Fa alá valók


2013. december 20.

Nagyon sok olyan kiadvánnyal találkoztam idén, melyek nyomot hagytak bennem. Szerettem őket, mégsem tudtam egyenként írni róluk. Összegezve a lassan elmúló évet, egy képzeletbeli karácsonyfa alá terítem mindegyiket. Remélem, lesz olyan, aki a Meseutcába betérve fölveszi egyiket vagy másikat, és az utolsó pillanatban még megajándékozza vele saját magát vagy a szeretteit.

Óvodásoknak
Petrolay Marit: Az elvarázsolt macska
Petrolay Margit elvarázsolt macskája engem is elvarázsolt, bár nem vagyok éppen cicatermészetű. Valóban Családi mesekönyv, mint az alcím is mutatja. Időtálló és mértékadó történetek sorakoznak benne egytől egyig, szerzőjük nemhiába szentelte életét a meséknek és a gyerekeknek. Az a képtelenség jutott eszembe róluk, hogy ezek „kortárs népmesék”, mert a népmesék bölcsessége és a gyermeki lélek mélységeinek ismerete is bennük van. Az életmű nagy része – így egybegyűjtve – még erősebb képet mutat, mint az eddig csak részletekben ismert mesék. Sebastien Braun illusztrációit szívesen néztem volna még, kár, hogy ilyen kevés rajz van a kötetben. (Fapadoskonyv.hu, 2013, bolti forgalomban nem kapható.)

Kisiskolásoknak
Tasnádi Emese: Városi legendák
Ezt a könyvet többször is el kellett olvasnom. Először csak úgy, élvezetből, egyedül egy nyugodt este alatt, aztán a gyerekeimnek, utána a kisebbik lányomnak külön „még egyszer, utoljára, és még egyszer utoljára, és csak még most az egyszer.” Bármiből lehet legendát csinálni, de a város témája különösen alkalmas a legendagyártásra. Tasnádi Emese jóval kiforrottabb hangon ír, mint első megjelent művében, és remek humorral mutatja be a különleges alakokat, melyeket P. Szathmáry István rajzai keltettek életre. Nagyon szerethető könyv, szívesen olvasnám, nézném a folytatását, „még egyszer, és még egyszer utoljára, és csak még most az egyszer!”. (Tesloff Babilon, 2013)

Óvodásoknak
Vadadi Adrienn: Leszel a barátom?

Leszek bizony! Nagy barátja vagyok az olyan meséknek, amelyek nem gügyögnek, mégis a gyerekek nyelvén szólnak, és Vadadi Adrienn nagyon jól tud gyerekül. A mikrotörténetek minden óvodás gyerekkel megesnek nap mint nap. Mindenkinek lehet ballábas napja. (Ezt, mondjuk, Mary Poppins óta tudjuk.) A mesék mégsem súlytalanok vagy didaktikusak, mert humoros, „életes” és felszabadító stílusban ír a szerző. Remélem, sok hasonló történet születik még a tollából! Pásztohy Panka nagy szemű figuráival is könnyen azonosul a megcélzott korosztály. (Pagony, 2013)

 

Kisiskolásoknak
Berg Judit: Lengemesék II. – Nádtengeri nyár

A hősiességről és a bátorságról szól ez a könyv, és arról, hogy ha az ember, vagyis a lenge igazán akar valamit, akkor minden akadályt legyőz. Vilkó mindig keresi a jó megoldást, és állandóan megszegi a szabályokat. Mindannyian ismerünk ilyen gyerekeket, de nagyon kevés olyan történetről tudunk, mely nekik és róluk íródott. Ebből a szempontból is kivételes ez a mű, és Timkó Bíbor elvarázsolt illusztrációitól is. A második kötetben sokkal jobban sikerült megjelenítenie a lengék világát, élőbb, tetszetősebb színekkel dolgozott. Várom a folytatást! (Sanoma, 2013)

Nagyszülőknek és unokáknak
Veres Mária: Nagyszülők és unokák – Az első évek együtt

Veres Mária kiváló gyakorlati érzékével állította össze ezt a kiadványt, különböző szakértőket segítségül híva. Pszichológus, kultúrtörténész, újságíró és gyermekorvos is hozzájárult ahhoz, hogy a kötet igazi kuriózummá váljon. Az írások rengeteg ötletet adnak a tartalmas együttléthez. Megtudhatjuk, hogy mit kezdhetünk a hisztikorszakba lépő kicsikkel, vagy milyen az igazi kímélő menü gyomorrontás esetén, de arra is kitér, mire számíthatunk, ha gyermekelhelyezési perre kerülne sor a családban. Átfogó, empatikus, hasznos könyv, mindenkinek ajánlom! (Jaffa, 2013)

Címkék: , , , , , , , ,


Eddig egy hozzászólás érkezett ehhez a cikkhez:

  1. Trencsényi Katalin | 2013. december 25. 22:46

    Petrolay Margit: Az elvarázsolt macska c. könyve az Írók Boltjában kapható (1061 Budapest, Andrássy út 45.).

Szóljon hozzá Ön is!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

Figyelem! A hozzászólások nem jelennek meg azonnal, csak moderálás után!

https://www.facebook.com/photo.php?v=607560892675966&set=p.607560892675966&type=2&theater

Berg Judit/ Polgár Judit: Alma- A sötét birodalom című könyvének “reklámfilmje”. ( I. fejezet)
Tovább»

Apablog

  • Apablog 4.0 kiemelt

    Annyira nehéz persze négy részbe belesűríteni a dolgokat, nem is teszem, csapongok befejezésül is. Most, hogy nyár van, itt az [...]

    Tovább»
    Apablog 4.0