péntek , 18 október 2024
Kezdőlap Tippek A legfontosabb kábelek és vezetékek felújításhoz
Tippek

A legfontosabb kábelek és vezetékek felújításhoz

43
villanyvezetékek felújítása

Számtalan esetben előfordult már, hogy az otthonunkban idővel ki kellett cserélni a villanyvezetékeket. Sokszor egyszerűen csak a régi kábelek cseréjéről van szó, máskor viszont az átalakítás okoz némi fejfájást. A feladat ugyanis nem könnyű, megfelelő tudással és eszközökkel azonban már könnyebben megy. Más kérdés, hogy milyen eszközökre, kábelekre van szükség az átalakításhoz.

Az alábbiakban eláruljuk, hogyan milyen áthúzásokra lesz szükség, hogyan cserélhetőek a régi vezetékek.

Miért fontos a villanyvezetékek felújítása?

Az áthúzás fő előnye, hogy így számtalan költséget megtakaríthatunk magunknak, hiszen végre olyan modern és praktikus, az Elektrikstore.hu-tól vásárolt kábelek és vezetékek kerülnek az otthonunkba, amik megfelelően, hatékonyan, biztonságosan működnek.

Vannak olyan szituációk, amikor nem várhatunk, muszáj azonnal cselekedni, de ilyenkor sem szabad fejjel menni a falnak. A szakember segítsége kulcsfontosságú, hogy egy olyan otthonban élhessünk, ahol mindenki biztonságban van.

Hozzáértés nélkül könnyen veszélyes helyzetet teremthetünk, éppen ezért nem mindegy, hogy ki tervez, ki végzi az előkészületeket és a munkát. Abban az esetben, ha komplex problémáról van szó, akkor mindenképpen igyekezzünk szakértőt hívni, aki gyorsan és hatékonyan végzi el a vezetékek áthúzását.

Mire lesz szükség az elektromos vezetékek cseréje során?

Az alapvető eszközök között találhatjuk a csavarhúzót, a fogót, a vezetékvágót, valamint a behúzószalagot. A behúzáshoz dróthúzót is alkalmazhatunk, ami nagyban megkönnyíti a vezetékek mozgatását a födémen vagy a falon belül. Emellett a szerszámoknak mindenképpen szigeteltnek kell lenniük, ezzel csökkenthetjük az áramütés kockázatát.

A vezetékek fajtáinak kiválasztásánál vegyük figyelembe a tervezett használatot. Amennyiben otthonra keresünk kábeleket, akkor érdemes rézvezetéket használni, hiszen ezeknek igen jó a vezetőképessége, ráadásul hosszú élettartammal rendelkeznek. Továbbá a kábeleknek megfelelő vastagságúnak és szigetelésűnek is kell lenniók, hiszen csak így bírják ki a terhelést.

Melyek a legfontosabb biztonsági óvintézkedések?

Mielőtt akár mi magunk, akár a szakember nekilát a feladatnak, fontos, hogy minden dugót húzzunk ki, kapcsoljuk le a biztosítékot. Elektromos munkát sosem szabad vizes kézzel végezni, emellett a már említett szigetelt szerszámok is fontosak annak érdekében, hogy ne történjen baleset. Továbbá viseljünk védőfelszerelést, mint a védőkesztyű, a szemüveg, óvjuk magunkat az áramütéstől, valamint a balesetektől.

Mielőtt munkához látunk, még egyszer győződjünk meg arról, hogy az adott áramkörön biztosan nem fut áram. A biztosíték vagy a főkapcsoló lekapcsolása bőven elég lehet ehhez. Ezt követően, mielőtt a vezetéket megfognánk, ellenőrizzük le azt, hogy nincs-e rajta feszültség. Használjunk hozzá feszültségtesztelőt.


Gyerekszemmel a világ – További friss híreket talál a meseutca.hu főoldalán! Kövesse a technológiai híreket és csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Kapcsolódó cikkek

Nem az Airbnb-k jelentik a komoly problémát a belső kerületek lakóinak

Medián-kutatás: a lakosság többsége szigorúbb feltételekkel, de engedné az Airbnb-k működését Először...

Láthatatlan ellenség ellen: fájdalommentes biofilmterápia forradalmasítja a fogápolást

A fogágybetegség világszerte emberek millióit érinti, és különösen aggasztó a helyzet Magyarországon,...

A bankváltás segítheti a karácsonyi készülődést is

Év vége előtt számlánkra érkezhet több tízezer forint „ingyenpénz”, ha új pénzintézetnél...

Virágzik a használt termékek piaca

A felnőtt magyar lakosság kétharmada vásárolt már használt terméket, elsősorban spórolási szándékkal....