szombat , 7 szeptember 2024
Kezdőlap Szabadidő Szabadidő minden napra – tippek a lazításhoz
Szabadidő

Szabadidő minden napra – tippek a lazításhoz

44
szabadidő kiegészítő

Manapság mindenki rohan valahova. Oda kell érni a munkába, az óvodába vagy a boltba, végtelen a lista. Sokszor úgy tűnik, hogy még egy kis lazítás sem fér bele. Pedig szabadidőre nem csak azért van szükségünk, hogy jól érezzük magunkat. A feltöltődés kiegyensúlyozottabbá és boldogabbá tesz. Mutatjuk, hol vannak rejtett tartalékok.

Szabadidő? Az mi?

Amikor nem a kötelességeinknek élünk, az a szabadidő. Amikor mi döntjük el, mit csinálunk, és olyan tevékenységet választunk, ami kikapcsol. Ez lehet egy jó futás, olvasás vagy kirándulás a családdal, a barátokkal. A MÖBELIX szabadidős kiegészítői között böngészve újabb ötleteket is kaphatunk.

Miért olyan felszabadító a szabadidő?

Akár aktívan, akár passzívan, például zenehallgatással, filmnézéssel töltjük az időt, csodákat tesz az egészségünkkel. Segít levezetni a napi feszültséget, felfrissíti az elménket. Amikor valami olyat csinálunk, ami szórakoztat bennünket, az agyunk boldogsághormont termel. Ez feldobja a hangulatunkat, segít ellazulni.

Már egy kiadós séta is jót tesz a szívnek, a keringésnek. A sporttal erősödnek az izmaink, energikusabbnak érezzük magunkat. A szabadidővel nem csak magunkat kényeztetjük. A családtagjainkkal, barátainkkal töltött órák, a közös élmények megerősítik a köztünk lévő köteléket.

Jó, jó, de mikor?

Nem egyszerű kiszakadni a pörgésből, de megpróbálhatunk tervezni vele. Ígéretes kezdet egy jó időgazdálkodás és a fontossági sorrend felállítása. Nézzük át a napi rutinunkat, és próbáljuk úgy átszervezni, hogy maradjon idő a lazításra is.

Gondoljuk át, mi az, ami igazán fontos számunkra. Talán eszünkbe jut valami, amit el is hagyhatunk. Ne próbáljunk meg több dologra figyelni egyszerre, az nagyon fárasztó. Arra koncentráljunk, ami lényeges!

Adjuk át magunkat a pillanatnak!

Nemcsak a munkát és a kötelező teendőket lehet beleírni a naptárba, hanem a tervezett szabadidőt is! Ha előre meghatározzuk, mikor fogunk pihenni, nagyobb eséllyel fogjuk ténylegesen meg is tenni. Egyébként nem kell órákat szánni minden szabadidős tevékenységre, használjuk ki a rövid szüneteket is!

Pakoljuk be a kulacsunkat egy hátizsákba és menjünk kirándulni! Ne agyaljunk, legyünk fejben is az erdőben! Élvezzük a fák susogását, amikor megborzolja a lombokat a szél, vesszünk el egy kicsit a színes virágok látványában!

Ne hagyjuk, hogy felbosszantson bennünket egy zápor, át tudjuk vészelni egy esőkabátban. Cserébe részünk lehet abban, ahogy felfrissül a természet és szinte harapni lehet a tiszta levegőt.

Tanuljunk meg nemet mondani!

Gyakran azért nincs időnk magunkra, mert túl sokat vállalunk. Toljuk félre a számítógépet, kapcsoljuk ki a telefon értesítéseit, vagy legalább határozzunk meg egy időkorlátot. Ha tehetjük, osszuk el a feladatokat. Ha más is meg tud oldani egy problémát az irodában, vagy a gyerekeket is be lehet vonni a házimunkába, csak rajta!

A pihenés, szabadidő nem luxus, hanem szükséglet. Most pedig hunyjuk be a szemünket, és képzeljük el, mit csinálnánk legszívesebben hétvégén! Kezdődhet a tervezés?


Gyerekszemmel a világ – További friss híreket talál a meseutca.hu főoldalán! Kövesse a technológiai híreket és csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Kapcsolódó cikkek

E-sport segítheti a fiatalok sportolását

Párizs kapcsán ismét előtérbe került az e-sport olimpiai szintre emelése. Nem csoda,...

Elvétve akadt élelmiszerbiztonsági gond a nyári táboroknál

A nyári szezonális ellenőrzés célterületei közül a nyári táborok sem maradtak ki....

Zendaya a Madame Tussauds Budapest új „lakója”

Újabb lakó érkezik a Madame Tussauds Budapestbe: a látogatók mostantól Zendayával is...

Kerékpáros mítoszok, melyeket az emberek többsége igaznak hisz

A jó idő beköszöntével sokan döntenek úgy, hogy a négykerekűt kétkerekűre cserélik....