Ifjúsági előadások a 7. Gyermek- és Ifjúsági Színházi Szemlén


2013. december 11.

Szemlére járni jó. Hiszen el sem képzelhetünk annál jobbat, mint hogy egy hét alatt egy helyen ennyi kiváló előadást lásson az ember.

A szakma számára természetesen fontos találkozások és a megmérettetés helyszíne a szemle. Csak sajnálni tudom, hogy nem tolong itt ilyenkor még több szakmán kívüli, szülő és pedagógus, akik arra kíváncsiak, mire érdemes elvinni gyerekeiket. Hiszen a szemletanács által előválogatott darabok között találni minden korosztálynak valót.
Engem szemléről szemlére elsősorban a középiskolai korosztálynak szánt programok érdekelnek, idén is ezek közül válogattam. Talán még sosem bántam ennyire, hogy nem vagyok épp gyakorló tanár, hogy nincsenek körülöttem olyan kamaszok, akiknek megmutathatnám mindazt, amit azon a héten a Marczibányi téren láttam. Sajátos előadások voltak ezek, témájukat tekintve többnyire felnőttdaraboknak tekinthetők. Különlegességük leginkább abban a formában rejlett, ahogyan megpróbálták megszólítani a tizenéves korosztályt. Az idei kínálatban például minden program tartalmazott egy olyan részt, ami a fiatalok aktivitására épült, és az adott téma (például öngyilkosság, idegengyűlölet, iskolai szegregáció, fogyatékkal élés stb.) feldolgozását segítette. Ez az igény talán azért is támadt fel az alkotókban, mert ennél a korosztálynál különösen fontos, hogy éles, őket megszólítani tudó kérdések kerüljenek terítékre, és hogy feldolgozásukkal ne hagyják magukra a fiatalokat. A választott munkaformák persze nagyban különböztek egymástól: volt köztük (a ma már szerencsére sokak számára ismerős) színházi nevelési program és részvételi színház, ahol a foglalkozás részeként bevonták a nézőket a játékba; illetve több osztályterem-színházi darab, ahol az előadást beszélgetés vagy dramatikus feldolgozás követte.
Valamennyi előadást jó szívvel ajánlom, és érdemes tovább böngészi a között a további 18 előadás között is, amelyek a szemletanács listáján találhatók.

 

A szemlén bemutatott ifjúsági előadások a bemutatás sorrendjében:

KEREKASZTAL SZÍNHÁZI NEVELÉSI KÖZPONT – SZPUTNYIK HAJÓZÁSI TÁRSASÁG – MODERN SZÍNHÁZ- ÉS VISELKEDÉSKUTATÓ INTÉZET-LABOR
A HOSSZABBIK ÚT – SZÍNHÁZI NEVELÉSI ELŐADÁS

Nick Hornby Hosszú út lefelé című regénye nyomán átdolgozta Gigor Attila
Rendező: Gigor Attila
Rendezőasszisztens: Bagaméry Orsolya
Munkatársak: Szivák-Tóth Viktor, Tárnoki Márk
Szereplők:
Jess: Hay Anna m. v.
JJ: Farkas Atilla
Martin: Fábián Gábor m. v.
Maureen: Hajós Zsuzsa
Közreműködik: Lipták Ildikó, Nyári Arnold

Négy ember találkozik egy toronyház tetején. Négy teljesen különböző karakter, akik csupán egyetlen dologban hasonlítanak egymásra: úgy érzik, hogy az életük olyan válságba került, melyből nincs kiút.
A színházi játék Magyarország első, kimondottan fiatal felnőttek számára készült színházi nevelési programja. A tizenhét-tizennyolc éves korosztállyal közösen gondolkodunk arról, milyen kötöttségeknek köszönhetjük, hogy tartozunk valahová, és miért akarunk ezektől újra és újra megszabadulni.
Kötelek, kötelékek, kötelezők, kötődések, kötelességek, kötelezettségek…
Az együtt töltött három óra során a résztvevőkkel közösen tanulmányozzuk a világ jelenségeit, és benne önmagunkat.
Az előadás időtartama: 180 perc
Ajánlott életkor: 17 éves kortól

Cím: 2111 Szada, Székely Bertalan u. 1/c,
Honlap: www.kerekasztalszinhaz.hu
Telefon: 06 30 274-9066
E-mail: kerekasztal@kerekasztalszinhaz.hu

(Az előadás a szemle megosztott fődíját és a legjobb ifjúsági előadásért járó Üveghegy-díjat nyerte.)

