Fedezzük fel az ábécét!

Bíró Eszter: Állati zenés ABC


2013. november 11.

Nem késő elővenni az áprilisban megjelent albumot: a most írni-olvasni tanuló gyerekek úgy üdvözölhetik az iskolából már ismerős betűket, hogy új arcukra is rácsodálkozhatnak.

Bíró Eszter számomra elsősorban a Mikor lesz az már? című lemez hangja, lelke – sokat hallgattam egy időben –, bár tudom, karrierje Miss Saigonként indult, mostanában pedig az Elfújta a szél musicalben bukkant fel újra. A Budapest Klezmer Band egykori énekese ugyanúgy otthon van a zsidó folklór, mint a musicalek világában, nem meglepő, hogy első gyerekeknek szóló albuma, az Állati zenés ABC is rendkívül sokszínű zeneileg. Még az én laikus fülem is felismerte a klezmer- vagy a countrymotívumokat, ugyanúgy, mint a rockos, bluesos, dzsesszes vagy épp népzenei elemekről, nem beszélve a musicales hatásról – amely elsősorban az énekben, az artikulációban mutatkozik meg, és az igazat megvallva nem mindig tesz jót a produkciónak.

A-tól Z-ig eldalolni az ábécét szükségszerűen terjedelmes anyagot jelent, akkor is, ha a szerzők – mint az albuméi – lemondanak az afféle rafinált szereplőkről, mint x, y, q. Az Állati zenés ABC így is 22 dalból áll, ebből kettő afféle ráhangolódás, a többi pedig egy-egy betűhöz tartozik. A zenéket Födő Sándor „Fodo” szerezte, a dalszövegeket Hegyi György írta: az anyag kihívásainak megfelelve, néhol talán megfáradva-túlötletelve, de összességében szellemesen. Szegény Csilla, a „csacsicsaj” valószínűleg sosem lesz képes meghódítani a szívem (és nem tudom, a szöveg vagy a zene idegesít-e jobban), ám rögtön az ő színrelépése (lelépése) után megnyugvást lelek a „virágharangok közt bolyongó dongó” társaságában. Bizonyára mindenki rátalál a maga kedvenceire, de mindegy is, mi, szülők hol vétenénk az alfabetikus sorrend ellen a „következő” gomb megnyomásával, ha gyerekeink belefeledkeznek a zenehallgatásba.

Márpedig belefeledkeznek, és gyanítom, jobban kedvelik a vegetáriánus farkast, mint a mélabús gerlepárt (pedig, bevallom, szegény farkas a torz hangjával szintén nem a kedvencem, míg a több vendégművész közreműködésével felcsendülő bánatos burukkolástól képes vagyok könnyekig meghatódni). A lemez azonban gyerekeknek szól, és ezt Vácz Péter illusztrációi (és a könyvhöz tartozó poszter) is egyértelművé teszik. Az egyszerű, mégis beszédes rajzok a trailerben életre is keltek:

Minden adott tehát, hogy az óvódás-kisiskolás korosztály megismerje az ábécét – ha az iskolában nem is „annyira könnyű, annyira szép”, Bíró Eszter projektje azt üzeni, mégis megéri felfedezni.

Címkék: , , , , , , ,


Szóljon hozzá Ön is!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

Figyelem! A hozzászólások nem jelennek meg azonnal, csak moderálás után!

https://www.facebook.com/photo.php?v=607560892675966&set=p.607560892675966&type=2&theater

Berg Judit/ Polgár Judit: Alma- A sötét birodalom című könyvének “reklámfilmje”. ( I. fejezet)
Tovább»

Apablog

  • Apablog 4.0 kiemelt

    Annyira nehéz persze négy részbe belesűríteni a dolgokat, nem is teszem, csapongok befejezésül is. Most, hogy nyár van, itt az [...]

    Tovább»
    Apablog 4.0