Zsombok Zoltán: A nagypapa meséi

: Oláh Gábor
2013. május 24.

Családi összefogással, lánya gondozásában, unokája illusztrációival jelent meg most egy csokorra való az egykori nagypapa, Zsombok Zoltán meséiből.

Bevallom, megvan az a bolondériám, hogy szeretem a matematikusok fikcióit. Ezekben mindig tetten érhető valami sajátos szemlélet, amely különleges megvilágításba helyezi a történetet, gondoljunk csak Lewis Carroll, Martin Gardner, Norbert Wiener vagy akár Stanisław Lem írásaira. Nem csoda hát, hogy lecsaptam a Nagypapa meséire, amint megpillantottam a fülszöveg első három szavát: matematikus és író. Voltak persze kétségeim afelől, hogy vajon a gyerekeim is megörökölték-e ezt a hóbortomat. Előfordult már ugyanis, hogy nagy lelkesedéssel próbáltam nekik valami mesét olvasni, mire ők határozottan leállítottak. Így tehát nem rontottam ajtóstul a házba, hanem némi diplomatikus köntörfalazással vezettem elő, hogy mit szólnának, ha most egy ideig a Nagypapa meséit olvasnánk esténként. Mire Simon fiam pironkodva bevallotta, hogy azokat bizony ő suttyomban már olvasta. Az összeset? Majdnem az összeset. Elvetted az asztalomról? El. Hm. Melyikkel kezdjük? Teljesen mindegy, nagyon jó mindegyik. És tényleg. Zsombok Zoltán hagyományos mesealapanyagokat használ, melyeket egy-két finom változtatással különleges, friss, modern mesévé transzformál. Ezekből többek között kiderül, hogy hogyan indult világgá két és fél testvér, milyen trükkel tudták felemelni és hazaszállítani a darázsgyerekek az óriási cukrot, amit az erdőben találtak, és mi mindenre jó a medve mancsa. Ne feledkezzünk meg a kedvencekről sem! Anna lányomé a Dinnyeóriás, Simoné a Koldus Misa karácsonya (ami szerinte boldog véget ér), az én kedvencem pedig a Koldus Misa karácsonya (ami szerintem szomorú véget ér). Azt, hogy melyik olvasat a helyes, mindenki döntse el maga! (PlayON, 2013)

Illusztrálta: Szűcs Richárd

Címkék: , ,


Szóljon hozzá Ön is!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

Figyelem! A hozzászólások nem jelennek meg azonnal, csak moderálás után!

https://www.facebook.com/photo.php?v=607560892675966&set=p.607560892675966&type=2&theater

Berg Judit/ Polgár Judit: Alma- A sötét birodalom című könyvének “reklámfilmje”. ( I. fejezet)
Tovább»

Apablog

  • Apablog 4.0 kiemelt

    Annyira nehéz persze négy részbe belesűríteni a dolgokat, nem is teszem, csapongok befejezésül is. Most, hogy nyár van, itt az [...]

    Tovább»
    Apablog 4.0