Mira Lobe: A kicsi én én vagyok


2014. január 27.

Az Ecovit kiadó Berg Judit világkönyvtára néven elindított sorozata egy régi (1972-es), ám időtlen kötettel indult tavaly év végén. Az önmagát – de legalábbis nevét, fajtáját, másokhoz való hasonlóságát és tőlük való különbözőségét – kereső tarka kis lényben minden kisgyerek magára ismerhet. Öntudatlan boldogsága addig tart, míg egy béka meg nem kérdezi: „Hát te ki vagy?”. Ezzel az egyszerű kérdéssel aztán „nesze neked lelki béke”, a kis lény útnak indul. Vándorlása során számos állattal találkozik: lóval és csikóval, hallal és papagájjal, vízilóval és kutyákkal… nézik is ennek-annak („te egy macskakutyanyúl vagy”), míg rá nem jön, hogy „ÉN ÉN VAGYOK!” Ettől kezdve a neve is ÉN-ÉN-VAGYOK lesz, s bár azt hittem, ezt nyelvileg nehéz lesz követni a hároméves lányomnak, hamar ráhangolódott az üzenetre. Olyannyira, hogy a könyv elolvasása után maga köré gyűjtötte kedvenc plüssállatait, akik kisebb konferenciát rendeztek, mind bemutatkozva: Én én vagyok! Én meg én! És még variálták is: te te vagy, ő meg ő. Ez a játékforma mostanra nevet is kapott nálunk: beszélgetés a bonyolultról. Nem mondom, néha magam is macskakutyanyúlnak érzem magam, mire végigszinkronizálok egy egész tanácskozást minimum öt személyben, de azért büszke is vagyok a kislányomra, aki ennyire érti a bonyolultat (és szintén öt személyben nyomja). Amikor már nincs kedvem tovább bonyolítani, más típusú „kicsi én-tevékenységre” váltunk: viasszal rajzolunk, és átfestjük vízfestékkel – Susi Weigel, a könyv illusztrátorának stílusában.

Hogy nagy hatással volt/van ránk a könyv, tovább nem is kell ragozni; s hogy mindez Varró Dániel fordításának is köszönhető, csak azért maradt a végére, mert szinte magától értetődő. Tényleg szenzációs. (Ecovit, 2013)

Fordította: Varró Dániel

Illusztrálta: Susi Weigel

Címkék: , , , , , ,


Szóljon hozzá Ön is!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

Figyelem! A hozzászólások nem jelennek meg azonnal, csak moderálás után!

https://www.facebook.com/photo.php?v=607560892675966&set=p.607560892675966&type=2&theater

Berg Judit/ Polgár Judit: Alma- A sötét birodalom című könyvének “reklámfilmje”. ( I. fejezet)
Tovább»

Apablog

  • Apablog 4.0 kiemelt

    Annyira nehéz persze négy részbe belesűríteni a dolgokat, nem is teszem, csapongok befejezésül is. Most, hogy nyár van, itt az [...]

    Tovább»
    Apablog 4.0