Lackfi János – J. Kovács Judit: Százérintő


2013. június 28.

A Kerekítő-kötetek hagyományát folytatja e könyvecske, amelyben szintén ölbeli játékok és mondókák találhatók. Valóban a hagyomány folytatásáról van szó, és nem „csak” egy harmadik kötetről: a közismert és közkedvelt (vagy éppen felelevenítésre szoruló) népi mondókák – cirógatók, dögönyözők, lógázók, hintáztatók és höcögtetők – sorát ezúttal nem a nép ajkán született rigmusok, hanem Lackfi János versei követik.

Így a folytatás nemcsak nyelvileg, de az általa megidézett tárgyi környezetben is modern hatású. Lehetne ez hátránya is a kötetnek, de nem az. A lift, az autó, a mobiltelefon ugyanúgy metaforává válnak ezekben a négy–hat soros versekben, mint elődeikben a szita, az eke, a harang, és ez az átlényegítés annak köszönhető, hogy Lackfi nem csupán mondókákat írt, hanem érezhetően a kisgyerekkel való kapcsolatteremtés (etetés, öltöztetés, cirógatás, dögönyözés) mindennapi mozdulatsoraihoz alkotott kedves szövegeket. Az apai (szülői) tapasztalatok oly természetesen sűrűsödnek ezekbe a rövid versekbe, hogy akár instrukció nélkül is ráérezhetünk a hozzájuk illő cselekvéssorokhoz – persze az útmutatást ki-ki bátorsága, vérmérséklete, improvizációs hajlama szerint veheti komolyan vagy gondolhatja tovább, alkalmazhatja magára és gyermekére szabva. Mindenesetre a játékleírások is szellemesek. Gond az illusztrációval van: ha nem találkoztam volna Maszattal (Berg Judit hősével) vagy Misivel (Varró Dániel Nem, nem, hanemjéből), talán még szeretném is, így azonban kínos önismétlésnek tűnik Agócs Írisz részéről. (Móra, 2013)
Illusztráció: Agócs Írisz

Címkék: , , ,


Szóljon hozzá Ön is!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

Figyelem! A hozzászólások nem jelennek meg azonnal, csak moderálás után!

https://www.facebook.com/photo.php?v=607560892675966&set=p.607560892675966&type=2&theater

Berg Judit/ Polgár Judit: Alma- A sötét birodalom című könyvének “reklámfilmje”. ( I. fejezet)
Tovább»

Apablog

  • Apablog 4.0 kiemelt

    Annyira nehéz persze négy részbe belesűríteni a dolgokat, nem is teszem, csapongok befejezésül is. Most, hogy nyár van, itt az [...]

    Tovább»
    Apablog 4.0