Kiss Ottó: Szusi apó erdőt jár

Szokács Eszter írása


2013. július 10.

Szusi apó az erdőben él, sétál, gondolkodik, és időnként megvilágosodik. A bölcs modern kori remete séta közben felidézi az életét, annak fontos pillanatait, fordulópontjait. Ám sétái, töprengései során nem jut sehová és semmilyen eredményre, és megvilágosodásai sem vezetnek semerre. De méltón a bölcs jelzőhöz mindezt rezignált nyugalommal fogadja.

Szusi apó gyerekként is bölcs volt, vagyis már akkor is sokat gondolkodott. Faluról költöztek a városba, ahol a kis Szusi az állatokat hiányolta. Felnőve kereste a helyét a világban, számtantanár akart lenni, mert a számok között rend van, azután keleti étteremben dolgozott, ahol először szusispecialista, majd szerelmes lett, megnősült, gyerekei születtek, később pedig visszavonult a természetbe, ahol átgondolhatja az életét. A történet nagyjából ennyi. Szusi apó a mai kor apója, mobiltelefonnal meditál, de persze a technikában is éppen úgy csalódik, ahogy a nagyvárosban. Ő (talán) a mindennel elégedetlen európai, akinek semmi nem jó, semmi nem elég, hiába meditál és világosodik meg. Az itt-ott ironikus szöveg miatt Szusi apó esendő alakja hol mosolygásra késztet, hol pedig sajnálatot kelt.
Kiss Ottó könyvét a kiadó, ki tudja, mi alapján, a hat–nyolc éves korosztálynak ajánlja, de nagyon kíváncsi lennék a tesztcsoportra. Még sosem találkoztam olyan kisgyerekkel, aki érti az olyan kifejezéseket és gondolatokat, mint megvilágosodás; meditálás; az út a cél; személyes sors; halmazelmélet; minden az ősi egyből származik, a világ csak azt osztja és sokszorozza; s a többi. Természetesen ettől még a szokásos kérdés megmarad: be tudja-e fogadni és megszeretheti-e a gyerek azt a szöveget, amit még nem érthet vagy máshogyan ért. A válasz erre lehet igen is, meg nem is. Olykor igen, olykor nem. Próbálkozni mindig lehet.
Merész vállalkozás olyan mesét írni, ami egyaránt szól gyerekeknek és felnőtteknek, vagyis amikor az érettebb olvasó a szavak mögé lát. Kézenfekvő és a legegyszerűbb példa erre a Micimackó és az igazán jobb sorsra érdemes, kínosan „szétidézgetett” A kis herceg vagy Lázár Ervin meséi, melyek olykor több szinten is értelmezhető alkotások, szerzőik mégsem használnak olyan fogalmakat, amelyeket a gyerekek nem értenek. Ezek a művek azért (is) értékesek, mert a gyerekek által érthető nyelven mondanak többet, szórakoztatják, gondolkodtatják el a felnőtteket is. Kiss Ottó könyvénél valahogy fordítva ülünk fel a lóra: felnőtteknek vagy legalábbis fiataloknak íródott szövegből kell a gyereknek kiszűrnie annyit, amennyit megért. A kettő nagyon nem ugyanaz.

Bár Baranyai András rajzai szintén nem a legkisebb korosztályt célozzák meg, az illusztrációk esetén ez talán megbocsátható, a vizuális befogadás máshogy, máshol történik az agyban is, egy kisgyerek érdeklődve böngészhet olyan rajzokat, amelyeket egyáltalán nem ért, míg egy bonyolult szöveggel nehezebben birkózik meg vagy meg is unja. A rajzok hűen követik és ki is egészítik a történetet, akkor is, amikor a cselekményt kell illusztrálni, és akkor is, amikor az elvontabb gondolatokat. Némi időbeli zavarosságot is érzek, hiszen Szusi apó (szerintem) minimum hetvenéves, akkor viszont a negyvenes években kellett születnie, tehát a negyvenes-ötvenes években volt kisgyerek, a gyerekkorát ábrázoló rajzok viszont a hatvanas-hetvenes éveket idézik (hozzáteszem: meglehetősen humorosan és találóan). Ám ez egy hat–nyolc éves gyereket nyilván hidegen hagy, ötven vagy hetven év neki majdnem ugyanaz, a középkorúak pedig örömmel fedezik fel a rajzokon gyerekkoruk egyenmelegítőit, -bútorait és -tárgyait.
A Szusi apó erdőt jár kellemes és szórakoztató olvasmány lehet a kamaszoknak, akiknek már van fogalmuk a matematikáról, a keleti vallásokról, a szerelem mélyebb rétegeiről, és kellő humorral tudják szemlélni akár saját magukat is. Kérdés, hogy ők hajlandóak-e mesét olvasni. (Móra, 2013)

Interjú a Móra oldalán a szerzővel

Címkék: , , ,


Szóljon hozzá Ön is!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

Figyelem! A hozzászólások nem jelennek meg azonnal, csak moderálás után!

https://www.facebook.com/photo.php?v=607560892675966&set=p.607560892675966&type=2&theater

Berg Judit/ Polgár Judit: Alma- A sötét birodalom című könyvének “reklámfilmje”. ( I. fejezet)
Tovább»

Apablog

  • Apablog 4.0 kiemelt

    Annyira nehéz persze négy részbe belesűríteni a dolgokat, nem is teszem, csapongok befejezésül is. Most, hogy nyár van, itt az [...]

    Tovább»
    Apablog 4.0