Berg Judit Világkönyvtára

Az első könyv: A kicsi én én vagyok


2013. november 22.

Berg Judit

Aki igazán jó gyerekirodalmat keres, mostantól vakon bízhat Berg Judit Világkönyvtárában. Az Ecovit kiadó új sorozatának nem titkolt célja, hogy a szülők, nagyszülők, pedagógusok és a gyerek között elinduljon egy párbeszéd, amely nem biztos, hogy megszületne az adott könyv nélkül.

 

Mira Lobe: A kicsi én én vagyok című kötete lesz a sorozat első darabja. A szerző olyan lényről írta ezt a mesét, aki senkire sem hasonlít, és épp ezért nagyon nehezen fogadja el magát. Az öntudatra ébredésről beszélgethetünk ennek a nagyon szépen illusztrált vicces, mégis mély könyvnek a segítségével. Varró Dániel fordítása önmagában is garancia a magas színvonalra.

Jövő februárban jelenik meg Ute Krause: Mikor mennek már haza? című könyve, mely az elvált szülők gyerekeiről, a mozaikcsaládok sokszínű, néha vicces, máskor fájdalmas életéről szól. Hatalmas űrt tölt majd be a könyv a magyar piacon, hiszen nagyon kevés kortárs mű foglalkozik ezzel a témával!

Mire a medvék kibújnak a barlangjukból, addigra a harmadik kötet is megjelenik. Heinz Janisch: Van egy kis gondom, mondta a medve című könyve egy olyan mackó története, akin mindenki segíteni akar, pedig senki sem tudja, mi bántja valójában.

Már korábban is írtam erről a könyvről egy bolognai beszámolóban:

„Az egyik leginkább szeretni való könyvet még a vásár kezdete előtti sétán vettem a kezembe egy német standon. Már a címe is rabul ejtett: Ich hab eine kleines Probleme, sagte der Bär. Szó szerint fordítva annyit jelent, hogy „Van egy kis gondom, mondta a Mackó”. De ez magyarul olyan rémesen hangzik, hogy szinte rossz leírni. A történet egy szomorkás óriás mackóról szól, aki szeretné elmondani valakinek a bánatát (hogy mennyire fél a sötét barlangban egyedül), de senki nem hallgatja meg. Kap viszont mindenféle fölösleges dolgokat, amik cseppet sem illenek hozzá, például egy pillangószárnyat, egy díszes kalapot, egy szép sálat vagy valami orvosságot. Csak éppen senki nem kíváncsi a valódi bánatára. Végül egy kicsi légy szegődik mellé, aki szívesen meghallgatná a bánatát, de vele meg olyan jó hallgatni, hogy elmúlik minden szomorúsága, ezért nincs is mit mondania. Heinz Janisch írta a történetet, és Silke Leffler illusztrálta. Itthon is lehet kapni.  Jó lenne magyarul olvasni! A gyerekek biztosan értenék a „mondanivalóját” anélkül, hogy a szájukba rágnánk.”

Az írás 2012 márciusában jelent meg. Így teljesüljön minden kívánságunk!

Nagyon örülünk ennek a sorozatnak, és kíváncsian várjuk, mivel lep még meg bennünket Berg Judit Világkönyvtára!

 

Címkék: , , ,


Szóljon hozzá Ön is!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

Figyelem! A hozzászólások nem jelennek meg azonnal, csak moderálás után!

https://www.facebook.com/photo.php?v=607560892675966&set=p.607560892675966&type=2&theater

Berg Judit/ Polgár Judit: Alma- A sötét birodalom című könyvének “reklámfilmje”. ( I. fejezet)
Tovább»

Apablog

  • Apablog 4.0 kiemelt

    Annyira nehéz persze négy részbe belesűríteni a dolgokat, nem is teszem, csapongok befejezésül is. Most, hogy nyár van, itt az [...]

    Tovább»
    Apablog 4.0