szombat , 18 május 2024
Kezdőlap Program Kisfilmen a vörös panda tréning
Program

Kisfilmen a vörös panda tréning

27
vörös panda
A Fővárosi Állat- és Növénykert legújabb kisfilmjében azt mutatja meg, hogyan tréningeznek az állatkert dolgozói a vörös pandákkal. A tréning célja, hogy szorosabb legyen az együttműködés az állatok és a velük foglalkozó szakemberek között, emellett a dolog a nagyközönség számára is érdekes.

A kis panda, vörös macskamedve, illetve vörös panda néven is ismert állatokkal 1990 óta foglalkozunk, az első vörös pandáink akkor érkeztek a Sanghaji Állatkertből. Az évek során számos alkalommal sikeresen szaporították ezt a veszélyeztetett állatfajt, így a hazai állatkertek közül nemcsak nálunk lehetett először vörös pandákat látni, hanem nálunk jött világra az első hazai születésű kölyök is (1992-ben).

A budapesti állatkert gondozói rendszeresen tréningeznek is velük, ami több szempontból is hasznos. Egyrészt elfoglaltságot jelent az állatok számára, másrészt pedig megkönnyíti a velük való foglalkozást. Hiszen megszokják, hogy rendszeresen „matatjuk” őket, így egy állatorvosi vizsgálat, vagy akár egy kisebb beavatkozás sem stresszeli őket feleslegesen, sőt, még együtt is működnek velünk. Ez sokkal jobb, mintha minden alkalommal mondjuk bódítani kellene őket.

A tréningnek az a haszna is megvan, hogy a nagyközönség számára is érdekes, látványos. Így aztán a vörös pandák tréningje és etetése időnként a „Légy ott!” programok közé is bekerül. A mai nappal induló, és egészen kora őszig tartó élményprogram sorozat keretében minden nap jó kéttucat állatbemutatót, állattréninget, látványetetést és más élményprogramot tartanak, előre meghirdetett időpontokban. Ezek egyike a ragadozók látványetetése minden nap 12 órakor. Ebben az időpontban minden nap más és más állatnál, például a tigriseknél, az oroszlánoknál, a leopárdoknál, a manuloknál, a vadkutyáknál vagy éppen a rozsomákoknál tartunk látványetetést. És persze bizonyos napokon a vörös pandáknál, ahol az etetést tréninggel kötjük össze. Azt, hogy egy adott napon 12 órakor melyik ragadozónál lesz éppen látványetetés, mindig kitesszük az India-ház bejárata előtti „Légy ott!” táblára.

Kíváncsi vagy, hogy mi történt mostanában még az Állatkertben? Ide kattintva elolvashatod további híreket.


Gyerekszemmel a világ – További friss híreket talál a meseutca.hu főoldalán! Kövesse a technológiai híreket és csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Kapcsolódó cikkek

Ismét KUKA Gyereknapi rajzverseny: robotok, technológia és környezetvédelem

A KUKA ismét egy izgalmas rajzversenyt hirdetett meg Facebook oldalán Gyereknap alkalmából....

Korszerű kézikönyvekkel, szótárakkal a PISA-felmérések jó eredményéért

A magántulajdonú TINTA Könyvkiadó 5 millió Ft-os keretösszeggel kiírta a Kazinczy Ferenc...

Dedikálás a Vígmajálison

Május 1-én 15 órakor meghirdetjük a 2024/25-ös évad programját, ezt követően színművészeink...

Kalandra hív Paddington™ és az UNICEF

Új kalandokba kezd az UNICEF Magyarország, ezúttal Paddington™ társaságában! Csatlakozzatok az UNICEF...