csütörtök , 2 május 2024
Kezdőlap Család A visegrádi országok családnévszótára
Család

A visegrádi országok családnévszótára

16
családnév szótár

Az ELTE BTK névkutató munkatársainak közreműködésével megvalósult kiadványban négy ország leggyakoribb családnevei kereshetők ingyenesen. 

A szótár elkészítését a Visegrádi Alap támogatta, a munkálatokban a visegrádi országok egy-egy intézménye – az ELTE Magyar Nyelvtudományi és Finnugor Intézet, a Cseh Tudományos Akadémia Cseh Nyelvi Intézete, a poznańi Adam Mickiewicz Egyetem, a Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem – névkutató munkatársai vettek részt.

A kiadvány a négy ország 200-200 leggyakoribb családnevéről nyújt rövid és szakszerű, ugyanakkor közérthetően megfogalmazott tájékoztatást. Az egyes országok családnévgyakorisági adatainak alapján a magyarországi népesség több mint 40%-a megtalálhatja benne családnevét, míg a másik három ország esetén a lakosság 17-20%-ára vonatkozóan tartalmaz szócikkszerű leírásokat.

A szótár újdonsága egyrészt az, hogy online, könnyen elérhető és kereshető formában teszi közzé a legjellemzőbb családnevekkel kapcsolatos információkat, másrészt az, hogy a négy ország családnévanyagát együttesen, többnyelvű szótár keretében mutatja be.

Az online felület a négy ország hivatalos nyelvei mellett angolul is elérhető, az egyes szócikkek pedig angolul, valamint az adott ország hivatalos nyelvén olvashatók. A szótár a készítők szándéka szerint kutatási és oktatási célokra, valamint a nevek és a családjuk története és általában a régió iránt tágabb értelemben érdeklődők számára is használható kiadványként szolgál, az ötnyelvűséggel pedig a szerkesztők a nemzetközi hozzáférhetőséget biztosították.

A kiadvány az alábbi oldalon érhető el.

Forrás: Eötvös Loránd Tudományegyetem


Gyerekszemmel a világ – További friss híreket talál a meseutca.hu főoldalán! Kövesse a technológiai híreket és csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Kapcsolódó cikkek

21. századi készségek az okos tantermekben

Kreatív problémamegoldás, kritikus gondolkodás, kezdeményezőkészség, csapatmunka – többek mellett ezen képességek fejlesztésében...

Jön a Barbie Flip Phone

A Human Mobile Devices, Európa vezető okostelefon-gyártója a Mattellel, a világ egyik...

ÉnBudapestem-animációk a MOME Anim műhelyéből

Budapest lendületét, hangulatát ismerhetjük meg a MOME Anim műhelyében készített, az ÉnBudapestem...

Lányoknak szóló informatikai pályaorientációs nap

Informatikai pályaorientációs napon segítik női szakértők az iskolás lányok elhelyezkedését Lányoknak szóló...