Dédelgetett álmok


2014. január 23.

Év eleji körkérdésünk rövid válaszaiból talán kiderül, milyen sokrétű a kortárs gyerekirodalom. Három kérdés, sok-sok felelet. Az utolsó válaszadó: Simon Réka Zsuzsanna meseíró, a Gyerekkönyvölelő blog írója.

Mi volt 2013-ban a legnagyobb olvasmányélményed?
Legfrissebb és egyik legkedvesebb idei olvasmányélményem egy katalán gyerekkönyv, a Kafka és a baba, aki elutazott (Kafka i la nina que se’n va anar de viatge), amit első megjelenése óta (2006) 2012-ben ötödszörre adtak ki. Az írója Jordi Sierra i Fabra barcelonai születésű katalán író. Ez a könyve 2007-ben elnyerte a legjobb gyerekkönyvnek járó Nemzeti Irodalmi Díjat. A könyv cselekménye egy valós eseményen alapszik, amiről César Aira írt 2004 májusában az El País című napilapban. Valamikor 1923-ban Berlinben, a Steglitz parkban sétálva Franz Kafka találkozott egy síró kislánnyal, Elsivel, aki elvesztette szeretett babáját, Brígidát. Hogy megvigasztalja a kislányt, kitalálta, hogy a baba tulajdonképpen nem tűnt el, hanem elutazott, mert úgy érezte, elérkezett az idő arra, hogy világot lásson. Kafka mint az utazó babák postása és a levelek titkos írója három héten át kézbesíti Brígida (a világ különböző pontjairól) Elsinek küldött leveleit, és mivel a kislány még nem tud olvasni, Kafka egyenként olvassa fel ezeket a kislánynak. Jordi Sierra i Fabra az izgalmas, pörgős párbeszédek mestere. Ezekből a párbeszédekből bontakoznak ki a messzi városokból küldött, élménydús levelek. E színes, örömteli üzenetek segítenek Elsinek feldolgozni a fájdalmat, amit az elveszített baba hiánya okoz.

Mit szeretnél a közeljövőben elolvasni az elmúlt hetekben megjelent könyvek közül?
Dávid Ádám Millennium expressz – A potyautas című, a Tilos az Á kiadó gondozásában megjelent ifjúsági regényére nagyon kíváncsi vagyok. Olvastam belőle részletet, és tetszett. Szeretném még beszerezni Tompa Andrea legújabb könyvét, a Fejtől és lábtól címűt, Ljudmila Ulickaja Örökbecsű limlomját, valamint Finy Petra és Szegedi Katalin közös alkotását, A fűszerkatonát.

Milyen terveid vannak 2014-re?
Tervekből 2014-re sincs hiány. Remélem, legalább néhány ezek közül megvalósulhat. Az Író Cimborák oldalára egy nemzetközi együttműködést szeretnék előkészíteni májusra. Európai, ázsiai és dél-amerikai illusztrátorokat kérek fel, hogy rajzoljanak nekünk, és ezekhez mi, író cimborák meséket, gyerekverseket fogunk írni. Hátha a rajzokat és szövegeket nemcsak az oldalunkon lehet majd megnézni, elolvasni, hanem módunk lesz arra is, hogy valahol kiállíthassuk a végeredményt. Szeretnék továbbra is írni, szerkeszteni; befejezni az elkezdett meseregényeimet; szeretnék spanyol nyelvű gyerekkönyveket fordítani magyarra; és bízom benne, sikerül megvalósítanunk dédelgetett álmunk, ami szorosan kapcsolódik a gyerek- és ifjúsági könyvekhez.

Címkék: , , ,


Szóljon hozzá Ön is!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

Figyelem! A hozzászólások nem jelennek meg azonnal, csak moderálás után!

https://www.facebook.com/photo.php?v=607560892675966&set=p.607560892675966&type=2&theater

Berg Judit/ Polgár Judit: Alma- A sötét birodalom című könyvének “reklámfilmje”. ( I. fejezet)
Tovább»

Apablog

  • Apablog 4.0 kiemelt

    Annyira nehéz persze négy részbe belesűríteni a dolgokat, nem is teszem, csapongok befejezésül is. Most, hogy nyár van, itt az [...]

    Tovább»
    Apablog 4.0