy, Mariana Chiesa, Paloma Valdivia, Quetzal León, Trino. Szerkesztők:Miriam Martínez Garza, Luis Fernando Lara.

Dicséretben részesült még:

– az Ediciones El Naranjo Fiestas del agua. Sones y leyéndas de Tixtla (A víz ünnepe, Dalok és legendák Tixtlából) című könyve, melyet Caterina Camastra és Héctor Vega írt, Julio Torres Lara illusztrált;

– a mexikói Conaculta kiadó műve, az Impresiones en negro (Benyomások feketében), melynek szövegét Carlos Tejada és Miriam Martínez Garza írta, a képeket Manuel Monroy készítette.

 

Paul Thurlby Alphabet

Alphabet

Opera Prima

Fiatal művészek első munkáit díjazzák ezzel a kitüntetéssel.

Az idei győztes az angol Paul Thurlby Alphabet című könyve, mely a Templar Publishingnél jelent meg.

 

 

 

 

 

 

 

Címkék: , ,


Szóljon hozzá Ön is!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

Figyelem! A hozzászólások nem jelennek meg azonnal, csak moderálás után!

https://www.facebook.com/photo.php?v=607560892675966&set=p.607560892675966&type=2&theater

Berg Judit/ Polgár Judit: Alma- A sötét birodalom című könyvének “reklámfilmje”. ( I. fejezet)
Tovább»

Apablog

  • Apablog 4.0 kiemelt

    Annyira nehéz persze négy részbe belesűríteni a dolgokat, nem is teszem, csapongok befejezésül is. Most, hogy nyár van, itt az [...]

    Tovább»
    Apablog 4.0