Pikler Éva: Balatoni böngésző


2013. augusztus 23.

Nincs is jobb annál, mint a Balatonnál böngészni ezt a könyvet. Ábrahámhegyen sokkal lelkesebben forgatják a gyerekek, mint otthon, persze az is lehet, hogy itt több időnk marad erre, szívesebben megmártózunk a képekben és a balatoni hangulatban.

Lelkesen keresgetjük a tomboló nyári vihar által elrepített darabokat, hiszen tegnap nálunk is tombolt a vihar, és a kert végéből hoztuk vissza a kint felejtett fürdőruhát. Nagyon életszerű ez a könyv, épp az a jó benne, hogy életszerű/életszagú, de mégis tele van mesés elemekkel. Az élő hattyúk között úszkáló, kulccsal felhúzható műhattyú, a vihar által széthordott hetven tárgy közül az egykor a sátor mellett pihenő, kis akváriumban lubickoló aranyhalacska, a mobiltelefonon trécselő sirály, a tihanyi apátság cseréptetőjéből égbe nyúló kötéllétra, a stégen lógó hajótörött kalózkapitány, a pöttyös labdával játszó sellő vagy maga Poszeidón, a tenger istene, aki háromágú villájával kel ki a Balaton vizéből. Sok-sok ismert helyszínt is végigjárunk, elmehetünk Siófokra, megcsodálhatjuk az éjszaka leple alatt a kísérteties szigligeti várat és környékét (egy fáklyával világító, seprűnyélen lovagoló boszorka és egy denevér is dukál hozzá), átkelhetünk a veszprémi viadukton, és megpihenhetünk a keszthelyi Helikon-kastély hűs parkjában. Ez az egyik kedvenc oldalpárom, szerintem itt sikerült Pikler Évának megvalósítani az eredeti tervet: valóban mozgalmas, akciódús, szellemes jelenetek szórakoztatnak bennünket. A másik kedvencem a szüretelős oldalon lévő, Jedi lovag-ruhába bújt madárijesztő. A gyerekeim olyasmiket is felfedeztek, amiket én nem, például az égbolton a Göncölszekeret, és emlékeztek rá, hogy amikor utoljára Tihanyban jártak, ők is láttak házasodni készülő párt a templomnál, épp úgy, mint a képen. Igazi nyári hangulatú hazai böngésző született, kár, hogy mindjárt jön az ősz, de szerencsére ez a könyv örökre megőrzi nekünk a balatoni nyarat!
(Kolibri kiadó, 2013)

Címkék: , , , , ,


Szóljon hozzá Ön is!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

Figyelem! A hozzászólások nem jelennek meg azonnal, csak moderálás után!

https://www.facebook.com/photo.php?v=607560892675966&set=p.607560892675966&type=2&theater

Berg Judit/ Polgár Judit: Alma- A sötét birodalom című könyvének “reklámfilmje”. ( I. fejezet)
Tovább»

Apablog

  • Apablog 4.0 kiemelt

    Annyira nehéz persze négy részbe belesűríteni a dolgokat, nem is teszem, csapongok befejezésül is. Most, hogy nyár van, itt az [...]

    Tovább»
    Apablog 4.0