2020-ban jelent meg egy tanulmány a Complementary Therapies in Medicine folyóiratban arról, hogy milyen összefüggés van az ADHD (figyelemhiányos hiperaktivitás zavar) és a cukor, valamint a cukorral édesített italok fogyasztása között.
A cukorfogyasztás és ADHD kapcsolata
A cukorfogyasztás és ADHD közötti összefüggés elemzése előtt érdemes tudni, hogy az ADHD három fő tünete közé tartozik a figyelmetlenség, az impulzivitás és a hiperaktivitás, előfordulásának prevalenciája pedig a gyermekek és a serdülők körében 2-7%. A LifestylePro Academy vegán életmód és táplálkozási tanácsadó képzés keretein belül megtartott órákon a cukorfogyasztás negatív hatásairól is számos információ elhangzik.
A figyelemhiányos hiperaktivitás zavar nagymértékben befolyásolja az egyén életminőségét, és jelentős terheket ró a közösségre és az egészségügyi rendszerre egyaránt. Az ADHD-s gyerekeknek ugyanis gyengébb a tanulmányi és szociális teljesítménye. Ennek a pontos okai még nem ismertek, de valószínűsíthető, hogy az ADHD kialakulásában szerepet játszanak bizonyos genetikai és környezeti tényezők, például maga az étrend is.
A magas cukorfogyasztás és a feldolgozott ételek magas aránya összefüggésbe hozható az ADHD tüneteivel!
Kutatások eredményei szerint az a nyugati étrend, amelyben alacsony a zöldség- és gyümölcsfogyasztás, befolyásolhatja a zavar kialakulását. Az idegrendszer fejlődési folyamatait kedvezően befolyásolják az omega-3 zsírsavak, a vas és a cink, de a hiányuk az ADHD tüneteinek a súlyosbodásával járhat.
Megfigyelhető, hogy az elmúlt évtizedekben nagymértékben növekedett a cukorfogyasztás, főként a cukorral édesített italok révén, amelyek a nagy mennyiségű cukor mellett gyakran mesterséges színezéket és tartósítószert is tartalmaznak.
Milyen eredmények születtek?
Az elemzés eredményei arra utalnak, hogy a cukros italok és az ADHD tünetei között pozitív kapcsolat mutatkozik: a cukros italokat rendszeresen fogyasztó személyek a kontrollcsoporthoz képest 22%-kal nagyobb eséllyel tapasztaltak ADHD tüneteket.
Az alcsoportos elemzések alkalmával azt is megállapították, hogy a cukros üdítők nagyobb mennyiségben történő fogyasztása 40%-kal növelte meg az ADHD kialakulásának a kockázatát. Mindez arra utal, hogy az ADHD tüneteihez a cukor mellett a cukros italokban található más adalékanyagok – mesterséges színezékek és tartósítószerek – is hozzájárulhatnak.
A tanulmányok heterogenitását is figyelembe kell venni!
A különböző elemzések ugyanis eltérő módszereket használtak az ADHD és a cukorfogyasztás mérésére, valamint más és más diagnosztikai kritériumokat alkalmaztak. Többségük keresztmetszeti jellegű volt, ami jelentősen nehezíti a cukorfogyasztás és az ADHD közötti ok-okozati kapcsolat megállapítását.
A szerzők véleménye az, hogy további longitudinális tanulmányok elvégzése kell ahhoz, hogy pontosabban meg lehessen határozni azt, hogy milyen tényezők játszanak szerepet az ADHD kialakulásában.
Gyerekszemmel a világ – További friss híreket talál a meseutca.hu főoldalán! Kövesse a technológiai híreket és csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!