Tarján Veronika – Mogyoró Kornél: Kuruttyoló békakirály

Zenék, mesék a világ körül


2013. október 22.

Mesés zenelemezzel ritkán találkozunk, pláne olyannal, ami különböző népek meséiből és zenéiből válogat.

Tarján Veronika gondolt egy nagyot, (ezt valószínűleg a nagymamájától, Varga Katalintól örökölte, aki a Gőgös Gúnár Gedeonnal és a Mosó Masa mosodájával örökre beírta magát a magyar gyerekolvasók szívébe), és Mogyoró Kornél zenei segítségével először interaktív színházi előadásokat hozott létre az általa kiválasztott mesékből, majd ezek sikere után, könyv formába álmodta a sorozatot testvérével, az illusztrátor Vigyázó Zsófiával és a Kolibri Kiadóval.
Az első kötetben A krokodilfiú című kolumbiai, valamint A három kalabas című afrikai népmese olvasható, és a mellékelt lemezen hallható is. Tarján Veronika adja elő kiválóan az általa átdolgozott meséket, miközben Mogyoró Kornél dallamai, zenei effektjei kísérik a történeteket. A zeneszerző az összes elképzelhető ritmus- és ütőhangszert ismeri és használja. (Íme, egy kis ízelítő videó!) A színpadon és a lemezen is autentikus előadást hallhatunk a vendégzenészek jóvoltából, így biztosak lehetünk abban, hogy a meséhez illő valódi afrikai vagy épp kolumbiai motívumok hangzanak el. (Kár, hogy nem tudjuk meg a zenei közreműködők és a hangmérnök nevét, igazán megérdemelték volna a professzionális munka után.)
Vigyázó Zsófia képi világa egyszerű, ám nagyszerű. Nem bonyolítja túl a látványt, könnyen követhető, az események lényegét mutató illusztrációi mégis magával ragadják a felnőtt és a gyerek olvasókat. Már a háromévesek is meg tudják oldani azokat az apró feladatokat, amelyek fel-felbukkannak az oldalakon. Az árnyékok gazdáit vagy éppenséggel az elszórt magocskákat számolgathatják és böngészhetik a gyerekek a könyv lapjain.
Csupán egy napja birtokoljuk a meselemezt, ezalatt háromszor hallgattuk végig, és nagyjából az összes képet kimásolta belőle a hétéves fiam, aki szégyenlősen még el is énekelt nekem néhány afrikai varázsdallamot. Mi tagadás, elvarázsolt bennünket ez a különleges „lemezkönyv”. Várjuk a folytatást, amelyben Lappföld és Magyarország mese- és zenekincseit ismerhetjük meg a szerzők feldolgozásában, valószínűleg hasonlóan magas színvonalon. (Kolibri, 2013)

Illusztrálta: Vigyázó Zsófia

Címkék: , , , , ,


Szóljon hozzá Ön is!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

Figyelem! A hozzászólások nem jelennek meg azonnal, csak moderálás után!

https://www.facebook.com/photo.php?v=607560892675966&set=p.607560892675966&type=2&theater

Berg Judit/ Polgár Judit: Alma- A sötét birodalom című könyvének “reklámfilmje”. ( I. fejezet)
Tovább»

Apablog

  • Apablog 4.0 kiemelt

    Annyira nehéz persze négy részbe belesűríteni a dolgokat, nem is teszem, csapongok befejezésül is. Most, hogy nyár van, itt az [...]

    Tovább»
    Apablog 4.0