szombat , 7 szeptember 2024
Kezdőlap Tippek Mi lehet az oka annak, ha kutyusodnak foltokban hullik a szőre?
Tippek

Mi lehet az oka annak, ha kutyusodnak foltokban hullik a szőre?

29
kutya hullik a szőre

A lakásban szerteszét hulló kutyaszőr minden gazdi számára ismerős jelenség, pláne a vedlési időszakokban. Alapesetben nincs is semmi gond ezzel, hiszen ahogy a mi fejünkön a hajszálak is folyamatosan cserélődnek, úgy kedvenceink bundája is folyamatosan megújul.

Ám az már semmiképp sem tekinthető normálisnak, ha az állatnak foltokban kihullik a szőre, a meglévő bundája is fénytelenné válik, netán gyakran vakarózik. A foltos szőrhullás (más néven alopecia), ugyanis egy tünet, amely valamilyen problémára utal, aminek mindenképp utána kell járni. Előre figyelmeztetünk, hogy ez nem lesz egyszerű, hiszen rengetegféle dolog okozhatja. Erre hoztunk most pár példát.

Ételallergia

Az ételallergia bizony manapság a kutyusokat sem kíméli, főként a gabona és a csirkehús okozhat gondot, ezért érdemes lehet megfontolni a Petgurunál kapható Brit Care eledelek hipoallergén változatainak valamelyikét.

A hipoallergén eledelek ugyanis mentesek az allergén anyagoktól, így azoknál a kutyáknál, akiknél ez áll a háttérben, gyakran meg is oldják a problémát. Persze az etetés így fokozott körültekintést igényel, hisz kedvenced nem kaphat akármilyen összetételű tápot, illetve a jutalomfalatot is úgy kell kiválasztanod, hogy az is biztosan “mentes” legyen.

Bolhák

A legtöbb kutya élete során legalább egyszer találkozik ezekkel az undok kis vérszívókkal, amik iszonyatos viszketést képesek okozni. Emiatt az állat nyugtalan, folyton vakarózik, rágja és nyalogatja magát, ezzel pedig kialakulhat másodlagos bőrfertőzés, ami a szőr kihullásához vezet.

Szerencsére a védekezés egyszerű, ma már léteznek nagyon hatékony spot-on cseppek, amik távol tartják a bolhákat kedvencedtől. Egyedül arra kell figyelni, hogy a kezelést rendszeresen megismételd.

Rühatkák

Ezek szintén egyfajta élősködők, melyek nemcsak viszketést okoznak, de az érintett területeken a bőr érdes tapintású, sebes lesz, a szőr felette kihullik. A kezelése lehetséges, de semmiképp ne próbálkozz házi csodaszerekkel, hanem vidd el kedvencedet állatorvoshoz.

Amennyiben bebizonyosodik, hogy a kutya valóban rühes, a dokitól kapsz majd speciális készítményt, amivel kiirthatóak ezek a kis bestiák.

Hormonális rendellenességek

Akárcsak embereknél a fokozott hajhullásnak, úgy kutyáknál a szőrhullásnak is lehetnek belső, hormonális okai. S akárcsak a mi esetünkben, úgy kedvenceinknél is lehet ludas a pajzsmirigy-alulműködés. Ilyenkor általában a farok környékén ritkul meg a szőr.

De okozhat még ilyen tünetet a Cushing-szindróma, vagy a nemi hormonok szintjének felborulása is. Talán nem kell külön kiemelni, hogy ezek is mind olyan problémák, melyek állatorvosi beavatkozást és életmódváltást igényelnek.

Gombás vagy bakteriális bőrfertőzés

Sok olyan bőrbetegség van, ami szőrhullást okoz, és hogy a képlet még bonyolultabb legyen, létezik gombás és bakteriális fertőzés is, melyeknek a tünetei nagyon hasonlóak, de a kezelésük eltérő módszereket, készítményeket igényel. Biztosat itt is csak az állatorvos tud majd mondani.


Gyerekszemmel a világ – További friss híreket talál a meseutca.hu főoldalán! Kövesse a technológiai híreket és csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Kapcsolódó cikkek

Ezekre érdemes figyelni, ha rendszeresen böngészünk az interneten

Az internetnek köszönhetően rengeteg olyan információhoz hozzáférhetünk, amelyhez korábban nem volt lehetőség....

Létezik egy rejtélyes, 13. csillagjegy

Érezted már úgy, hogy Rád egyáltalán nem illik a saját horoszkópod? Ne...

Az elsősegély-felszerelés fontossága a munkahelyeken

Rendkívül fontos a megfelelő elsősegély-felszerelés megléte a munkahelyeken, amivel baj esetén gyors...

Ajándékválasztás férfiaknak – a kihívások netovábbja

Legyünk őszinték: a férfiaknak sokkal nehezebb ajándékot választani, mint a nőknek. A...