szombat , 7 szeptember 2024
Kezdőlap Család Az iskolai ballagás gyakran a pénzügyi önállóság kezdete is a fiatalok számára
Család

Az iskolai ballagás gyakran a pénzügyi önállóság kezdete is a fiatalok számára

67
pénzügyi önállóság
Kép forrása: Freepik

Beköszöntött a május, elérkezett a ballagások időszaka. Ezekben a napokban egyszerre tölti meg büszkeség, öröm, valamint aggodalom a szülők szívét. A fiatalokat ilyenkor olyan tudással és lehetőségekkel kell felvértezniük, amelyek segítik őket a felnőtté válásban. A diákok új utakra lépnek a tanulmányok, a munka és a pénzügyek terén. Az OTP Bank friss adatai szerint a legtöbb bankszámlát a 14-16 éves korosztály számára nyitják. Az is kiderült, a fiatalok nemcsak vásárlásaikhoz használják számlájukat, de megtakarításaikat is itt kezelik.

Milyen támogatást adjak meg a gyerekemnek a felnőtté válás útján?  Hogyan gondoskodjak róla, hogy önálló életében is biztonságban tudjam? Sok szülőben merülnek fel ezek a kérdések a ballagókat figyelve. Fontos feladatuk, hogy pénzügyi tudatosságra neveljék gyereküket. Jó, ha minél korábban megtanulnak okosan gazdálkodni a zsebpénzükkel. A következő lépés pedig az első saját bankszámla megnyitása lehet.

A bankszámlához pedig bankkártya is jár, aminek a használata a most ballagó korosztály számára már magától értetődő. Az OTP Bank tapasztalata alapján a 14-24 évesek előszeretettel fizetnek kártyával. Az összes számlához köthető tranzakciók több mint fele (54%) kártyás fizetés. Míg a készpénzfelvétel csak a tranzakciók 18 százalékát tette ki. A fiatalok is előszeretettel használják a szinte mindenhol elérhető bankkártyás fizetést. A szülők és a gyermekeik számára is előny lehet a kezdeti időszakban, hogy a bankszámlához tartozó bankkártyával végzett tranzakciókat a szülő is nyomon tudja követni.

Az OTP Bank adataiból az derül ki, hogy a 14-24 éves korosztálynál jóval magasabb a Digitális Szerződés regisztráció (78%), mint a többi korosztálynál (59%), azaz a papírmentes, digitális ügyintézést preferálják. Ugyanígy a mobilbanki aktív arány is magasabb (94%), mint a többi korosztálynál (87%), vagyis nagyobb arányban használják a telefonjukat pénzügyeik követésére, intézésére. Az OTP Junior kártyák túlnyomó részét fiatal tulajdonosaik mára már digitalizálták, vagyis a mobiltelefonjukba költöztették. Így akkor is bármikor tudnak fizetni, ha csak a telefonjuk van náluk, a kártyájuk nincs. Az OTP Bank adatai szerint leggyakrabban élelmiszerboltban, drogériában vagy benzinkúton vásárolnak vele, valamint ételt rendelnek.

A pénzügyi tudatosság egyik első lépcsőfoka, hogy a fiatalok megtanulják beosztani azt az összeget, amivel az adott hónapban gazdálkodhatnak, vagy például azt az összeget, amit ballagásra kaptak ajándékként. A szüleihez hasonlóan a gyermeknek is lesznek kiadásai és a mobilbankban elérhető Kiadásfigyelőn keresztül követni tudja, hogy az aktuális hónapban mire költötte a zsebpénzét. Ez a funkció továbbá azt is megmutatja hogyan gazdálkodott a pénzével, szüksége van-e további tanácsokra, információkra a pénzügyi tudatosságot illetően.

A pénzügyi tudatosság a mindennapok részévé kell, hogy váljon és fontos, hogy már fiatalkorban megtanuljunk következetesen bánni a pénzzel. Érdemesebb kisebb összegekkel, szülői segítséggel elsajátítani azokat a készségeket, amelyek a pénzügyek kezeléséhez szükségesek és ebben az OTP Junior maximálisan támogatja az ügyfeleit. A különböző mobilbanki funkciók, mint például a Persely, nagyban segítik a pénzügyi tudatosságra törekvő fiatalokat. A Persely egy zseb a bankszámlán belül, ahova rendszeresen vagy alkalmanként lehet díjmentesen félretenni kisebb-nagyobb összegeket. Ez a funkció nagy népszerűségnek örvend a Juniorok körében, külön öröm látni, hogy az egyik leggyakoribb cél, hogy a tanulmányaikra gyűjtenek. Az OTP a jövőben is kiemelt figyelmet fordít a fiatalok pénzügyi tudásának növelésére.mondta Máriás Endre, az OTP Bank bankkapcsolati területének vezetője.

A Persely mellett a fiatalok megtakarításait segíti a Kedvezményprogram, amelyet a mobilbanki applikáción keresztül lehet aktiválni. Csak 2023-ban az OTP Junior ügyfelei 85 millió forint pénzvisszatérítést kaptak a Kedvezményprogramnak köszönhetően. A program folyamatosan fejlődik és bővül fiatalok által kedvelt új partnerekkel. Például azok  a 16 és 24 évesek, akik június 30-ig Junior számlát nyitnak, most 25% akár 30.000 Ft pénzvisszatérítést kaphatnak a Notbook.hu-n vásárlásaik után a Kedvezményprogramon keresztül.


A tájékoztatás nem teljes körű és nem minősül ajánlattételnek. A Bank a kondíciók módosításának jogát fenntartja. További részletekről tájékozódjon az OTP Bank bankfiókjaiban és honlapján (www.otpbank.hu) közzétett üzletszabályzatokból és hirdetményekből.


Gyerekszemmel a világ – További friss híreket talál a meseutca.hu főoldalán! A cikkben partnerünk volt a Technokrata.hu. Kövesse a technológiai híreket és csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Kapcsolódó cikkek

Forradalmi diákkedvezmény a SPAR és a Diverzum jóvoltából

Elsőként kötött együttműködési megállapodást a kereskedelmi láncok közül a SPAR Magyarország a...

Mikrós lecsó – a legfinomabb megúszós vacsoraötlet nyárra

A modern konyha csendes forradalma: a mikrohullámú sütők. Ezek az eszközök nem...

50 millió forint értékben jutott digitális eszközökhöz több mint 250 rászoruló család és közintézmény

Több mint hatszáz pályázó, 255 nyertes pályázat és többszáz digitális eszköz. Ez...

Idén is támogatja hátrányos helyzetű gyerekek iskolakezdését a Hankook

Az Útkeresés Segítő Szolgálat idén is megrendezte nyárzáró Játékfesztiválját Dunaújvárosban. Az eseményen...