szombat , 18 május 2024
Kezdőlap Család Lányoknak szóló informatikai pályaorientációs nap
Család

Lányoknak szóló informatikai pályaorientációs nap

38
pályaorientációs nap

Informatikai pályaorientációs napon segítik női szakértők az iskolás lányok elhelyezkedését

Lányoknak szóló informatikai pályaorientációs napot szervez a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság Informatika Történeti Kiállítása és a Women4Cyber Hungary a szegedi Szent-Györgyi Albert Agorában. A Girls in ICT Day rendezvényen gondolatébresztő interjúk és inspiráló előadások segítenek a jövő reménybeli női informatikusainak a tájékozódásban és elhelyezkedésben. Az érdeklődőknek az eseményre nemcsak személyesen, hanem online is lehetőségük van csatlakozni.

A Neumann Társaság Informatika Történeti Kiállítása és a Women4Cyber Magyar Tagozat Alapítvány pályaorientációs napot tart április 25-én a szegedi Szent-Györgyi Albert Agorában, azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet a nők fontos szerepére az információ- és kommunikációtechnológia területén is. A Nemzetközi Távközlési Egyesület (International Telecommunication Union – ITU) Girls in ICT Day 2024 programsorozatához csatlakozva az előadók a női mérnökök, adatbányászok, MI-kutatók, innovátorok és vállalkozók következő generációját inspirálják.

Az informatikai technológiai újítóink meghatározó részét nők alkották, és ma már számos területen vezető szerepet töltenek be a tudományos-technológiai ágazatokban. Azonban a pályára készülve kevesen vannak tisztában azokkal a kihívásokkal, amelyekkel szembesülniük kell majd, hogy elismerést nyerjenek ezen a területen. A nők továbbra is alulreprezentáltak a férfiakkal szemben az informatikai szektorban, és számos akadályba ütköznek a technológiai fejlődéssel való lépéstartásban. A 2023-as adatok szerint világszerte kisebb arányban használták az internetet, mint férfi társaik – részben azért, mert nem is elérhető számukra a technológia, mellyel csatlakozhatnának.

Az Alapítvány szakemberei szerint Magyarországon akkor növekedhet a nők foglalkoztatottsága az IT- és kiberbiztonsági szektorban, ha a társadalom is nagyobb elfogadottsággal közeledik a nők szerepvállalásához a számukra atipikus szakmákban. A nők valójában gyakran töltenek be vezető pozíciót kiberbiztonsági területeken annak köszönhetően, hogy kifejezetten jó projektmenedzsment- és elemzői képességeik vannak. Véleményük szerint a nők általában jobbak a konfliktus-kezelésben, és képesek több dolgot egyszerre, horizontálisan áttekinteni, aminek elemzőként jó hasznát veszik. Sokan bizonytalanodnak el közvetlenül a pályaválasztás előtt, mert nem ismerik eléggé a szakmát, és nem látnak maguk előtt olyan nőket, akik már bizonyítottak a kiberbiztonság terén.

Női ICT vezetők segítik a pályaorientációt

A pályaorientációs napon négy órán keresztül gondolatébresztő interjúk, inspiráló előadások, interaktív keresztrejtvények, szabadulószobák és logikai feladványok várják az érdeklődőket. A résztvevők betekintést nyerhetnek a különböző információs technológiai szakmákba az adatbányászattól az AI-ig, és megismerhetik az informatika lenyűgöző világának legfontosabb irányait és specializációit, ezzel is segítve a lányok elhelyezkedését az informatikai területen.

A Girls in ICT 2024 napon sor kerül a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság (NJSZT) Női példaképek az informatikatörténetben diákpályázatának eredményhirdetésére, mely során a pályázók az informatikában jelentős szerepet betöltő nőket mutattak be rövid esszé, prezentáció, rajz, videó vagy vers formájában. Továbbá a rendezvényen kerülnek felavatásra a nagy IT-példaképek, Dán Klára és Péter Rózsa tablói, melyekről Talyigás Judit, az NJSZT e-Hétköznapok Szakosztályának elnöke tart előadást. Ezt követően a tablók az Informatika Történeti Kiállítás állandó részeivé válnak.

Az eseményhez online is lehetőség van csatlakozni, azonban a személyes és online részvétel egyaránt előzetes regisztrációhoz kötött. Az esemény előadásairól felvétel készül, mely 30 napig visszanézhető az online portálon, amennyiben élőben nem tud valaki csatlakozni.


Gyerekszemmel a világ – További friss híreket talál az meseutca.hu főoldalán! Kövesse a technológiai híreket és csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Kapcsolódó cikkek

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

A mesterséges intelligencia segítségével bárki berendezheti otthonát a kiterjesztett valóságban Az IKEA...

A fiatalok harmada alig tud valamit a pénzügyekről

A fiatalok 57 százalékának van valamilyen banki kapcsolata. Minél magasabb szintű iskolába...

Az iskolai ballagás gyakran a pénzügyi önállóság kezdete is a fiatalok számára

Beköszöntött a május, elérkezett a ballagások időszaka. Ezekben a napokban egyszerre tölti...

Babaváró: ketyeg az óra az átmeneti időszaknál, meg is ugrott a szerződések száma

Közel másfélszeresére nőtt az első negyedévben a babaváró kölcsön új szerződéseinek száma,...