szombat , 18 május 2024
Kezdőlap Család A visegrádi országok családnévszótára
Család

A visegrádi országok családnévszótára

27
családnév szótár

Az ELTE BTK névkutató munkatársainak közreműködésével megvalósult kiadványban négy ország leggyakoribb családnevei kereshetők ingyenesen. 

A szótár elkészítését a Visegrádi Alap támogatta, a munkálatokban a visegrádi országok egy-egy intézménye – az ELTE Magyar Nyelvtudományi és Finnugor Intézet, a Cseh Tudományos Akadémia Cseh Nyelvi Intézete, a poznańi Adam Mickiewicz Egyetem, a Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem – névkutató munkatársai vettek részt.

A kiadvány a négy ország 200-200 leggyakoribb családnevéről nyújt rövid és szakszerű, ugyanakkor közérthetően megfogalmazott tájékoztatást. Az egyes országok családnévgyakorisági adatainak alapján a magyarországi népesség több mint 40%-a megtalálhatja benne családnevét, míg a másik három ország esetén a lakosság 17-20%-ára vonatkozóan tartalmaz szócikkszerű leírásokat.

A szótár újdonsága egyrészt az, hogy online, könnyen elérhető és kereshető formában teszi közzé a legjellemzőbb családnevekkel kapcsolatos információkat, másrészt az, hogy a négy ország családnévanyagát együttesen, többnyelvű szótár keretében mutatja be.

Az online felület a négy ország hivatalos nyelvei mellett angolul is elérhető, az egyes szócikkek pedig angolul, valamint az adott ország hivatalos nyelvén olvashatók. A szótár a készítők szándéka szerint kutatási és oktatási célokra, valamint a nevek és a családjuk története és általában a régió iránt tágabb értelemben érdeklődők számára is használható kiadványként szolgál, az ötnyelvűséggel pedig a szerkesztők a nemzetközi hozzáférhetőséget biztosították.

A kiadvány az alábbi oldalon érhető el.

Forrás: Eötvös Loránd Tudományegyetem


Gyerekszemmel a világ – További friss híreket talál a meseutca.hu főoldalán! Kövesse a technológiai híreket és csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Kapcsolódó cikkek

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

A mesterséges intelligencia segítségével bárki berendezheti otthonát a kiterjesztett valóságban Az IKEA...

A fiatalok harmada alig tud valamit a pénzügyekről

A fiatalok 57 százalékának van valamilyen banki kapcsolata. Minél magasabb szintű iskolába...

Az iskolai ballagás gyakran a pénzügyi önállóság kezdete is a fiatalok számára

Beköszöntött a május, elérkezett a ballagások időszaka. Ezekben a napokban egyszerre tölti...

Babaváró: ketyeg az óra az átmeneti időszaknál, meg is ugrott a szerződések száma

Közel másfélszeresére nőtt az első negyedévben a babaváró kölcsön új szerződéseinek száma,...