Anyák napja


2013. május 5.
anyával

anyával

Nekem az anyák napja két dologról szól. Egyrészt a gyerekkoromról, a mamámról, másrészt a jelenről, a magam anyaságáról. Anyám hosszú vörös, göndör hajáról, széles mosolyáról, ahogy várja az ajándékot, miközben pontosan tudja, mi vár rá. Egyik kezemben frissen ásott, vastag giliszta, a másikban frissen tépett orgona, hamis, fahangon elénekelt Orgona ága, barackfa virága… Először sikoly, a gilisztától, utána mosoly és meleg, biztonságos, puha, igaz ölelés. A mamám nyolc éve csak megsárgult fotókról mosolyog rám az éjjeliszekrényemről, de viszem neki az orgonát rendületlenül, amit egy hideg kővázába tehetek csak, miközben ő táncot jár a gilisztákkal. A lelke azóta is itt van, bennem él örökké.

És ezt kaptam ma reggel a fiamtól is: annak kimondását, hogy bármi történik, én már benne élek tovább – ennél szebbet nem kaphat egy anya sem.

Edinger Katalin

anyaként

Meg egy vaskos könyvet, tele gyerekírással, mesékkel. Mesék tündérekről, állatokról, képzeletbeli lényekről és anyákról. Köztük vagyok én is. De ez az ajándék, amit hónapok óta készített az osztálytársaival együtt, nemcsak rólunk, nekünk szól, hanem róluk, a gyerekeinkről is. Az ő világukról, vagyis az ő szemükön keresztül látott mindenségről. Bepillanthatunk egy olyan világba, amiről vannak sejtéseink, előítéletünk, ám valódi tudásunk nincsen. Egy változó, növekvő, gondolkodó világot enged látni, ami a mesék által válik tapinthatóvá. Ebben rejlik a mesék hatalma. A mese generációkat köt össze, először mi szeretnénk a világunkat minden nehézségével, fonákjával, szépségével együtt megmutatni, és ha ez jól sikerült, akkor mi is kapunk egy új világot, ami őszintébben mesél róluk, megálmodóikról, mint bármi más.

Címkék:


Szóljon hozzá Ön is!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

Figyelem! A hozzászólások nem jelennek meg azonnal, csak moderálás után!

https://www.facebook.com/photo.php?v=607560892675966&set=p.607560892675966&type=2&theater

Berg Judit/ Polgár Judit: Alma- A sötét birodalom című könyvének “reklámfilmje”. ( I. fejezet)
Tovább»

Apablog

  • Apablog 4.0 kiemelt

    Annyira nehéz persze négy részbe belesűríteni a dolgokat, nem is teszem, csapongok befejezésül is. Most, hogy nyár van, itt az [...]

    Tovább»
    Apablog 4.0