szombat , 27 július 2024
Kezdőlap Tippek Egy jó játszótér mindenre megtanít
Tippek

Egy jó játszótér mindenre megtanít

42
játszótér

A gyerekek azért szeretnek játszótérre menni, mert imádnak csúszni, mászni, kúszni, gyúrni, lógni és elbújni. A szüleik pedig azért viszik el őket újra és újra, mert tudják, hogy a játszótéren minden, amit csinálnak, ügyesebbé, okosabbá teszi őket.

A gyerekeket körülvevő világgal együtt változtak a nagy klasszikusok is. Ma már a hinta, a mászóka, de még a csúszda sem olyan, mint akár húsz éve. Amikor a DUSA-WOOD Játékkészítő Kft. játszóteret épít az apróságoknak, nagy gondot fordít a készségek és a képességek fejlesztésére. A szakemberek eszerint választanak még színeket és anyagot is.

Mit tanulnak a gyerekek a játszótéren?

A biztonságos és izgalmas játékok hozzájárulnak kicsik fizikai fejlődéséhez. Erősödnek az izmaik, ügyesebbé válnak. Gyakorolhatják a türelmet, megtanulják, hogyan értessék meg magukat másokkal, és hogy a többiekkel együttműködve lehet csak játszani.

A fa, a fém vagy a homok, a színek, a textúrák az érzékelést, a kognitív készségeket csiszolják. A különböző mozgásformák a képességek egész hadát fejlesztik a koordinációtól a gondolkodáson át az egyensúlyérzékig.

Hinták, mászókák és rugós játékok

Piciknek babahinta, fészekhinta, nagyobbaknak laphinta. Ez általában az első játék, amit a gyerekek megismernek a játszótéren. A ritmusérzék és a térbeli tudatosság erősítése mellett a ringató mozgás megnyugtató, emellett fájdalomcsillapító hatású.

A négyüléses mérleghinták ritka, de igazi menő darabok, amelyeken öröm kísérletezni. A mászókákon egyik pontból a másikba eljutni olykor összetett tervezést igényel. A rugós játékok is nagy kedvencek. Még azok is biztonsággal próbára tehetik magukat rajtuk, akik még kicsik a mászókához, de ki vannak éhezve egy kis kalandra.

A csúszdával és a homokozóval nem ér véget a sor

A csúszdázás hosszú időre képes lefoglalni a gyerekek figyelmét. Bátrabbá teszi őket, erősíti az önbizalmukat. Ha tehetjük, látogassunk olyan játszótérre, ahol több különböző magasságú csúszda is van, esetleg másképp kell felmászni a toronyba.

A mászókövek egész más feladatot adnak, mint a háló. A drótkötélpálya, a piruett, a forgó, a babaházak vagy a mókuskerék csupa felfedeznivaló. A homokozó a kreativitást, a fantáziát és a finommotorikát edzi. A közös munkához azonban kommunikálni kell, megérteni a többiek céljait és megtanulni érvelni a saját ötletek mellett.

Sok játék kis helyen

A legklasszabb játszóvárakon egyszerre több gyerek csúszhat, mászhat, hintázhat. Sokoldalúságuk nagy szolgálatot tesz a tágas játszótereken, ahol egy egész csapat óvodást vagy kisiskolást kell egyszerre lekötni. Nagyobb családok otthonában, társasházak udvarán, hotelekben, strandokon, közösségi tereken pedig optimális helykihasználást tesznek lehetővé.

Szülőként ügyeljünk arra, hogy a játszótér, ahol elengedjünk gyermekünk kezét, biztonságos legyen. Az ütéscsillapító talaj, a tisztaság, a minőségi, karbantartott eszközök megnyugtató környezetet jelentenek az új élményekhez. Ha jól választunk, gyermekünk már hazafelé menet azt kérdezi majd: “ugye, holnap is eljövünk a játszótérre?”


Gyerekszemmel a világ – További friss híreket talál a meseutca.hu főoldalán! Kövesse a technológiai híreket és csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Kapcsolódó cikkek

Megéri-e drágább alumíniumkerítést választani?

Amikor a kerítésről kell dönteni, nem csupán az esztétikus megjelenésre kell gondolni,...

Mi lehet az oka annak, ha kutyusodnak foltokban hullik a szőre?

A lakásban szerteszét hulló kutyaszőr minden gazdi számára ismerős jelenség, pláne a...

A legfontosabb kábelek és vezetékek felújításhoz

Számtalan esetben előfordult már, hogy az otthonunkban idővel ki kellett cserélni a...

Egy új márka születése

A streetwear piacon nem lehet megállni, ülni a babérjainkon, hiszen folyamatosan születnek...