 

KÁVA KULTURÁLIS MŰHELY
A HIÁNYZÓ PADTÁRS – RÉSZVÉTELI SZÍNHÁZI ELŐADÁS KÖZÉPISKOLÁSOKNAK

A szövegeket Sebők Borbála írta főként a színészek élettörténetei és improvizációi alapján
Dramaturg: Sebők Borbála
Ének: Oláh Edit
Jelmez: Kiss Gabriella
Rendező: Sereglei András
Oktatási szakértők: Horváth Kata, Oblath Márton
Játsszák: Bangó Roland, Beri Amália, Csatlós Melinda, Kardos János, Kovács Richárd (Cafu), Takács Gábor, Varga Attila

Előadásunkban a játszó színészek és a játszó közönség együtt tanulnak az iskolai szelekciós mechanizmusokról, s ennek ürügyén gondolkodnak a szabadság, a versengés, az egyenlőség, a szolidaritás kérdéseiről. A részvételi színház ugyanakkor lehetőséget teremt arra is, hogy a vendéglátó iskola diákjaival, tanáraival és vezetőivel közösen vizsgáljuk az iskolarenddel kapcsolatos bevett vélemények és megszokott gondolkodásmód társadalmi következményeit. Láthatóvá válik, hogy mely jelenetek hatására, miként változik meg a véleményünk az iskoláról, annak társadalmi környezetéről és benne a hiányzó padtársainkról…
Az előadás időtartama: 120 perc
Ajánlott életkor: 15 éves kortól

Az előadás és egyben a projekt honlapja: http://hpdtrs.webs.com/
Az előadás a Káva Kulturális Műhely és a Parforum Részvételi Kutatói Műhely, valamint az AnBlokk Kultúra- és Társadalomtudományi Egyesület együttműködésében jött létre.

Cím: 1145 Budapest, Columbus utca 69/a (levelezési cím: 1145 Budapest, Kőrösy József u. 17.)
Honlap: www.kavaszinhaz.hu
E-mail: kava@kavaszinhaz.hu
Kapcsolat: Takács Gábor (06 30 962-5669, 06 1 315-0781, takacs.gabor@kavaszinhaz.hu )

 

KOLIBRI GYERMEK- ÉS IFJÚSÁGI SZÍNHÁZ – A SZEMLE DÍSZVENDÉGE
MONOBLOCK: HELLÓ, NÁCI!

Fordította: Kovács Kristóf
Dramaturg: Kovács Kristóf
Játéktér: Tóth József
Jelmez: Orosz Klaudia
A rendező munkatársa: Hajsz Andrea
Rendező: Tóth József
Szereplők:
Rudi: Ruszina Szabolcs
Jan: Szanitter Dávid
Erich: Mészáros Tamás
Egy mindennapos bunyóhoz ketten kellenek, elkövető és áldozat, ezek ketten pedig leginkább egy cella mélyén ismerhetik ki egymást, hála a rendőrség szolgálatkész közreműködésének. Ez ilyen egyszerű. Persze ha az elkövető neonáci, az áldozat meg feketemunkás, akkor kissé bonyolultabbá válik a helyzet, a frontvonalak összekavarodnak, csak a rendőrség marad az, ami, a rendőrség mindig rendőrség marad.
Az előadás időtartama: 70 perc
Ajánlott életkor: 14 éves kortól

Cím: 1061 Budapest, Jókai tér 10.
Honlap: www.kolibriszinhaz.hu
Telefon: 06 1 332-2585
Kapcsolat: Végvári Eszter (06 30 580-9864, eszter.vegvari@gmail.com )

 

NÉZŐMŰVÉSZETI KFT – MANNA KULTURÁLIS EGYESÜLET
ADY/PETŐFI

Alkotók: Gyulay Eszter, Katona László, Kovács Krisztián, Scherer Péter
Rendező: Scherer Péter
Játsszák: Kovács Krisztián, Katona László

Gyakran találkozni azzal az általános vélekedéssel a diákok körében, hogy mindenki, aki a tankönyvekben szerepel, csak egy távoli, piedesztálon álló, morálisan vitathatatlan erényeket felmutató hérosz lehetett, s el sem tudják képzelni (bár az életrajzok gyakran utalnak erre, a részletektől megkímélve), hogy milyen problémákkal, emberi gyarlóságokkal, hétköznapi drámákkal volt az ő életük is teli. Ahhoz, hogy egy irodalmi mű, vers, regény igazán meg tudjon érinteni, le kell tudni bontani ezt a falat múlt és jelen között. Beszélgetni Petőfi vágyairól vagy éppen szerelmi csalódásairól, Ady betegségeiről vagy pénzgondjairól. Korabeli dokumentumokat, naplókat, leveleket és természetesen magukat a műveket (verset és prózát egyaránt) felhasználva emberi közelségbe hozva, talán személyesebb viszony és összetettebb kép alakulhat ki a diákokban róluk, és talán a művekre is másképpen néznek majd.
Az előadás után beszélgetés Szálinger Balázs költővel.
Az előadás időtartama: 60 perc
Ajánlott életkor: 14 éves kortól

Cím: 1082 Budapest, Baross utca 77. fszt. 7.
Honlap: www.nezomuveszeti.hu
Kapcsolat: Gyulay Eszter (06 30 267-8539, esztergyulay@gmail.com )

(Az előadás a szemle megosztott különdíját nyerte.)

