szombat , 7 szeptember 2024
Kezdőlap Szabadidő Kerékpáros mítoszok, melyeket az emberek többsége igaznak hisz
Szabadidő

Kerékpáros mítoszok, melyeket az emberek többsége igaznak hisz

50
kerékpár balesetbiztosítás

A jó idő beköszöntével sokan döntenek úgy, hogy a négykerekűt kétkerekűre cserélik. A KRESZ azonban nemcsak az autósokra, hanem a biciklisekre is vonatkozik. Sajnos a tapasztalatok azt mutatják, hogy nagyon sok a tévhit, sokan nem tudják, hogy milyen szabályok vonatkoznak a kerékpárosokra.

Ha már elővesszük a biciklit, akkor a biztonságunk érdekében nem árt gondoskodni a megfelelő biztonsági eszközök meglétéről és viseléséről a közlekedés során, valamint célszerű balesetbiztosítást kötni a Genertel Biztosító online platformján. A biztonságos közlekedés érdekében célszerű átvenni a leggyakoribb kerékpáros tévhiteket és megnézni ezeknek mennyi valóságtartalma van. Előre vetítjük, hogy nem sok.

“A kerékpárosokra nem vonatkozik a KRESZ, mert nem az autós forgalom résztvevői.”

Talán mondanunk sem kell, hogy logikusan gondolkodva, ez az állítás mennyire nem állja meg a helyét. A biciklisekkel külön rész foglalkozik a KRESZ-ben, ugyanis a forgalom teljes körű résztvevői, akárcsak az autók.

Az egyirányú úton való haladás szabályai például rájuk is éppúgy vonatkoznak, mint az autósokra. Néhány kivételtől eltekintve, ahol erre kiegészítő tábla is felhívja a figyelmet, egyirányú úton tilos a forgalommal szemben kerékpározni.

“Biciklivel a zebrán is át lehet kerekezni.”

Ez egy nagyon gyakori tévhit, melyet a közlekedés során is gyakran megtapasztalhatunk. Rengetegen nem szállnak le a bicikliről, csak gyors körülnéznek és már hajtanak is tovább a zebrán.

Holott a KRESZ szabályai alapján a kijelölt gyalogos átkelőhelyen nem szabad áthajtani a kerékpáron ülve, hanem le kell szállni és át kell azt tolni az út túloldalára. Csak ebben az esetben jár az elsőbbség, illetve ez a zebrán való átkelés legbiztonságosabb módja.

“Biciklivel közlekedve jobban ki vagyok téve a szennyezett levegőnek.”

Még ha ez az állítás igaznak is tűnik, valójában nem az, ugyanis a biciklin ülve sokkal kevesebb szennyezett levegőt szív be egy biciklista, mint egy autós. Emellett hiába vannak az autók különféle szűrőkkel felszerelve, ennek ellenére az utastérbe bejutó szennyeződések hosszú perceken keresztül csak keringenek a légtérben.

“A biciklin nem szondáztat a rendőr.”

Habár a kerékpárosokra e tekintetben lazább szabályok vonatkoznak, azonban nem éri meg erősen ittas állapotban biciklire ülni, ugyanis ez rendkívül balesetveszélyes. Az alkoholos befolyásoltságot még kerékpárt vezetve is tiltja a KRESZ.

Ha balesetet szenved a biciklista és a szonda kimutatja az alkoholfogyasztást, akkor annak valószínűleg nem lesz jó vége. A felelősségrevonás ez esetben nem igazán kerülhető el. Emiatt jobb biztosra menni és alkoholfogyasztást követően inkább gyalog vagy taxival hazamenni, így elkerülhetjük a bajt és a szondáztatást.


Gyerekszemmel a világ – További friss híreket talál a meseutca.hu főoldalán! Kövesse a technológiai híreket és csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Kapcsolódó cikkek

E-sport segítheti a fiatalok sportolását

Párizs kapcsán ismét előtérbe került az e-sport olimpiai szintre emelése. Nem csoda,...

Elvétve akadt élelmiszerbiztonsági gond a nyári táboroknál

A nyári szezonális ellenőrzés célterületei közül a nyári táborok sem maradtak ki....

Zendaya a Madame Tussauds Budapest új „lakója”

Újabb lakó érkezik a Madame Tussauds Budapestbe: a látogatók mostantól Zendayával is...

Szabadidő minden napra – tippek a lazításhoz

Manapság mindenki rohan valahova. Oda kell érni a munkába, az óvodába vagy...