Séta az Északi sárkány birodalmában


2014. január 21.

Különleges élményben lehetett része azoknak a gyerekeknek, aki részt vettek a Néprajzi Múzeum Északi sárkány című múzeumpedagógiai foglalkozásán. Már maga a kiállítás is varázslatos atmoszférájú: Tuomas Sopanen gyűjteménye a több mint háromszáz éves múltra visszatekintő finn csomózott szőnyegek (ryijyk) világába kalauzolja a látogatót.

Ahhoz azonban, hogy mindez a gyerekek számára is életre keljen, Tárnok Marica és Sz. Nagy Mária bábművészek előadására is szükség volt.A finn szőnyegek ihlette interaktív játékuk az Északi sárkány birodalmában játszódik, és úgy viszi végig a gyerekeket a kiállítás termein, hogy ők közben egy mese résztvevői lehetnek. A történet egy finn asszonyról szól, akinek az Északi sárkány elrabolta a lányait. Az asszony hol hallá, hol rénszarvassá vagy madárrá válva eget-földet bejár a lányaiért. Végső kimerültségében macskává változik, és egy szegény szolgálólány segítségére siet. A lányt feleségül kéri magának egy zsugori, öreg gazda, akit végül sikerül lóvá tennie a macska közbenjárásával. Később egy király udvarába kerül a macskává változott asszony, ahol viszont éppen azon mesterkedik, hogy összehozza fiatal párt. A harmadik mesében aztán Özvegy Rókánénak próbál segíteni a megfelelő vőlegény kiválasztásában. Ez után a kaland után jut el arra a földre, amit a sárkányok birodalmának mondanak, és amelyről kiderül, valójában a vikingek hazája – és itt végre viszontláthatja elveszettnek hitt lányait.

A bábosok által használt eszközök, gyapjúgombolyagok, fonalak, szövetek megidézik a szőnyegeket készítő asszonyok világát, ám közben újra és újra átlényegülnek, új jelentést nyernek a történet különböző állomásai során. A jól átgondolt előadás igazán izgalmasan interpellálja a kiállítást a gyerekek számára. Mindvégig épít az aktivitásukra, hol mozgásos játékokkal, hol úgy, hogy szereplőként vonja be őket. A mese végén pedig a vikingekkel hajózva egy műhelybe jutnak, ahol fonalfigurákat, fonalbabákat készítenek, amikből aztán összeáll az ő nagy közös fonalképszőnyegük.

Kapcsolódó kiállítás: A ryijy élő hagyománya – A finn szőnyeg 1707–2012 között (Tuomas Sopanen gyűjteménye), Néprajzi Múzeum
A mesejátékot vezeti: Tárnok Marica és Sz. Nagy Mária bábművész.
A mesejátékhoz kapcsolódó fonalműhely-foglalkozást Joó Emese etnográfus, múzeumpedagógus tartja.

finn002

Ismerkedés a múzeum épületével.

1 / 14

 

 

Címkék: , , , , , ,


Szóljon hozzá Ön is!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

Figyelem! A hozzászólások nem jelennek meg azonnal, csak moderálás után!

https://www.facebook.com/photo.php?v=607560892675966&set=p.607560892675966&type=2&theater

Berg Judit/ Polgár Judit: Alma- A sötét birodalom című könyvének “reklámfilmje”. ( I. fejezet)
Tovább»

Apablog

  • Apablog 4.0 kiemelt

    Annyira nehéz persze négy részbe belesűríteni a dolgokat, nem is teszem, csapongok befejezésül is. Most, hogy nyár van, itt az [...]

    Tovább»
    Apablog 4.0