 

SZKÉNÉ SZÍNHÁZ
KŐ, PAPÍR, OLLÓ – OSZTÁLYTEREM-SZÍNHÁZI ELŐADÁS

Dramaturg, drámafoglalkozás: Végvári Viktória
Író, rendező: Pass Andrea
Játsszák: Czukor Balázs, Herczeg Tamás, Stork Natasa

„Elsőben bejött hozzánk egy nő, akit amúgy védőnőnek hívtunk, mert később ő beszélt nekünk arról, hogy használjunk óvszert, ha szükség van rá, na és azt kérte tőlünk, hogy írjuk le egy papírra, hogy mik akarunk lenni, meg hogy hol akarunk tartani tíz év múlva, gyerek, lakás, ilyenek. Egy darabig csak ültem a papír felett, láttam, hogy a többiek így irkálnak, végül valamit én is odaírtam, valami olyasmit, hogy: Helló, hogy vagy, üdvözöllek a múltból, most már biztosan tudod, hogy mit akarsz csinálni…”
„Hiteles felvetések, pontos és érzékeny színészi játékkal. Az előadás bravúrja, hogy a didaktikus részleteket elkerüli, és egészen friss, közvetlen színházi eszközökkel képes a célzott korosztály jövőjével kapcsolatos fontos kérdéseket feltenni. Színházban vagyunk, de mintha nem is színházban lennénk – lehetséges modellértékű útja ez egy tantermi produkció bemutatásának.” (Sz. Deme László)
Az előadás időtartama: 45 perc + 45 perc foglalkozás
Ajánlott életkor: 16–18 éves korig
Támogatók: EMMI, Füge – Polgár Krisztina Emlékalap, Szkéné Színház

Cím: 1111 Budapest, Műegyetem rkp. 3.
Honlap: www.szkene.hu
Kapcsolat: Pass Andrea (06 30 416-2373, pass.drea@gmail.com )

 

NÉZŐMŰVÉSZETI KFT
VAKSÁG

Alkotók: Sárosdi Lilla, Scherer Péter, Gyulay Eszter
Rendező: Scherer Péter
Játssza: Sárosdi Lilla

Az előadás szövegkönyve gyengénlátó és látássérült emberek beszámolói, valamint az alkotók írásai alapján készült.
„Azt a szót, hogy vak, messzemenően nem tudom kimondani. De ha a »vak«-ot annak értelmeznék, ami, annak, hogy nem lát, ennyi, ha e mögött nem lenne több, akkor nyugodtan lehetne használni. Azért van bajom a »vak« szó használatával, mert valami még társul mellé. Egy kisebbrendűségi, egy alacsonyabbrendűségi érzés, esetleg sajnálat. Egyszóval olyanokat hoz magával a szó, amiket nem tartalmaz. Ez a baj. A vakság az egy állapot. Az az állapot, amikor a két szemünkkel nem látunk. Nem az, hogy lelki fogyatékos, vagy értelmi fogyatékos, vagy lelki vak.
Persze a látók sem kapják meg azt a segítséget, hogy tudják, mit jelent az, hogy valaki vak. Ahhoz, hogy egy vakkal valóban bánni tudjanak, vagy egyáltalán érintkezni vele, ahogyan az normális, ahhoz valamit meg kellene tanulniuk…”
Az előadás után beszélgetés Kroll Zsuzsa látássérült barátunkkal.
Az előadás időtartama: 60 perc + 60 perc beszélgetés
Ajánlott életkor: 14 éves kor fölött

Cím: 1082 Budapest, Baross utca 77. fszt. 7.
Honlap: www.nezomuveszeti.hu
Kapcsolat: Gyulay Eszter (06 30 267-8539, esztergyulay@gmail.com )

(Az előadás a szemle megosztott különdíját nyerte.)

Köszönet a fotókért Makofka Sándornak.

 

Címkék: , , , , , ,


Szóljon hozzá Ön is!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

Figyelem! A hozzászólások nem jelennek meg azonnal, csak moderálás után!

https://www.facebook.com/photo.php?v=607560892675966&set=p.607560892675966&type=2&theater

Berg Judit/ Polgár Judit: Alma- A sötét birodalom című könyvének “reklámfilmje”. ( I. fejezet)
Tovább»

Apablog

  • Apablog 4.0 kiemelt

    Annyira nehéz persze négy részbe belesűríteni a dolgokat, nem is teszem, csapongok befejezésül is. Most, hogy nyár van, itt az [...]

    Tovább»
    Apablog 4.0