vasárnap , 14 július 2024
Kezdőlap Család A fiatalok harmada alig tud valamit a pénzügyekről
Család

A fiatalok harmada alig tud valamit a pénzügyekről

49
fiatalok pénzügy
Kép forrása: Freepik

A fiatalok 57 százalékának van valamilyen banki kapcsolata. Minél magasabb szintű iskolába jár a gyerek, annál valószínűbb, hogy vannak ismeretei a pénzügyekkel kapcsolatban – derül ki a K&H fiatalok pénzügyi tudatosságával kapcsolatban készített kutatásából.

A K&H a 14-18 éves korosztály körében végzett kutatást annak érdekében, hogy megismerje: mennyire tudatosak a pénzügyekkel kapcsolatban, illetve mennyire jól gazdálkodnak a rendelkezésükre álló pénzzel. Mire költenek, hogyan takarékoskodnak és mennyire tájékozottak a pénzügyi termékekről.

A kutatásból kiderül, hogy a fiatalok 57 százalékának van banki kapcsolata. Minél idősebbek, annál inkább nyitnak bankszámlát és ebbe az irányba vezeti őket az önállósodás is, hiszen például ösztöndíjukat bankszámlájukra kapják meg. A bankot, ahol megnyitják első folyószámlájukat, általában ajánlás hatására választják ki, leginkább azt a pénzintézetet, ahol a szülők vezetik a bankszámlájukat.

Mivel a fiatalok 43 százalékának még mindig nincs saját bankszámlája, fontos volt megérteni, hogy ennek mi lehet az oka. A kutatásból az derült ki, hogy a korosztályba tartozó fiatalok úgy érzik: erre még nincs szükségük. A megtakarítás nagyságrendje és az elérhető kamatok miatt nem is gondolják, hogy megérné bankba tenni a pénzüket.

Korral jön meg a tudás

A pénzügyi tudatossággal kapcsolatos kérdések összegzéséből kiderül, hogy a korosztály nagyobb része, 57 százaléka még nem rendelkezik kellő ismerettel a pénzügyekről. Az egyes pénzügyi területekkel kapcsolatos tájékozottság alapján négy szegmensbe lehet sorolni a 14-18 éveseket: a jól vagy nagyon jól tájékozottak csoportjába azok tartoznak, akik az átlagnál nagyobb mértékben vannak tisztában a pénzügy fogalmával, érdeklődnek a téma iránt, proaktívan keresik az ezzel kapcsolatos híreket és szoktak másokkal beszélgetni a pénzügyekről, azaz fontos számukra, hogy tájékozottak legyenek a témában. Ebbe a csoportba minden ötödik fiatal sorolható. Körükben sokan vannak, akiknek már van banki kapcsolatuk, megtakarításuk, és jobban ismerik a banki termékeket is.

A második csoportba az érdeklődő halogatók tartoznak, mert bár ők is érdeklődést mutatnak a pénzügyek, banki termékek iránt, de még kevesen cselekedtek: szerintük ráérnek ezzel, ha majd dolgozni kezdenek. Ők a fiatalok közel negyedét teszik ki.

Szintén közel negyedük az előzőek ellentétes csoportjába tartozik: egyáltalán nem érdeklődnek (még) sem a pénzügyek, sem a banki termékek iránt. Végül pedig a 14-18 évesek harmada az úgynevezett tévelygők vagy tájékozatlanok, akik szeretnének ugyan több ismerettel rendelkezni, de még nem tudják, hogyan fogjanak hozzá.

Minél idősebb, illetve minél magasabb szintű iskolába jár a gyerek, annál valószínűbb, hogy vannak ismeretei a pénzügyekkel kapcsolatban. „A 18 évesek már reálisabban értékelik magukat, és pontosabban látják, hogy mit nem tudnak, vagy mit is kellene jobban ismerniük” – teszi hozzá Horváth Magyary Voljč Nóra, a K&H Csoport kommunikációs ügyvezető igazgatója.

Pénzügyi tudatosság nélkül nem megy

Az önállósodáshoz nélkülözhetetlen, hogy a fiatal felnőttek tisztában legyenek pénzügyi helyzetükkel, felelős döntéseket hozzanak a pénz elköltéséről, a megtakarítási lehetőségekről. A pénzügyi kifejezések jelentése, az elérhető banki termékek ismerete nélkülözhetetlen a sikeres és gondtalan élethez, egyben meg is növeli a fiatalok mozgásterét. A K&H Vigyázz, kész, pénz! pénzügyi vetélkedő 14 éve nagy sikerrel zajlik. A verseny és az arra épülő tudásanyag segíti a pénzügyi tudatosság kialakítását az iskolások 3. osztályától kezdve a 11. osztályosokig.


Kutatási specifikáció

A felmérés a 14-18 éves fiatalok körében készült 2023. nyarán és őszén. A kutatást megalapozó 12 egyéni mélyinterjú augusztusban, míg a második szakasz személyes kérdőíves lekérdezései szeptember-október folyamán zajlottak. A mintanagyság összesen 500 fő, korévenként 100-100 fiatal került megkérdezésre. A minta utólagos demográfiai súlyozással reprezentatív a korcsoportra nem, kor, év, településtípus és régiók alapján.


Gyerekszemmel a világ – További friss híreket talál a meseutca.hu főoldalán! A cikkben partnerünk volt a Kalauz.hu Kövesse a technológiai híreket és csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Kapcsolódó cikkek

Növekszik a fiatalok érdeklődése a pénzügyek iránt

A 14 és 18 év közötti fiatalok 56 százalékának van valamennyi pénzbeli...

Idén férhetnek hozzá a pénzükhöz a legelső Babakötvényesek

Nagykorúságukkal sok pénz ütheti azoknak a fiataloknak a markát, akiknek a szüleik...

Amikor a bank fizet az ügyfélnek

Bevezetése óta félmillió buszjegyet vásároltak a K&H+ mobilbanki szolgáltatásban az ügyfelek. Immár...

Mesepszichológia a gyakorlatban: Útmutató a mesék erejének megtapasztalásához

Kádár Annamária és Kerekes Valéria Mesepszichológia a gyakorlatban című könyve átfogó útmutatót...