szombat , 7 szeptember 2024
Kezdőlap Tippek Egy jó játszótér mindenre megtanít
Tippek

Egy jó játszótér mindenre megtanít

57
játszótér

A gyerekek azért szeretnek játszótérre menni, mert imádnak csúszni, mászni, kúszni, gyúrni, lógni és elbújni. A szüleik pedig azért viszik el őket újra és újra, mert tudják, hogy a játszótéren minden, amit csinálnak, ügyesebbé, okosabbá teszi őket.

A gyerekeket körülvevő világgal együtt változtak a nagy klasszikusok is. Ma már a hinta, a mászóka, de még a csúszda sem olyan, mint akár húsz éve. Amikor a DUSA-WOOD Játékkészítő Kft. játszóteret épít az apróságoknak, nagy gondot fordít a készségek és a képességek fejlesztésére. A szakemberek eszerint választanak még színeket és anyagot is.

Mit tanulnak a gyerekek a játszótéren?

A biztonságos és izgalmas játékok hozzájárulnak kicsik fizikai fejlődéséhez. Erősödnek az izmaik, ügyesebbé válnak. Gyakorolhatják a türelmet, megtanulják, hogyan értessék meg magukat másokkal, és hogy a többiekkel együttműködve lehet csak játszani.

A fa, a fém vagy a homok, a színek, a textúrák az érzékelést, a kognitív készségeket csiszolják. A különböző mozgásformák a képességek egész hadát fejlesztik a koordinációtól a gondolkodáson át az egyensúlyérzékig.

Hinták, mászókák és rugós játékok

Piciknek babahinta, fészekhinta, nagyobbaknak laphinta. Ez általában az első játék, amit a gyerekek megismernek a játszótéren. A ritmusérzék és a térbeli tudatosság erősítése mellett a ringató mozgás megnyugtató, emellett fájdalomcsillapító hatású.

A négyüléses mérleghinták ritka, de igazi menő darabok, amelyeken öröm kísérletezni. A mászókákon egyik pontból a másikba eljutni olykor összetett tervezést igényel. A rugós játékok is nagy kedvencek. Még azok is biztonsággal próbára tehetik magukat rajtuk, akik még kicsik a mászókához, de ki vannak éhezve egy kis kalandra.

A csúszdával és a homokozóval nem ér véget a sor

A csúszdázás hosszú időre képes lefoglalni a gyerekek figyelmét. Bátrabbá teszi őket, erősíti az önbizalmukat. Ha tehetjük, látogassunk olyan játszótérre, ahol több különböző magasságú csúszda is van, esetleg másképp kell felmászni a toronyba.

A mászókövek egész más feladatot adnak, mint a háló. A drótkötélpálya, a piruett, a forgó, a babaházak vagy a mókuskerék csupa felfedeznivaló. A homokozó a kreativitást, a fantáziát és a finommotorikát edzi. A közös munkához azonban kommunikálni kell, megérteni a többiek céljait és megtanulni érvelni a saját ötletek mellett.

Sok játék kis helyen

A legklasszabb játszóvárakon egyszerre több gyerek csúszhat, mászhat, hintázhat. Sokoldalúságuk nagy szolgálatot tesz a tágas játszótereken, ahol egy egész csapat óvodást vagy kisiskolást kell egyszerre lekötni. Nagyobb családok otthonában, társasházak udvarán, hotelekben, strandokon, közösségi tereken pedig optimális helykihasználást tesznek lehetővé.

Szülőként ügyeljünk arra, hogy a játszótér, ahol elengedjünk gyermekünk kezét, biztonságos legyen. Az ütéscsillapító talaj, a tisztaság, a minőségi, karbantartott eszközök megnyugtató környezetet jelentenek az új élményekhez. Ha jól választunk, gyermekünk már hazafelé menet azt kérdezi majd: “ugye, holnap is eljövünk a játszótérre?”


Gyerekszemmel a világ – További friss híreket talál a meseutca.hu főoldalán! Kövesse a technológiai híreket és csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Kapcsolódó cikkek

Ezekre érdemes figyelni, ha rendszeresen böngészünk az interneten

Az internetnek köszönhetően rengeteg olyan információhoz hozzáférhetünk, amelyhez korábban nem volt lehetőség....

Létezik egy rejtélyes, 13. csillagjegy

Érezted már úgy, hogy Rád egyáltalán nem illik a saját horoszkópod? Ne...

Az elsősegély-felszerelés fontossága a munkahelyeken

Rendkívül fontos a megfelelő elsősegély-felszerelés megléte a munkahelyeken, amivel baj esetén gyors...

Ajándékválasztás férfiaknak – a kihívások netovábbja

Legyünk őszinték: a férfiaknak sokkal nehezebb ajándékot választani, mint a nőknek. A...