péntek , 18 október 2024
Kezdőlap Tippek Mire érdemes figyelni andrológiai mintaadás előtt?
Tippek

Mire érdemes figyelni andrológiai mintaadás előtt?

3
andrológiai mintaadás

Andrológiai mintaadás előtt néhány dologra feltétlenül figyelni kell. A cikkben ezeket a fontos tudnivalókat vesszük sorra. Amennyiben az említetteket nem sikerül betartani, a mintaadás nem lehetséges, mert a nemzőképesség vizsgálat szempontjából értékelhetetlen lenne az ondóminta.

A Belvárosi Orvosi Centrum andrológusai magasan képzett, kiváló szakorvosok. Előre egyeztetett időpontban, várakozás nélkül fogadják a pácienseket.

Többféle módon lehet mintát adni

Többféle módon lehet mintát adni. A páciens magával viheti gyógyszertári steril mintagyűjtőben, a minta levétele után maximum egy órán belül. Testhőmérsékleten kell szállítani a mintát hűtés vagy melegítés nélkül. Érdemes zsebben szállítani és nem táskában. Fontos, hogy nem tartalmazhat vegyi anyagot a mintagyűjtő, tehát nem szabad kimosni kemikáliával, de még sima vízzel sem.

A másik lehetséges mód a helyszínen történő mintaadás gyógyszertári steril mintagyűjtőbe. Erre a célra külön helyiség áll rendelkezésre.

A mintaadás feltételei

Van néhány feltétel a mintaadással kapcsolatban, amelyekre figyelmet kell fordítani. A mintaadás napját megelőző 3-5 napban önmegtartóztatásra van szükség. Továbbá kötelező ondóürítést végezni az önmegtartóztatás időszakát megelőző napon. Ez azért fontos, mert ha az önmegtartóztatás több, mint 7 nap, akkor a hímivarsejtek minősége és mozgása romlik. Amennyiben 3 napnál rövidebb ez az időszak, akkor pedig a mintában alacsony lesz a spermiumszám.

Továbbá fontos, hogy mintát kizárólag maszturbáció útján lehet produkálni, mert az egyéb úton történő spermaadás megzavarja az értékelhetőséget. Tilos a kemikáliák használata, és mintaadás előtt üríteni kell vizeletet, és kezet kell mosni, valamint meg kell tisztítani a hímvesszőt fertőtlenítő szappannal, hogy ne szennyeződjön a minta.

A mintaadást a gyógyszerszedés nem befolyásolja. Covid-fertőzés után 3 hónapot kell várni, és egyéb betegségek, például nátha esetén pár hetet kell várni, utána lehet SPG-re menni.

További vizsgálatok

A szakorvos további vizsgálatok elvégzését kérheti, például SCSA vizsgálatot, ROS vizsgálatot, TAC vizsgálatot vagy leukospermia vizsgálatot. Ezek esetében a mintaadást megelőzően három napon át tartó önmegtartóztatás szükséges. Az ondómintát gyógyszertári steril mintagyűjtőben, a minta levételét követő egy órán belül is magával viheti a páciens, de a helyszínen is le tudja adni. Továbbá a korábban már részletezett kritériumok betartása ennél a mintaadásnál is szükséges. Covid-fertőzés vagy Covid-oltás után is várni kell 3 hónapot a vizsgálattal.

Ha a szakorvos akroszóma vizsgálatot kér, fontos, hogy a mintaadást megelőző három napban önmegtartóztatás szükséges. Továbbá az ondómintát a helyszínen kell leadni, és a korábban már részletezett követelmények betartása ebben az esetben is szükséges.


Gyerekszemmel a világ – További friss híreket talál a meseutca.hu főoldalán! Kövesse a technológiai híreket és csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Kapcsolódó cikkek

Nem az Airbnb-k jelentik a komoly problémát a belső kerületek lakóinak

Medián-kutatás: a lakosság többsége szigorúbb feltételekkel, de engedné az Airbnb-k működését Először...

Láthatatlan ellenség ellen: fájdalommentes biofilmterápia forradalmasítja a fogápolást

A fogágybetegség világszerte emberek millióit érinti, és különösen aggasztó a helyzet Magyarországon,...

A bankváltás segítheti a karácsonyi készülődést is

Év vége előtt számlánkra érkezhet több tízezer forint „ingyenpénz”, ha új pénzintézetnél...

Virágzik a használt termékek piaca

A felnőtt magyar lakosság kétharmada vásárolt már használt terméket, elsősorban spórolási szándékkal....