A Media Vaca könyvkiadó

Simon Réka Zsuzsanna írása


2013. december 10.

A Media Vaca (Fél Tehén) spanyol, valenciai székhelyű kiadó nem csupán gyerekkönyvek megjelentetésével foglalkozik. Kiadványaikat minden korosztály számára ajánlják. Az övék az egyik legötletesebb kiadói honlap. Ez nem is olyan meglepő, hisz a nevük sem mindennapi.


A Fél Tehén 1998-ban jött létre. Főként olyan könyvek megjelentetését tűzték ki célul, amelyekben az illusztrációnak kiemelkedően fontos a szerepe. Katalógusukban öt kategóriában 48 különös, egyedi, nagyon igényes kivitelezésű mű található. Az öt kategória: Gyerekkönyvek, Legújabb olvasnivalók, Nagyok és kicsik, Az én szép városom, Testem térképe. A kiadandó könyveket saját ízlésük, elképzeléseik szerint válogatják. A náluk napvilágot látott alkotások valamilyen formában mindig a minőséghez, a költészethez, a humorhoz és a sejtelmességhez kapcsolódnak. Nem hódolnak a piaci divatnak, számukra nem az üzleti szempont a legfontosabb. Olyan képzőművészek munkáinak a megjelentetését támogatják, akik régóta keresik a szélesebb körben történő megmutatkozás lehetőségét, és akikre eddig valamilyen oknál fogva nem figyeltek fel. Mivel ezeknek a művészi igényű könyveknek a megjelentetése sok energiába és pénzbe kerül, a Fél Tehén évente csak három kötetet ad ki.
A Gyermekkönyvek kategória összesen 17 nagyon izgalmas, figyelemfelkeltő művet tartalmaz. Többek között olyan művészeket vonultat fel, mint Miguel Calatayud spanyol illusztrátor, akit 2012-ben hazája Astrid Lindgren-emlékdíjra jelölt. Az El mundo al revés (Fordított világ, 2001) című könyvében a humoré a főszerep. Fordított világban élünk, vallja a kiadó, és nem is kell ahhoz sokat tapasztalni, hogy ezt végérvényesen tudatosítsuk magunkban. A képeskönyvben nincs szöveg, 104 oldalon 40 meghökkentő jelenet tárul a könyvforgató elé. Találkozhatunk például Piroskával, aki a farkast készül felfalni, de vannak itt olyan halak, amelyek halászokat halásznak. Nem marad el a torreádor sem, akit egy felbőszült bika szúr le. A cirkuszi idomárt a tigris idomítja, a kutya sétáltatja az embert, az elefántot légy tapossa le, egy vonatban ülő tehén pedig a legelő embereket figyeli.

 

Daniel Defoe művét vette alapul Ajubel kubai illusztrátor Robinson Crusoe című kép-novellájához. Ajubel Robinson történetét nagyon színes, gazdag képsorozatban meséli el. Szavak nélkül, csupán illusztrációkkal bemutatni egy teljes regény cselekményét nem könnyű feladat. A megalkotott képi világ itt az eredeti történet legfontosabb mozzanataira épül, és 67 illusztrációban rajzolódik ki a mese. Ez a könyv azért is kivételes, mert a Media Vaca történetében ez az első olyan alkotás, amelyben az illusztrátor nem csupán két színt használ az illusztrációk elkészítéséhez. Ajubel könyve ezidáig nagyon sok díjban részesült, az egyik ilyen a 2009-es Bolognai Ragazzi Díj, Fikció kategóriában. A kiadó 2002-től 2009-ig alkotásaival háromszor nyerte el ezt a díjat.

Egy másik nagyon izgalmas, gyerekeknek szánt könyvük az Aroma de galletas (Kekszillat). Antonio Fernández Molina spanyol író meséit és verseit tartalmazza, illusztrátora az argentin Isol (eredeti nevén Marisol Misenta), aki idén elnyerte az Astrid Lindgren-emlékdíjat. A kiadó azért választott ilyen szép műcímet, hogy a nagymamákat is rávegye arra, hogy ezt a könyvet megvásárolják unokáiknak. A Kekszillat rövid meséket és régi idők hangulatát idéző szonetteket tartalmaz. Molina az olvasó figyelmét arra a csodás világra kívánja ráirányítani, ami a csúnya és közönséges mögött húzódik meg. Isol rajzai olyanok, mintha antik kekszesdobozból ugrottak volna elő, ahol keksz helyett amulettek, kincsek, huzalok és csavarok tanyáznak.

