Betűfaló program

 

Programunk célja, hogy az általános iskolák alsó tagozatos osztályainak megmutassa és velük megszerettesse a kortárs magyar gyerekirodalmat. Ebben a korban, amikor elkezdik a gyerekek az önálló olvasást, nagyon fontos, hogy olyan könyveket adjunk a kezükbe, amik igazi élményt nyújtanak nekik, olyan örömforrást, ami megkedvelteti az olvasást.

Első körben hat könyvet választottunk ki, három prózai művet és három verseskötetet. A művek nagyon különbözőek mind a nyelvezet, mind a terjedelem, mind a szöveg nehézsége tekintetében, hogy minél szélesebb kört szólítsunk meg velük. A program kipróbálását négy fővárosi iskola két-két osztálya vállalta el. Ők azok, akik a program első részében elolvasták a könyveket és kipróbálták az általunk írt feladatokat. Az ő tapasztalataikról szólnak a blogbejegyzéseink. E négy intézmény a Batthyány Lajos Általános Iskola (Montessori szemléletű osztályai), a Burattino Iskola, a Gárdonyi Géza Általános Iskola és az ELTE Radnóti Miklós Gyakorlóiskola.

Ezen osztályok tanulói megkapták olvasásra a könyveket, a tanárok pedig az általunk kidolgozott segédleteket, amik a feldolgozáshoz nyújtanak szempontokat. Minden segédlet tartalmazza a szerző és az illusztrátor életrajzát, egy-egy interjút az alkotókkal, mely a könyv kapcsán készült, egy elemzést a műről és egy feladatsort. Elsős, másodikos, harmadikos és negyedikes osztályok is részt vesznek programunkban. Az ő észrevételeik, megjegyzéseik alapján igyekszünk még használhatóbbá tenni a segédleteket, amikkel végső célunk az, hogy minél több iskolához eljussanak.

Szeretnénk létrehozni egy vándorkölcsönkönyvtárat is, melyben az általunk feldolgozott művekből címenként mindig lenne 30 példány. Ezeket a könyveket azok az iskolák kölcsönözhetnék, melyek belépnek a programba, így lehetőség nyílna arra, hogy egy osztályban minden tanuló számára elérhető legyen a könyv.

Programunk egyelőre erre a négy iskolára nyitott, de 2012 szeptemberétől igyekszünk továbbiakat bevonni, addig a segédletek nem elérhetők, de a blogbejegyzések követésével sok hasznos információt kaphatnak az osztályok munkáiról.

Reméljük, kedvet csinálunk Önöknek is a program kipróbálásához!

A Meseutca és a Magyar Olvasástársaság programjának szervezői

© 2014 Betűfaló