Egy hely, ami a gyerekekről szól – egy hely, ahol számít a gyerekek szava

Pompor Zoltán interjúja


2013. december 2.

Budapest legfiatalabb és legfiatalosabb múzeuma a Mesemúzeum. Az intézmény elhivatott munkatársai fontosnak tartják a folyamatos megújulást, ezért is hívtak össze az őszi szünetben egy csapatnyi gyereket, hogy együtt gondolkodjanak a múzeum jelenéről és jövőéről. Csörsz Katalin múzeumpedagógussal beszélgettünk a gyermektanács céljáról, feladatairól, elvekről és tervekről.

 

Néhányan a gyerektanácsosok közül

Mi a célja a gyerektanácsnak?
A tanácstagok ötleteket, tanácsokat adnak, hogy még jobb hely legyen a Mesemúzeum; valamint állandó csapatként segítenek a kiállítás és a hét próba megújításában, a hét végi családi programok lebonyolításában. Szeretnénk visszajelzést kapni tőlük a kiállításról és a foglalkozásokról. Emellett fontosnak gondoltuk, hogy megmutassuk, miként működik egy intézmény, egy szervezet, illetve, hogy hogyan válhatunk felelős döntéshozókká, milyen folyamatok mentén hozunk döntéseket, azokat hogyan valósítjuk meg.

Miért tartjátok fontosnak, hogy legyen a Mesemúzeumnak egy ilyen tanácsadó testülete?
Ez a hely a gyerekekről szól, és akkor lesz igazán jó, ha ők is alakíthatják. A Mesemúzeum akkor lehet igazán a gyerekeké, ha megadjuk a formálás és a véleménynyilvánítás lehetőségét. Másrészt a gyerekekben lévő óriási kreativitás segítheti munkánkat, olyan ötletek juthatnak az eszükbe, amire mi nem is gondolnánk – ez így is volt már az első találkozás alkalmával –, és ha valamikor arra kerülne sor, a gyerekek valós visszajelzései alapján bővítsük, esetleg formáljuk a kiállítást és a foglalkozásokat.

Kik a tanács tagjai?
A tanács jelenleg 15 főből áll, tagjai olyan 8 és 12 év közötti gyerekek, akiket a Mesemúzeum nyári táboraiban ismertünk meg.

Mi volt az első kétnapos tanácskozás tapasztalata?
Nagyon jól sikerült az első találkozás, aktív és együttműködő volt a csapat. Örülünk, hogy sok-sok hasznos ötletet kaptunk tőlük, sőt egymás ötleteit is tovább tudták fejleszteni. Láthatóan szívükön viselik a múzeum sorsát és komolyan veszik a feladatukat, ez abban is megerősített minket, hogy szükség van egy ilyen kezdeményezésre.

Egyeztetés Csörsz Katalinnal és Helmich Katalinnal

Mi az, ami sikerült, és ami másként sikerült (jobban), mint azt gondoltátok?
Sikerült csapattá kovácsolni őket, jobban megismerték egymást. Meglepő és nagyon pozitív volt, hogy szinte azonnal tudták, hogy mi lehet a tanács dolga. Sikerült többször, több szempontból is végigjárni/végigelemezni a múzeum tereit, a hét próbát. Jó volt, hogy tudtunk új terveket szőni, örömmel vettük, hogy a tanácstagok szeretnének aktívan, segítőként részt venni a Mesemúzeum programjain. A két nap egyik fontos eredménye, hogy elkészült a gyerektanács saját logóterve is.

Mesélnél a gyermek-tárlatvezetésről?
Havonta legalább egy szombat délelőttöt úgy szervezünk, hogy a tanácstagok el tudjanak jönni a múzeumba, ahol bekapcsolódhatnak a programok lebonyolításába és segítségére lehetnek a látogatóknak, ők vezethetik végig őket a hétpróbás meseúton. A gyerekek egy-egy meseszereplő – boszorkány, udvari bolond, király vagy királylány – „bőrébe” bújva vezetik végig őket. A tárlatvezetők a saját személyiségükhöz választott szereppel teszik színesebbé a „vezetést” azáltal, hogy hol bolondozva, hol királyi méltósággal, hol pedig varázsigéket mormoló, néha ugráló, kacagó meseszereplőként segítik kortársaikat a próbák során.

Hogyan tovább? Milyen rendszerességgel találkoznak a tanácstagok?
Negyedévente, az iskolai szünetekben tartunk gyerektanácsüléseket. A személyes találkozások közti időszakban pedig levélváltás biztosítja a kommunikációt. Az alakuló ülés utolsó napjáról mindenki egy megcímzett borítékkal térhetett haza. Reméljük, hogy a következő ülésig vagy személyes találkozóig írnak egymásnak a gyerekek.

Az egyik tanácstag logóterve

 

 

 

 

Címkék: , , , ,


Szóljon hozzá Ön is!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

Figyelem! A hozzászólások nem jelennek meg azonnal, csak moderálás után!

https://www.facebook.com/photo.php?v=607560892675966&set=p.607560892675966&type=2&theater

Berg Judit/ Polgár Judit: Alma- A sötét birodalom című könyvének “reklámfilmje”. ( I. fejezet)
Tovább»

Apablog

  • Apablog 4.0 kiemelt

    Annyira nehéz persze négy részbe belesűríteni a dolgokat, nem is teszem, csapongok befejezésül is. Most, hogy nyár van, itt az [...]

    Tovább»
    Apablog 4.0