csütörtök , 19 szeptember 2024
Kezdőlap Szabadidő Harc a figyelemért?
Szabadidő

Harc a figyelemért?

2
krimi olvasás

Manapság még a felnőtteket is próbára teszi az, hogy koncentráljanak. Természetesen nem a munkahelyről van szó, hanem sokkal inkább a szabadidőről, amelyet sajnos nagyon nehéz úgy beosztani, hogy valóban mindenre jusson idő, amire szeretnénk.

Számtalan eszköz rabolja az értékes perceinket, többek között az okostelefonunk rajta a közösségi médiás appokkal, no meg persze a streaming szolgáltatók, amelyekből egyre több van, és egyre csábítóbb programokat kínálnak. Az agyunk pedig kapva kap az alkalmon, hisz ha lustulásra szimatol lehetőséget, akkor azonnal lecsap. Ráadásul még az ő oldalán állnak a streaming csatornák speciális tulajdonságai: hogy bármikor elérhetőek, akár több részt is meg lehet nézni egyszerre, és folyamatosan újuló, soha ki nem fogyó kínálattal csábítanak minket.

Miért nehéz rávenni magunkat az olvasásra?

Szakértők minden bizonnyal pontosabb választ adnak, de hiába, hogy számtalan krimi és egyéb szórakoztató irodalmi mű is kapható a Mai-Könyv.hu kínálatában, még a leglelkesebb molyok is válságba kerülnek néha.

Hogy miért is?

Leginkább azért, mert az agyuk hozzászokik az okostelefon és a sorozatok által nyújtott élvezethez, kialakul a függés, és egy ördögi kör veszi kezdetét: csak még egy rész, csak még 5 perc, csak ma, csak ezt a sorozatot, csak ezt az appot, és máris azt vesszük észre, hogy éjfél van, leragad a szemünk – és egyetlen oldalt sem olvastunk.

Annak, aki korábban falta a könyveket, bizony nagy dilemmát okoz az ilyen jellegű olvasói válság.

Le a kütyükkel!

Nincs más megoldás, bármennyire drasztikusan hangzik is, mint a kütyüstop. Egészen egyszerűen vissza kell állnia az agynak arra, hogy dolgozzon.

A sorozatok bindzselése klassz – egy ideig. Egy idő után azonban már minden egyéb rovására megy: kevesebb takarítás, kevesebb aktív időtöltés, kevesebb olvasás, kevesebb minőségi idő a szeretteinkkel.

Az önfegyelemnek egy nagyon sajátos formája az, amikor valóban csak egy részt nézünk meg egy héten, és mellette minden nap felcsapjuk az aktuális olvasmányt.

Persze csak az elvonó eleje lesz döcögős, hiszen 2-3 hét után már újra szokásunkká válik az olvasás, és egyenesen keresni fogjuk az alkalmat. A cél, hogy ekkor már ne veszítsük el a fókuszt, hiszen az olvasás nem csupán megmozgatja az agyat, de kiváló beszélgetőtárssá is tesz, hiszen soha nem fogunk kifogyni a témákból!

Találjuk meg AZT a könyvet!

Egy-egy olvasói válságból visszatalálni igencsak nehéz, ilyenkor nincs más opció, mint sorra levenni a polcról a könyveket, mindegyikbe beleolvasni, és amelyik megfog, amelyik megragadja a figyelmünket, azt továbbolvasni, továbbvinni.

Egyszer kell csak, hogy ismét elkapjon a gépszíj, utána már ismét ugyanazok a megállíthatatlan molyok leszünk, akik voltunk korábban, és akinek annyira szerettük önmagunkat!


Gyerekszemmel a világ – További friss híreket talál a meseutca.hu főoldalán! Kövesse a technológiai híreket és csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Kapcsolódó cikkek

Partnerségre lépett a LEGO Csoport és a Formula 1®

A LEGO Csoport és a Formula 1 a mai napon bejelentette új,...

Apakulcs – Hogyan kapcsolódjunk a gyermekünkhöz?

Egy apa és fia különleges kapcsolata Süveges Gergő, a hazai irodalom egyik...

E-sport segítheti a fiatalok sportolását

Párizs kapcsán ismét előtérbe került az e-sport olimpiai szintre emelése. Nem csoda,...

Elvétve akadt élelmiszerbiztonsági gond a nyári táboroknál

A nyári szezonális ellenőrzés célterületei közül a nyári táborok sem maradtak ki....