szombat , 13 július 2024
Kezdőlap Program Férfi klubot indított az SOS Gyermekfalvak
Program

Férfi klubot indított az SOS Gyermekfalvak

34
SOS Gyermekfalvak
Apák napja alkalmából gyerekek vallottak őszintén édesapjukról. Az SOS Gyermekfalvak kampányában állami gondoskodásban élő gyerekek beszélnek arról, mit szeretnek és mit nem szeretnek az édesapjukban.
„Azt szeretem az apukámban, hogy felfújta a medencét. Azt nem szeretem az apukámban, hogy megverte a nővéremet” – mondja a 11 éves Dávid, aki 3 éves kora óta él állami gondoskodásban az SOS Gyermekfalvaknál, apukájával havonta egyszer találkozik.
„Azt szeretem az apukámban, hogy sokat játszik velem. Azt kívánom az apukámnak, hogy ne haljon meg, mint a Zsani apukája” – sorolja a 9 éves Juli, akit apukája kéthetente látogat.
23 ezer gyermek él ma Magyarországon állami gondoskodásban, többnyire elhanyagolás, bántalmazás, a szülők szenvedélybetegsége miatt emelik ki őket a családjukból. Közülük csak 2000 örökbe fogadható, a gyerekek többségéről nem mondtak le vér szerinti szülei, rendszeresen látogatják.
A nevelőszülő feladata nem csak a gyermek gondozása, de a vér szerinti családdal való kapcsolattartás is, láthatásra viszi a gyereket, vagy otthonában fogadja a szülőket. Ideális esetben a nevelőszülő csak egy átmeneti állomás a gyerek életében, a szülők rendezik életkörülményeiket és a gyerek haza kerülhet, erre azonban kevés az esély. Az SOS-nél évente a gyerekek 2 százaléka kerül vissza a családjába.
„Az otthonról hozott minta sokszor beég a gyerekekbe és felnőttként újratermelik a családi kapcsolatrendszert. Nem ritka, hogy a lányok korán vállalnak gyereket, vagy bántalmazó párt választanak, a fiúk pedig még később is nehezen birkóznak meg az apa szereppel, hiszen nekik sem volt rendszeres kapcsolatuk az apjukkal, vagy épp teljességgel hiányzott az életükből” – mondja Szilvási Léna, az SOS szakmai vezetője. Ráadásul számos nevelőszülői családból is hiányzik a férfi minta, s bár egyre többször jelentkeznek párok, illetve férfiak nevelőszülőnek, még mindig magas az egyedülálló nők aránya ebben a szakmában.
Az SOS fontosnak tartja, hogy megtörje ezt a kört, ezért az alapítványnál élő fiúkat célozva Férfi klubot indított. A kísérleti program célja, hogy olyan biztonságos teret teremtsenek a gyerekeknek, ahol kötetlen körülmények között, szakember vezetésével nyíltan beszélhetnek a fiúkat érintő kamaszkori témákról, párkapcsolati nehézségekről, a férfi-női nemi szerepekről, családalapításról, apaságról, felelősségről.

Gyerekszemmel a világ – További friss híreket talál a meseutca.hu főoldalán! Kövesse a technológiai híreket és csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Kapcsolódó cikkek

Demjén Ferenc „Nincs középút” szilveszteri buli az Arénában

A magyar zene ikonikus alakja, Demjén Ferenc 2024. december 30-án, szilveszterkor is...

Western klasszikusok a horizonton az Art+ Cinemában!

Júniusban nyolc napig a vadnyugaté lesz a főszerep az Art+ Cinema Lugosi...

Kihagyhatatlan kulturális ziccerek a Múzeumok Éjszakáján

Közel 450 intézmény mintegy 2500 programmal készül június 22-ére Az ország legnagyobb...

Már formálódik a Jövőálló.Kampusz a Minecraft platformján

Zajlanak a Samsung által elindított Jövőálló Akadémia kampuszának digitális munkálatai a Minecraft...