Finy Petra – Rofusz Kinga: Szívmadár (Könyvbemutató a Mesemúzeumban)

Richly Zsolt laudációja a könyv bemutatóján


2013. szeptember 23.

A mese választja ki a rajzolót, vagy a rajzoló a mesét? – ezen gondolkodom, miközben Finy Petra és Rofusz Kinga Szívmadár című könyvét tartom a kezemben. A válasz hétköznapinak tűnik: gratulálok a Vivandra kiadónak és szerkesztőjének ezért a kiválasztott szerzőpárosért. Mesebeli!

Richly Zsolt és a közönség egy része

Finy Petra Madárasszony című kötete után mit sem csodálkozom az Ezüst holló, a Szívmadár, a Hattyúhercegnő mesecímeken. A madarakon kívül, akik persze emberfiúkkal és emberlányokkal kerülnek kapcsolatba, szerepelnek még a könyvben szelek, felhők, bálnák, halak, medvék, koboldok is. Az élő-lélegző elemek: ég, víz, föld azok a képlékeny helyszínek, amelyek lomhán ölelik körül a meséket. Finy Petra meséiben a szerelmes történeteket reneszánsz nyíltsággal és könnyedséggel fogalmazza meg. Sóvárgások, féltve őrzött titkok, felszínre törő vágyak, éjszakai átváltozások – ugyanezek Rofusz Kinga álomvilágának sajátosságai is.
Nézzük sorra a könyv lapjait! A Szívmadár címlapján a fóliázott levelek csillanása szellőként az egész könyvet átlengi (tollpihe, pikkely, felhő, vízfodor, égi csónak formában). A kötetet jól tagolják az egy-egy befogadó virágkehellyel, összesimuló levéllel, indázó növényszárakkal díszített tágas oldalak. A nagyalakú, bátor kompozíciók, a mozgalmas képkivágások két dimenzióban is az idő érzetét keltik (fejre állított figurák, képen belüli méretkülönbségek, letakarás, elhagyás, levágás stb.).
Rofusz Kinga egy-egy könyve mindig egy-egy új, meghódított színharmóniát jelent. Idővel birtokba vette a vörösesbarnát, a rózsaszínt, az acélszürkét, a kéket, most pedig felfedezte magának – és nekünk – a sárgát. Ez a vaníliaszínnél is haloványabb holdsütéssárga az egész kötetet könnyeddé és vidámmá teszi, ugyanakkor még drámaibbá alakítja a tompa feketét (férfi, virág, levél, hattyú, vár, szakadék, tengerfenék, éjszaka).
Rofusz Kinga animációs filmjei (Csönd, Harlekin, Etűd, A sellő) és illusztrációi „mindig a másik ember, a másik nem, azaz a másik felünk elérhetetlenségét tükrözik” – idézem magamtól egy korábbi cikkből. Most első ízben oldódik fel az említett beteljesülhetetlenség a Szívmadár című könyvben. Egy szemérmes dupla lapot kihajtva meglátjuk a férfit és a nőt, ahogy éppen megérintik egymást. A szerelmespár körül a fekete semmiben boldogan úszkálnak a virágok (Ezüst holló). Ezt az ünnepi hangulatot vigyük magunkkal e könyvbemutatóról!
A mindenki számára megvásárolható és kézben tartható szép könyv mellett nagy öröm ezeket az illusztrációkat mint képeket a falakon látni. Itt fontossá válik a méret, a festékanyag, az ecsetmozgás, a papír, a horzsolgatás, a faktúra! Az illusztrációk dekorativitása oly erős, hogy néhányat falikárpitnak leszőve is el tudnék képzelni (Aranypikkely). A bálnák énekét pedig talán egyszer majd egy bábszínpadról fogjuk hallani.

A Darjeeling zenekar két tagja, Marosi Z. András (gitár) és Dobos Dénes (dob)

 

Még néhány kép a bemutatóról Éles Balázs jóvoltából:

Finy Petra és a kivetített könyvborító

 

Marék Veronika és Finy Petra, valamint Petra nagyobbik lánya, Emma

 

Rofusz Kinga egy gyönyörű fát festett, amit a gyerekek boldogan birtokba vettek, és nagyon szépen feldíszítették

A könyv a Vivandra kiadó gondozásában jelent meg.

 

 

 

Címkék: , , , , , ,


Szóljon hozzá Ön is!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

Figyelem! A hozzászólások nem jelennek meg azonnal, csak moderálás után!

https://www.facebook.com/photo.php?v=607560892675966&set=p.607560892675966&type=2&theater

Berg Judit/ Polgár Judit: Alma- A sötét birodalom című könyvének “reklámfilmje”. ( I. fejezet)
Tovább»

Apablog

  • Apablog 4.0 kiemelt

    Annyira nehéz persze négy részbe belesűríteni a dolgokat, nem is teszem, csapongok befejezésül is. Most, hogy nyár van, itt az [...]

    Tovább»
    Apablog 4.0