Markus Majaluoma: Apa, irány a tenger!


2013. december 5.

A finn szerző és illusztrátor Apa! sorozatával a Rózsadombi család kalandos hétköznapjaiba pillanthatunk be. A sodró humorú történetek sodródó főszereplője Rózsadombi Benedek, a családfő.

Szeretem az apás történeteket, mert bár az apafigurák hagyományosan a szigort, a nemzetséget, a tradíciót jelképezik, a gyerekirodalom – szerencsére – fittyet hány az évszázados szorongásokra, és olyan szerethető, csetlő-botló figuraként ábrázolja őket, akikkel öröm kalandokba keveredni. Rózsadombi úr például félregombolt kabátban, borzas hajjal, véreres szemmel érkezik haza a munkából, ám a jól megérdemelt pihenés helyett három követelőző gyermeke várja: azt ígérte nekik, elviszi őket valahová. Ez a valahová a kikötő lesz, és Apa nem kisebb lépésre szánja rá magát, mint egy hajó megvásárlására (ez persze nem volt a terv része, ahogyan az sem, hogy előtte kacsázás címszóval jól fejbe dobja a tulajdonosát). A hajó elindul, és azonmód meg is feneklik az első zátonyon. A történet sava-borsa azonban nem is az „utazás”, hanem annak körülményei: hogy a gyerekek egy ingaórát és az Anatómia művészeknek 345 képes, színes albumát is magukkal cipelik, hogy Apa maga is kiköt egy „lakatlan zátonyon”, hogy a parti őrség tesz pontot a kaland végére… A fergeteges humorú kötet kiváló önálló olvasmány nyolcéves kortól, de családi mulatságnak is remek. Az illusztrációk is híven tükrözik a (szerintem kicsit zavaró nevű) Rózsadombi család nyughatatlan világát: én nem rajongok ugyan az efféle vibráló, mozgalmas képekért, de nem véletlenül jutalmazták Markus Majaluomát a legjobb gyermekkönyv-illusztrátornak járó Adventure-díjjal. (Koinónia, 2013)

Illusztráció: Markus Majaluoma

Fordította: Jankó Szép Yvette

Címkék: , , ,


Kapcsolódó cikkek:

Szóljon hozzá Ön is!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

Figyelem! A hozzászólások nem jelennek meg azonnal, csak moderálás után!

https://www.facebook.com/photo.php?v=607560892675966&set=p.607560892675966&type=2&theater

Berg Judit/ Polgár Judit: Alma- A sötét birodalom című könyvének “reklámfilmje”. ( I. fejezet)
Tovább»

Apablog

  • Apablog 4.0 kiemelt

    Annyira nehéz persze négy részbe belesűríteni a dolgokat, nem is teszem, csapongok befejezésül is. Most, hogy nyár van, itt az [...]

    Tovább»
    Apablog 4.0