hétfő , 16 szeptember 2024
Kezdőlap Tippek Ezekre érdemes figyelni, ha rendszeresen böngészünk az interneten
Tippek

Ezekre érdemes figyelni, ha rendszeresen böngészünk az interneten

24
internet szokások

Az internetnek köszönhetően rengeteg olyan információhoz hozzáférhetünk, amelyhez korábban nem volt lehetőség. Nagymértékben függ azonban attól, hogy mennyire lesz hasznos a kibertérben töltött időnk, hogy miként alakítjuk a böngészési szokásainkat.

Apróságokon is sok múlik

Néhányan szeretnek számos böngészőlapot nyitva tartani. Egy ponton túl azonban komoly mértékben lelassítja a számítógép vagy mobil eszköz működését mindez, hiszen az egyes lapok egytől egyig memória- és erőforrás-igényes folyamatokat futtatnak.

Ha felülvizsgáljuk, miként szoktunk internetezni, akkor lehet, hogy kiderül, nem is a laptopunkkal van baj, hanem azzal, ahogyan bánunk vele. Egy használt HP laptop is remekül muzsikálhat évekig, ha megfogadunk pár egyszerű tanácsot az internetezés kapcsán.

Optimalizáljuk a szokásainkat!

Fontos, hogy fordítsunk időt a böngésző karbantartására. Időnként törölni kell a gyorsítótárat és a sütiket, aminek több előnye is van. Egyrészt gyorsabb lesz a böngészés sebessége, másrészt adatvédelmi szempontból is előnyös ezt megtenni. Nem elhanyagolható szempont az sem, hogy ha a cache törlésére sort kerítünk, akkor biztosak lehetünk abban, hogy a böngészőnk a legfrissebb tartalmat fogja betölteni.

Lehetőleg csak azok a lapok legyenek megnyitva a böngészőnkben, amelyekre tényleg szükségünk van. Ellenkező esetben nem csupán a számítógép memóriáját dolgoztatjuk meg feleslegesen, hanem a sok lap a saját figyelmünket is megoszthatja.

A később megtekinteni kívánt oldalakat inkább mentsük el a könyvjelzők közé, és zárjuk be őket, ha huzamosabb ideig nem fogjuk megnyitni őket. Jó tudni, hogy léteznek olyan lapmenedzser bővítmények, amelyek azt a célt szolgálják, hogy ha szükséges, gyorsan visszakereshessük és rendszerezhessük a lapokat.

Ne töltsünk le ész nélkül mindenféle kiegészítőt!

Bár tény, hogy vannak valóban hasznos kiegészítők, nem célszerű mindenféle bővítményt válogatás nélkül letölteni. Kizárólag olyan pluginekre tegyünk szert, amelyek tényleg hasznunkra válnak és gyakran használjuk őket.

Érzékelhetően gyorsítja a böngészőt, ha megválunk a felesleges kiegészítőktől, de van egy további, igen fontos előnye is ennek a lépésnek. Csökkenthetjük a biztonsági rések számát is ezzel a húzással. Amelyik bővítményeket megtartjuk, azokat ne felejtsük el rendszeresen frissíteni éppúgy, mint magát a böngészőt.

További hasznos tippek

A böngészési előzményeink és a korábbi letöltések törlése segíthet csökkenteni a felhalmozódó adatmennyiséget. Így egyszerre javíthatjuk a böngésző teljesítményét, továbbá jelentős mennyiségű tárhelyet szabadíthatunk fel a merevlemezünkön.

Kardinális kérdés, hogy fordítsunk kellő energiát a személyes adataink védelmére. Minden esetben egyedi és erős jelszavakat használjuk, és bizonyos idő elteltével cseréljük le őket. Ha mindenképpen nyilvános wifi hálózatra kell csatlakoznunk, akkor használjunk VPN-t, máskülönben könnyen hackertámadás áldozatává válhatunk.


Gyerekszemmel a világ – További friss híreket talál a meseutca.hu főoldalán! Kövesse a technológiai híreket és csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Kapcsolódó cikkek

A lakat, amit nem nyit az eső

Sokan azt gondolják, hogy a lakatok legnagyobb ellenségei a bűnözők, pedig az...

Létezik egy rejtélyes, 13. csillagjegy

Érezted már úgy, hogy Rád egyáltalán nem illik a saját horoszkópod? Ne...

Az elsősegély-felszerelés fontossága a munkahelyeken

Rendkívül fontos a megfelelő elsősegély-felszerelés megléte a munkahelyeken, amivel baj esetén gyors...

Ajándékválasztás férfiaknak – a kihívások netovábbja

Legyünk őszinték: a férfiaknak sokkal nehezebb ajándékot választani, mint a nőknek. A...