 

Az egyik kedvencem lett az Érase veintiuna veces Caperucita Roja (Hol volt, hol nem volt, huszonegyszer Piroska) című könyv. Ismertető szövegében azt lehet olvasni, hogy a kiadó indulásakor egy dolgot biztosan tudott: sosem szeretne kiadni egy Piroska és a farkas című mesekönyvet. Lám, mégis, nekik is megszületett a saját Piroskájuk. És nem is akármilyen. A könyv 21 különböző történetet vonultat fel, melyek Perrault Piroska-szövegének átdolgozásai. A könyv ötlete Japánban született meg, az Itabashi Múzeum illusztrátoroknak szervezett műhelyében. A művészeket arra kérték, hogy saját elképzelésük szerint alkossák meg történeteiket, kedvükre módosítva Perrault Piroskáján. A következő alkotók munkái találhatóak meg a könyvben: Ayabo, Simon Sakurai, Hazuki Hayashi, Yukari Miura, Yukari Miyazawa, Manami Yamada, Yuco Ishizuka, Maki Takubo, Kaori Tsukuda, Kana Yamada, Izumi Yamada, Chikako Futatsugi, Kyoko Enomoto, Mari Yano, Maki Iino, Kyoko Ogawa, Rie Koresawa, Tomoko Iwama, Yuka Iwase, Nozomi Kobayashi és Taro Miura.

A kategória egyik érdekessége a Los niños tontos (A buta gyerekek) című díjnyertes könyvük, szerzője az 1925-ben született Ana María Matute. A barcelonai írónő, amikor csak lehetősége van rá, kifejti, hogy ez a könyv igazából nem gyerekeknek szól, hanem a gyerekekről. A kiadó azért sorolta az alkotást ebbe a kategóriába, mert a gyerekkornak nem kíván korhatárt szabni.
A mű a gyerekkorról szól, az emberi élet legfontosabb, felfedezésekkel, tapasztalatszerzéssel, csodákkal teli időszakáról. Hogy milyen felnőtt válik belőlünk, életünk ezen szakasza határozza meg. A könyv 112 oldalon 21 rövid történetben 21 olyan kisfiút és kislányt mutat be nekünk, akik sosem nőttek fel, gyerekek maradtak mindörökre. Tiszta, gyönyörű, szívhez szóló mesék. A vadász gyereke (El niño del casador) című mesében a kisfiú mindennap elkíséri az édesapját vadászni, kezében kenyér és tarisznya. Az egyik éjszaka ellopja a puskát, és egyedül indul vadászkörútra. Lelövi a csillagokat, a fehér pacsirtákat, kék nyulakat, a zöld galambokat, az aranyszínű faleveleket, a hasító szelet. Lelövi a félelmet, a hideget, a sötétséget is. Hajnalhasadáskor az édesanyja veszi észre, hogy a buta fia térdén a harmatcseppek vérpirosak. Az illusztrátor Javier Olivares élénk kékkel, fehérrel és feketével ragadja meg a gyermekkor örök érvényű pillanatait.
A felvonultatott írók között olvashatjuk még Federico García Lorca, Pablo Neruda alkotásait is.

És most essék pár szó a kiadó honlapjáról! Mi várja az oda látogatót? A nyitóoldal közepén egy fél szürke tehén. Ha az egeret a tehén fejére irányítjuk, az állat kissé megrázkódik. Ha a tehén fél felén levő fekete gombra kattintunk, kimászik a tehénből egy légy és egy hangya, és már bent is találjuk magunkat a Fél Tehén könyvparadicsomában. A fél tehén mellett egy fekete pont látható, ahova nagyon ötletes módon a következőket írták: „Semmi szín alatt ne nyomja meg ezt a gombot!” Hát, persze hogy megnyomtam. Meglepetésemre egy felnyíló ablakban a következő szöveg áll: „Gratulálunk! Ön kíváncsi természet, és fittyet hány a veszélyre! Ez a két jellemvonás szükséges azoknak, akik szeretnének betekinteni a könyvek világába.”
Aki igazán gyönyörű, humoros, igényes képi világú könyvekre kíváncsi, a Media Vaca honlapján kedvére csemegézhet.

Címkék: , , , ,


Szóljon hozzá Ön is!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

Figyelem! A hozzászólások nem jelennek meg azonnal, csak moderálás után!

https://www.facebook.com/photo.php?v=607560892675966&set=p.607560892675966&type=2&theater

Berg Judit/ Polgár Judit: Alma- A sötét birodalom című könyvének “reklámfilmje”. ( I. fejezet)
Tovább»

Apablog

  • Apablog 4.0 kiemelt

    Annyira nehéz persze négy részbe belesűríteni a dolgokat, nem is teszem, csapongok befejezésül is. Most, hogy nyár van, itt az [...]

    Tovább»
    Apablog 4.0