péntek , 18 október 2024
Kezdőlap Tech Hogyan lehet legoptimálisabban megtervezni az utat elektromos autóval?
Tech

Hogyan lehet legoptimálisabban megtervezni az utat elektromos autóval?

20
free2move applikáció elektromos autó használatához

Az elektromos autók népszerűsége évről évre növekszik. Egyre több elektromos gépjárművet láthatunk az utakon, és azt is észlelhetjük, hogy a töltőhelyek mennyisége is sokasodik. Azonban még mindig több embert az tart vissza az elektromos autó beszerzésétől, hogy egy töltéssel kisebb hatótávolságot lehet megtenni, mintha hagyományos autót használnánk.

Van erre megoldás? Mindenképpen, mutatjuk is, hogy mi!

Az utazás tervezése kulcsfontosságú

Elektromos autóval úgy kell az utazást megtervezni, hogy az akkumulátor töltöttségnek csökkenésekor mindig érjünk el egy töltőállomást. A Free2move applikációja segítségével mindezt játszi könnyedséggel lehet megtenni, hiszen ez az app alkalmas arra, hogy pontosan meghatározza az útvonalat úgy, hogy az akkumulátor feltöltését időben el tudjuk végezni.

A jármű hatótávolságának ismerete

Ahhoz, hogy az app a legjobb opciót mutassa, meg kell adni az autó hatótávolságát, vagyis azt, hogy mekkora távolságot tud megtenni biztonságosan a töltés után. Bár az akkumulátorok kapacitása egyre növekszik, az elektromos töltőpontok kiépítettsége még nem éri el a hagyományos kutakét. Éppen ezért ezeknek az autóknak a működési hatótávolsága korlátozott, így a töltési lehetőség figyelmen kívül hagyása problémát okozhat.

A töltési stratégia sarokpontjai

  • Az akkumulátor merülési sebessége több tényezőtől függ. A vezetési stílus, az utasok száma vagy az időjárási körülmények mind-mind befolyásolják azt, hogy hány kilométert tud az autó egyetlen töltéssel megtenni.
  • Érdemes előnyben részesíteni a gyorstöltőket, hiszen ezeknél 20-30 perc alatt fel lehet tölteni a gépjárművet. Ez azért is fontos, mert ha időpontra kell megérkeznünk, akkor nem mindegy, hogy a töltés mennyi ideig fog tartani. Az AC töltőkkel órákig tarthat ez a művelet, míg a DC töltőkkel akár fél óra alatt is végezhetünk.
  • A pontos útvonalterv betartása kulcsfontosságú, mivel a töltőállomások elhelyezkedése befolyásolja a tervezést. Sajnos a legtöbb esetben nem fér bele egy-egy spontán ötlet vagy kitérő kivitelezése.
  • Elektromos autók töltéséhez készített applikációk segítségével mindig a legoptimálisabb útvonaltervet kaphatjuk meg, érdemes ilyet használni a hosszabb utak tervezéséhez.

Az alkalmazás használata

Az elektromos autók töltését segítő applikáció az arra alkalmas járművek kijelzőjéről is elérhető, így egyetlen pillantással láthatjuk a pontos útvonalat és azokat a töltőpontokat, ahol meg kell állnunk.

Ha megadtuk az autó hatótávolságát, illetve az úticélt, akkor megjeleníti az alternatív lehetőségeket, amelyek közül egyszerűen kiválasztható az, ami számunkra legoptimálisabb. Az appon ugyanis azt is lehet látni, hogy az adott töltőállomáson van-e gyorstöltő, így, ha az utazási idő is számít, akkor ezt a szempontot is figyelnünk kell.

Mindig számolni kell azzal a helyzettel, hogy hideg időben a hatótávolság csökken, ezért gyakrabban kell tölteni az autót, az applikáció azonban segít abban, hogy töltőhelyet találjunk.


Gyerekszemmel a világ – További friss híreket talál a meseutca.hu főoldalán! Kövesse a technológiai híreket és csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Kapcsolódó cikkek

Wossala Rozina lett a Gorenje magyar márkanagykövete

A Gorenje bejelentette, hogy a népszerű és elismert séf, Wossala Rozina lett...

Merj ugrani! – szól a népszerű telefongyártó szlogenje

Az egyszerű, könnyen megjegyezhető szlogeneket nagyon szeretik az emberek, és szívesen idézik...

Veszélyek a neten: hogyan készítsük fel a gyerekeket?

A szeptemberi iskolakezdésnél a gyerekek nemcsak barátokkal, hanem számos új veszélyforrással is...

A biztonságos online vásárlás alapjai

Az elmúlt években az online vásárlás kényelme átlakította azt a módot, ahogy...