szombat , 18 május 2024
Kezdőlap Szabadidő Az idő arcai – Országos Széchényi Könyvtár új időszaki tárlata
Szabadidő

Az idő arcai – Országos Széchényi Könyvtár új időszaki tárlata

36
Országos Széchényi Könyvtár idő arcai kiállítás

Az Országos Széchényi Könyvtárban 2024. április 11-én nagyszabású megnyitóval vette kezdetét a három hónapon át tartó időszaki kiállítás. Az idő arcai bemutatóján, kilépve a szokásos keretekből, dramatikus játéknak lehettünk szem- és fültanúi. Ennek főszereplői a kiállítás kurátorai, Túri Klaudia, Varga Bernadett és Szovák Márton, a Régi Nyomtatványok Tárának munkatársai voltak. 

Rózsa Dávid rendhagyó beszédében kiemelte:

„Minden nap, életünk minden pillanatában foglalkoztat bennünket az idő, amely uralja egzisztenciánkat. Referencia két ember között. Gazdálkodunk vele, úgy érezzük, hogy képesek vagyunk birtokolni, de valójában csak egy konstrukció, amelyhez órát állítunk, aztán megfeledkezünk róla. Annyiféle arca van az időnek, amennyi személyiség, de minden személyiség arcát az idő rajzolja. Arcvonásaink összessége jelenti időben képződő történetünket, történeteink összessége jelenti kultúránkat, amelyet a kultúra intézményei tesznek láthatóvá.”

Vincze Máté helyettes államtitkár szavait a már álló kiállítás terében vették fel a megnyitó előtt négy nappal, aki hangsúlyozta: „Az idő korlátainak legyőzésére a könyvtárak, a múzeumok, a közgyűjtemények a legalkalmasabbak, mert összesítik elődeink bölcsességeit és a jövőre vonatkozó jóslatokat is. Az időt nem tudnánk uralni, ha nem lenne velünk az a tudás, az a meggyőződés, az a tapasztalat, amit a könyvtárak őriznek.”

A kiállítást Lackner Pál, az Evangélikus Országos Gyűjtemény igazgatója nyitotta meg, aki köszöntőjében egyebek mellett megosztotta gondolatait az időértelmezés történetéről, annak országonként, vallásonként eltérő jellegéről, valamint beszélt az egyházi és világi idő ritmusáról, az idő szemléltetéséről is.

A vendégek Őze Áron tolmácsolásában verseket hallhattak, a Haydneum – Magyar Régizenei Központ Alapítvány szervezésében az Anima Musicae Kamarazenekar kvintettje pedig Vivaldi A négy évszak című hegedűversenyének Tavasz tételét játszotta. Az antikvitás két alakja, Khronosz és Kairosz is megjelent előttünk; Török Máté, a kiállítás grafikai tervezője, valamint Bokodi-Oláh Gergely, a Különgyűjteményi Főosztály vezetője adták hangjukat a két istenségnek.

További részletek itt olvashatóak.

Forrás: Országos Széchényi Könyvtár


Gyerekszemmel a világ – További friss híreket talál a meseutca.hu főoldalán! Kövesse a technológiai híreket és csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Kapcsolódó cikkek

Mancs a bajban! – Országszerte segítettek a menhelyen élő kisállatokon

Negyedik alkalommal szervezte meg az elmúlt hétvégén a Mancs a bajban! állateledel-gyűjtő...

Ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

Háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még...

Csatlakozzatok a mi sokszínű kertünk kampányhoz!

Hazánkban, mint az egész világon, a biológiai sokféleséget nagyon sok dolog veszélyezteti....

Szeretjük a madarakat – Természetismereti fesztivál

Szeretettel várják 2024. május 11-én a kicsiket és nagyokat ingyenes családi napra,...