szombat , 13 július 2024
Kezdőlap Program Western klasszikusok a horizonton az Art+ Cinemában!
Program

Western klasszikusok a horizonton az Art+ Cinemában!

22
western
Júniusban nyolc napig a vadnyugaté lesz a főszerep az Art+ Cinema Lugosi termében. A Pannónia Movie Kft. kultfilmekkel és Kevin Costner korábbi, műfajon belüli rendezéseivel hangolódik Cannes-ban debütált új mozijának hazai premierére.
Június 20-tól 26-ig, minden este 19:00 órától az Art+ Cinema látogatói duplán utazhatnak időt: egyrészt a cowboyok korszakába a történeteken keresztül, másrészt az ’50-es és ’60-as évek válogatott alkotásaitól Kevin Costner munkásságáig filmtörténeti szempontból is, hogy aztán 27-én már a legfrissebb eposz debütálhasson a nagyvásznon.
Kezdésnek az 1960-as A hét mesterlövész kerül műsorra. Kuroszava A hét szamurájának remake-je legalább olyan népszerű és elismert, mint eredetije, remekül helyezve át az elemeket a történelmi Japánból. A picit több, mint kétórás kaland hét címszereplőjét Steve McQueen, Charles Bronson, Yul Brynner, Robert Vaughn, James Coburn, Horst Buchholz és Brad Dexter alakítják, ellenlábasukat pedig Eli Wallach.
Június 21-22-én örülhetnek Kevin Costner rajongói. Először a Fegyvertársak miatt, mely az ideit megelőző legutóbbi rendezése volt 2003-ban. A nem egész két és félórás filmben négyen (Costner, Robert Duvall, a fiatal Diego Luna és Abraham Benrubi) menekülnek múltjuk elől. Próbálnak erőszakmentesen élni, ám útjuk során egy olyan városba térnek be, ahol csak szembe kell nézniük démonaikkal. Szerepelnek még: Annette Bening és Michael Gambon.
Másnap aztán sorra kerül az 1990-es Farkasokkal táncoló, Costner első rendezése, amely 12 jelöléséből 7 Oscart zsákolt be, köztük a legjobb filmét, rendezőét és adaptált forgatókönyvét. A westernbe új életet lehelő alkotás meghatározó volt az amerikai őslakoshoz való modern hozzáállás kialakulásában és nem véletlen emlegetik a Pocahontas mellett az Avatar másik legfőbb ihletadójaként eme 3 órás mozgóképet.
Június 23-24-én két olyan klasszikus érkezik, melyet a Pannónia Mozihálózat törzsnézői már többször is átélhettek, legutóbb a pár hónappal ezelőtti Sergio Leone filmhét alkalmából. Talán senkinek sem kell bemutatni az 1968-as Volt egyszer vadnyugatot (Henry Fonda, Charles Bronson, Jason Robards és Claudia Cardinale főszereplésével), avagy a Dollár trilógia záródarabját, az 1966-os A Jó, a Rossz és a Csúfot (Clint Eastwood, Lee van Cleef és Eli Wallach címszerepeivel). A 3 órás játékidőt alulról közelítő kultfilmeket Ennio Morricone feledhetetlen zenéi is halhatatlanná tették. Ha eddig lemaradt valaki ezekről, most pótolhatja!
Az epikus hosszúságú történések után június 25-26-án csupán a másfélórás határokat fogja súrolni a filmhét utolsó két előadása. Előbb az 1966-os Django kerül terítékre Sergio Corbucci rendezésében, Franco Nero főhősével. A direktor szintén veteránnak számít a westernben, de Bud Spencer és Terence Hill kortárs komédiáiból is jegyzett párat. A tipikus magányos farkas sztori címén kívül nyersességével és brutalitásában is megihlette Tarantinót.
Végül 1952-ből a mostani esemény legrégebbi tagjaként a Délidővel zárul a klasszikusok sora. A Gary Cooper és Grace Kelly neveivel fémjelzett (míg a mellékszerepekben Lloyd Bridges, Thomas Mitchell és Katy Jurado tündökölnek), 7 jelöléséből 4 Oscart – köztük a legjobb férfi főszereplőét – bezsebelő mozi picit színpadias módon, valós időben mutatja be egy rendőrbíró és egy bűnbanda összecsapását a maga néhol színházas stílusában.
Ezek után pedig a csütörtöki premiernappal, június 27-én elérünk a zsáner legfrissebb üdvöskéjéhez, a világpremierét májusban, Cannes-ban tartó Horizont: Egy amerikai eposz 1. fejezetéhez, mely már eleve 3 órás, de még várhatóan idén érkezik belőle a 2. fejezet, majd ezek után tervezik leforgatni a 3.-4. felvonást. Bár az összhossz alapvetően inkább a minisorozat formátumába passzolna, az elmúlt években a TV-s tapasztalatokat is bőszen gyűjtögető Kevin Costner ezúttal kifejezetten ragaszkodott a mozitermek nyújtotta extrákhoz. Igazi sztárgárdát hozott össze, akiket felsorolni is hosszú lenne, a 15 évet felölelő történések fókuszában pedig a polgárháború (előzményeivel és következményeivel együtt) áll.
Sok szeretettel várnak minden érdeklődőt és westernrajongót június 20-tól 27-ig az Art+ Cinemába!

VETÍTÉSI PROGRAM

Június 20. – A hét mesterlövész
Június 21. – Fegyvertársak
Június 22. – Farkasokkal táncoló
Június 23. – Volt egyszer egy Vadnyugat
Június 24. – A Jó, a Rossz és a Csúf
Június 25. – Django
Június 26. – Délidő
Június 27. – Horizont: Egy amerikai eposz

Gyerekszemmel a világ – További friss híreket talál a meseutca.hu főoldalán! Kövesse a technológiai híreket és csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Kapcsolódó cikkek

Demjén Ferenc „Nincs középút” szilveszteri buli az Arénában

A magyar zene ikonikus alakja, Demjén Ferenc 2024. december 30-án, szilveszterkor is...

Kihagyhatatlan kulturális ziccerek a Múzeumok Éjszakáján

Közel 450 intézmény mintegy 2500 programmal készül június 22-ére Az ország legnagyobb...

Férfi klubot indított az SOS Gyermekfalvak

Apák napja alkalmából gyerekek vallottak őszintén édesapjukról. Az SOS Gyermekfalvak kampányában állami...

Már formálódik a Jövőálló.Kampusz a Minecraft platformján

Zajlanak a Samsung által elindított Jövőálló Akadémia kampuszának digitális munkálatai a Minecraft...