hétfő , 16 szeptember 2024
Kezdőlap Tippek Tippek az aljzatkiegyenlítéshez a szép végeredményért
Tippek

Tippek az aljzatkiegyenlítéshez a szép végeredményért

20
aljzatkiegyenlítő

Amikor otthonunk padlózatát szeretnénk kialakítani, megújítani, nem mindig találkozunk egyenes, homogén felületekkel. A legtöbbször szükségünk lesz aljzatkiegyenlítőre, aminek feladata – mint ahogy a nevében is benne van –, hogy a talaj egyenletes legyen.

Minőségi termékekkel

Ehhez szükségünk lesz a Bíborfesték Üzletházból beszerezhető minőségi aljzatkiegyenlítőre, melyet megtalálunk a kínálatban. Ilyen a Baumit Nivello Quattro gyorsan kötő, beltéri, önterülő aljzatkiegyenlítő, mely 1-től 20 mm vastagságig használható. Gyorsan megköt, 2-3 óra alatt már járható felületet kapunk, és 3 mm-es vastagságig már másnap lehet is burkolni. A gyártó ajánlása szerint minden további egy milliméter vastagságra plusz egy nap száradási időt kell számolnunk a burkolás előtt. Nagy előny, hogy padlófűtés esetén is használható.

A megfelelő lépések

Mint minden munkálat előtt, itt fontosak a kezdő lépések, érdemes betartani ezeket a tanácsokat, hisz így lesz a végeredmény megfelelő minőségű és tartós. Az első fontos dolog itt is a tisztítás: tehát portalantsunk, zsírtalanítsunk, és távolítsuk el a korábbi padlóburkolatot. A nagyobb réseket, repedéseket szüntessük meg, például betonjavító habarccsal.

Ezek a termékek por állagúak, tehát vízzel fel kell őket hígítani a használat előtt. Minden esetben tartsuk be a gyártó által megfogalmazott utasításokat, a keverési arányt, hogy jó minőségű legyen a végeredmény.

Amihez az is szükséges, hogy ne kis adagokban öntsük a felületre az anyagot, a rétegezés itt nem megoldás, nem lesz sima a felület, ha kisebb mennyiségekkel dolgozunk. Tehát egy nagy adagot öntsünk a padlóra, aztán hagyjuk dolgozni.

Vastagság, száradás

Fontos az is, hogy ne simítgassuk az aljzatkiegyenlítőt, ha magától terül a termék, akkor hagyjunk neki időt arra, hogy önmaga dolgozzon. Nem segítség, ha mindezt valamilyen eszközzel gyorsítani akarjuk. Viszont ha buborékokat látunk, akkor minden esetben távolítsuk el, erre vannak már külön eszközök is.

A vastagság is fontos, általában 10–15 milliméterrel számolhatunk, a szép végeredményért ezt tartsuk is be. Mint ahogy a festéktípusok legtöbbjének esetében, itt is meg kell várni a teljes száradást. Ne legyünk türelmetlenek, nem szeretnénk, ha egyenetlenségek alakulnának ki, vagy később a burkolat megsérülne. Ez a pár nap nem oszt, nem szoroz, de ha nedves felületen dolgozunk, akár penészedés is kialakulhat, és károsodhat a burkolat is a későbbiekben.

A minőség itt is fontos kérdés, igyekezzünk arra törekedni, hogy a legjobb terméket használjuk. Vegyük számításba, hogy mennyit nyerhetünk ezzel hosszú távon. Építkezni, felújítani nem olcsó mulatság, azonban ha tartós megoldásokat keresünk, érdemes megfizetni a magasabb árat, a jobb minőséget. Saját nyugalmunk és az esztétikus, problémamentes végeredmény érdekében, és ez igaz nemcsak a festékekre, hanem az aljzatkiegyenlítőre is.


Gyerekszemmel a világ – További friss híreket talál a meseutca.hu főoldalán! Kövesse a technológiai híreket és csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Kapcsolódó cikkek

A lakat, amit nem nyit az eső

Sokan azt gondolják, hogy a lakatok legnagyobb ellenségei a bűnözők, pedig az...

Ezekre érdemes figyelni, ha rendszeresen böngészünk az interneten

Az internetnek köszönhetően rengeteg olyan információhoz hozzáférhetünk, amelyhez korábban nem volt lehetőség....

Létezik egy rejtélyes, 13. csillagjegy

Érezted már úgy, hogy Rád egyáltalán nem illik a saját horoszkópod? Ne...

Az elsősegély-felszerelés fontossága a munkahelyeken

Rendkívül fontos a megfelelő elsősegély-felszerelés megléte a munkahelyeken, amivel baj esetén gyors...