Lukas lapozók sorozat

Mit mond a bagoly?; Csillag, kis barátom


2013. december 6.

Új lapozókkal jelentkezett a Kolibri Kiadó. Az első két kiadvány formája és konstrukciója azonos: lapozónak megfelelő kemény lapok, színes képek, verses szöveg és persze az ígért luk.
A Csillag, kis barátom című könyvecskét természetesen egy csillag alakú lyuk teszi a kis ujjak számára izgalmassá, a Mit mond a bagoly? címűt pedig egy színes kör, amely mindig valamelyik állat szemeként jelenik meg. A kivágott rész oldalról oldalra egyre kisebb, így olyan hatást kelt, mintha egyre fogyna a csillag fénye (ami rendjén is van, hiszen a történet végén már hajnalodik), illetve a bagoly delejes tekintete egyre visszafogottabb pillantásokká szelídül (mert nem csak a bagoly huhogását mutatja be a könyv). A két lapozó mégsem mutat további rokonságot: a baglyosat – amely tehát inkább állatos – erős illusztrációk jellemzik, de feledhető versikék. A csillagosnál meg – amely pedig inkább rókás, egy kisróka indul ugyanis éjszakai felfedező útra – erősebb a szöveg, ám illusztrációi, még ha a kisróka kedves is, talán nem annyira megnyerőek. A fordító mindkét esetben Kovács János: akkor éreztem kényszert gyorsan megkeresni a nevét, amikor feltűnt, hogy egyes versszakokban még áthajlásokra is futja – ritka és üdítő igazi lírai megoldásokat találni egy egyszerű kis lapozóban. (Kolibri, 2013)

Csillag, kis barátom (Az éj leszáll a tájon…)
Írta: Emanuela Bussolati
Illusztrálta: Antonella Abbatiello

Mit mond a bagoly? (És a többi állat?)
Írta: Giovanna Mantegazza
Illusztrálta: Giulia Orecchia

Fordította: Kovács János

Címkék: , , , , ,


Szóljon hozzá Ön is!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

Figyelem! A hozzászólások nem jelennek meg azonnal, csak moderálás után!

https://www.facebook.com/photo.php?v=607560892675966&set=p.607560892675966&type=2&theater

Berg Judit/ Polgár Judit: Alma- A sötét birodalom című könyvének “reklámfilmje”. ( I. fejezet)
Tovább»

Apablog

  • Apablog 4.0 kiemelt

    Annyira nehéz persze négy részbe belesűríteni a dolgokat, nem is teszem, csapongok befejezésül is. Most, hogy nyár van, itt az [...]

    Tovább»
    Apablog 4.0