Egyszerűen hagytam magam beszippantani


2014. január 16.

Év eleji körkérdésünk rövid válaszaiból talán kiderül, milyen sokrétű a kortárs gyerekirodalom. Három kérdés, sok-sok felelet. A mai válaszadó: Gombos Kata, a Kisgombos mesebolt alapítója, lelke és szelleme.

Gombos Kata

Mi volt 2013-ban a legnagyobb olvasmányélményed?
Hm, most tényleg egy címet kell kiválasztanom? Nem fog menni… Egyezzünk ki kettőben! A prózai alkotások közül talán Molnár Krisztina Rita Maléna kertje című regénye okozta a legnagyobb könyvörömet. Egyszerre kezdtük olvasni a 11 éves lányommal, oldalról oldalra „versengve”, „Te hol tartasz?”, „Te olvastad már azt a részt mikor…?” – kérdezgettük egymástól. S boldogan tapasztaltam, hogy ez a közös olvasmányélmény milyen szelíden simítja el a hétköznapok csapkodó hullámait, hogy ez a szöveg milyen szeretettel szól olyan dolgokról, amikről nekünk is fontos beszélgetnünk, ráadásul mennyi humorral, leleménnyel, fordulatos cselekménnyel. A kultúrtörténeti szálak felfedezése, boncolgatása persze már nem a közös élmény része volt, inkább egyéni továbbérlelés, s végül nem is vált olyan lényegessé számomra. Sokkal inkább mondanám élményünket egy olyan olvasópáros örömteli felfedezésének, akiket nem hozott lázba a dumás naplók és szériagyártású fantasyregények dömpingje, s ki vannak éhezve a boszorkány-, sárkány- és varázslómentes ifjúsági irodalomra.
A másik kedvencem egészen más műfajt képvisel, egy igazi lírai kuriózum: Shel Silverstein, azaz Shelby bácsi állatkertje, mely A Cakk-fogú Cnyekker és más badar bestiák alcímet viseli. Az amerikai bohém költő, zenész képzeletbeli szörnyhatározóját Varró Dániel fordította, elképesztő nyelvi leleményekkel. Az Alulszéles Plökni, a Nyájgli, a Csiszicsuszigátor, az Emberevő Zúzli, a Tapintatos Puhapáncélú Slenyasz, a Hosszúnyakú Abszurdum mind, mind olyan… abszurdum, hogy a nevetésünktől biztos, hogy a legmakacsabb félelem is eltűnik, akár egy szétpattant buborék! De muszáj megemlítenem az Egy képzeletbeli barát naplóját és a Tündérbodárt is, sőt, a Kicsibácsi és Kicsinénit – nagyon tetszettek!

Mit szeretnél a közeljövőben elolvasni az elmúlt hetekben megjelent könyvek közül?
Napok óta keresem az alkalmat, hogy leülhessek az Időfutár második részével egy csendes zugba. Sajnos eddig se csendet, se nyugodt zugot nem leltem a családom körében, de nem adom fel, mert már nagyon kíváncsi vagyok, mi történik majd Hannával azután, hogy eltűnt a bányából. Az első részt, azt hiszem, én is úgy olvastam, mint egy gyerek – minden kritikai érzékem kikapcsolt (szóval csak nagyon tetszett!), egyszerűen hagytam magam beszippantani. Erre az élményre számítok most is.

Milyen terveid vannak 2014-re?
A Kisgombos kis csapatának sok nagyszerű terve van 2014-re, de ezek annál titkosabbak, hogysem csak úgy kikotyogjam őket… Amiről mesélhetek, azok az olvasást népszerűsítő programok, melyek továbbra is nagyon fontosak számunkra: folytatjuk a szülőket bevonó mesemondó sorozatunkat, immár nagyszülők közreműködését is lehetővé téve, mert nagy örömünkre vannak jelentkezők! Rendhagyó irodalomórákat is tervezünk a közeli iskolák számára, ezt most próbálgatjuk. Szeretnénk minél több szerzőt elhozni a boltba, hogy a gyerekek személyesen is megismerhessék őket és munkáikat, hogy élő kapcsolatuk legyen a könyvekkel.

Címkék: , , , , , , ,


Szóljon hozzá Ön is!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

Figyelem! A hozzászólások nem jelennek meg azonnal, csak moderálás után!

https://www.facebook.com/photo.php?v=607560892675966&set=p.607560892675966&type=2&theater

Berg Judit/ Polgár Judit: Alma- A sötét birodalom című könyvének “reklámfilmje”. ( I. fejezet)
Tovább»

Apablog

  • Apablog 4.0 kiemelt

    Annyira nehéz persze négy részbe belesűríteni a dolgokat, nem is teszem, csapongok befejezésül is. Most, hogy nyár van, itt az [...]

    Tovább»
    Apablog 4.0