A jók oldalán állok

Mit olvasnak a gyerekeink?


2014. február 18.

Az Író Cimborák egyik ülésén találkoztunk először Korom Bálinttal, aki nagyon éretten mozgott a maga hét és fél évével a felnőttek között. Édesanyja, Korom Ildikó eredetileg latin-olasz szakos tanár, de az irodalom és a színház világában is otthonosan mozog.  Bálint májusban lesz nyolcéves, de már komoly alkotói múlttal rendelkezik.

 

Korom Bálint olvas a Mesemúzeumban

Melyik volt a kedvenc mesekönyved óvodás korodban?
Több is volt, nem csak egy kedvencem… például a Hogyan gyógyította meg a vakond a kisegeret? – ezt nagyon sokszor kértem anyától, Csoda és Kósza történetei, Elmer, Egy kukac naplója, Cipelő cicák.

Meséltek fejből és/vagy könyvből a szüleid? (Ha igen, mit?)
Van, amikor fejből is szokott anyu, legutóbb a kutyáról és a nyulakról szólt, nagyon vicces volt.  De minden este, elalvás előtt könyvből mesél, ez nagyon jó érzés, és olyan megnyugtató. Most épp a Walter, a falra festett sárkányt olvassa. Nemrég fejeztük be a Tündérregét, amiben koboldok, tündérek, és igazi gyerekek is szerepeltek. De nem tudom mindet felsorolni, amiket olvasott eddig, csak párat közülük:  A láthatatlan kisgyerek, Sünimanó, Tündérbodár, Az aranyecset, Mesélő Biblia, A Csodalámpa, Esti Buddha-mesék, Tókirály és Szille, A vén gombacsináló, Kövér Lajos színre lép, Helka, Csillagszedő Márió (ezt én is szeretem felolvasni anyának), Kicsibácsi és Kicsinéni (meg az Imikém), A Virág utcai focibajnokság, A torony, Rumini, A félőlény, Volt egyszer egy, A Négyszögletű kerekerdő, Mesék a nagyvilágból, Ahány király, annyi mese. A Két Egér-könyveket is szívesen hallgattam, de ezek nem igazi mesés könyvek. Pettson és Finduszból mindet sokszor olvasta már, olyan jó közben bogarászni a képeket, irtó viccesek.

És esti mesénél azon is jókat szoktunk nevetni, hogy ha anya nagyon fáradt már, néha elszunyókál, és összevissza dolgokat mond a helyett, ami a könyvben van. Ilyenkor föl szoktam ébreszteni, és elmesélem, milyen murisakat mondott.

Hány évesen tanultál meg olvasni?
Nagycsoportos koromban, 5 és 6 éves korom között.

Melyik volt az első önállóan elolvasott könyved?
A legelső egy zenélős Thomasos könyv volt, amiben nagyon kevés szöveggel. Utána az Egy kukac naplója.

Mennyi időt töltesz olvasással?
Nyári szünetben volt, hogy szinte egész nap olvastam, és csak enni jöttem ki a szobából, nagy nehezen. Hétköznapokon csak este szoktam, de hétvégén legalább 1-2 órát naponta.

Melyik volt az eddigi legkedvesebb könyved?
A Maléna kertje, Esti Buddha-mesék, Csoda és Kósza.

Hány könyvet olvastál tavaly? Emlékszel még a címükre?
Nem számoltam, de nagyon sokat. Geronimo Stiltonból legalább 10-12 könyvet, és a vastag Geronimokból is hármat, a Bátorság titkát, a Fantázia birodalmát és az Időutazást. Az Olvasó Leó és Olvasó Kalóz sorozat sok könyvét, Juharfalvi Emil mindhárom kötetét, Julia Brückner: A titkos alagút (ebből a többit is szeretném majd), Astrid Lindgren: Kalle nyomozni kezd, Erdőlakók, Pálcika, ha elindul, 3×1 család, A téli tücsök meséi, Hupszli, Mach és Sebesztova az iskolában, Fahéjas kert, Peti, Ida és Picuri.

Írtál már valaha mesét?
Igen, A Király, a macska és a hegedű a címe. A Csodaceruzának volt egy játéka, amelyben ezekkel a szereplőkkel kellett írni egy mesét. Olyan jól sikerült, hogy megjelent az újságban. (Íme, a szerző egy másik verse a Csodaceruzában.)

Szerinted miért jó olvasni?
A tudományos, ismeretterjesztő könyveket azért, mert rengeteget megtudhatunk belőlük a világról. A mesekönyveket pedig azért, mert teljesen elvarázsolnak, látom magam előtt, ami történik, mintha egy film lenne. Amikor beleképzelem magam, mindig a jófiú vagyok, vagyis a jók oldalán állok.

Mit olvasol most?
A Maléna kertjét. Anyu régebben olvasta nekem esténként, de most én is elkezdtem, és egy csomó új dolgot is felfedeztem már benne. És még az Egy kölyökkutya naplóját.

Mi leszel, ha nagy leszel?
Sok minden szeretnék lenni, még nem döntöttem el. Kiskoromban paleontológus akartam lenni, és még mindig akarok is, mert nagyon szeretek áskálódni. Irtó izgalmas lehet megtalálni egy igazi dinócsontot! De ezen kívül még sok minden érdekel, például szívesen lennék hegedűtanár, és természetfotós is.

Címkék: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,


Szóljon hozzá Ön is!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

Figyelem! A hozzászólások nem jelennek meg azonnal, csak moderálás után!

https://www.facebook.com/photo.php?v=607560892675966&set=p.607560892675966&type=2&theater

Berg Judit/ Polgár Judit: Alma- A sötét birodalom című könyvének “reklámfilmje”. ( I. fejezet)
Tovább»

Apablog

  • Apablog 4.0 kiemelt

    Annyira nehéz persze négy részbe belesűríteni a dolgokat, nem is teszem, csapongok befejezésül is. Most, hogy nyár van, itt az [...]

    Tovább»
    Apablog 4.0